Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Η Δανία "σφράγισε" τα σύνορά της

Προκαλούν οι Δανοί. Με μία αιφνίδια απόφαση, προχώρησαν στο κλείσιμο των συνόρων τους...




Όταν η Δανία εντάχθηκε στη ζώνη ελευθέρων μετακινήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προ
δεκαετίας, το Δανικό Λαϊκό Κόμμα αγόρασε ένα παροπλισμένο μεθοριακό φυλάκιο και υποσχέθηκε ότι μια μέρα θα το έθετε ξανά σε χρήση.

Τότε, οι περισσότεροι Δανοί θεώρησαν εκείνη την κίνηση προπαγανδιστική και την απέδωσαν στην ανωριμότητα ενός νεοσύστατου κόμματος, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Τον περασμένο μήνα, όμως, το κόμμα αυτό πανηγύρισε για τη δικαίωσή του και προσφέρθηκε να δωρίσει αυτό το φυλάκιο στην κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί η συμφωνία του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν να αποκαταστήσει τους μεθοριακούς ελέγχους με αντάλλαγμα την υποστήριξη ενός σκληρού δημοσιονομικού προγράμματος.

Η συμφωνία αυτή προκάλεσε αίσθηση στις Βρυξέλλες, καθώς η Δανία έγινε η πρώτη χώρα που αμφισβητεί σοβαρά την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια παραμένει ασαφές. Το δανικό κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία και η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι η απόφαση αυτή είναι πιθανότατα ασύμβατη με τις υποχρεώσεις της Δανίας με βάση την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Οι ειδικοί όμως εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία της Δανίας, όπου η υποστήριξη της ακροδεξιάς αυξάνεται συνεχώς, θα βρει μιμητές και σε άλλες χώρες. Μικρά, εθνικιστικά κόμματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που τάσσονται εναντίον των μεταναστών και εναντίον της ευρωπαϊκής ιδέας, επιβάλλουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διάφορες αλλαγές στην πολιτική σκηνή.

Με βάση τη συμφωνία για τα σύνορα, η Δανία θα εγκαταστήσει ή θα επαναλάβει τη λειτουργία μεθοριακών σταθμών, θα αυξήσει κατά 100 τους αξιωματούχους στα σύνορα και θα καθιερώσει ειδικές λωρίδες όπου θα μπορούν να σταματούν τα αυτοκίνητα για έλεγχο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, όλες αυτές οι κινήσεις δεν παραβιάζουν τη Συνθήκη του Σένγκεν. Ο υπουργός φορολογίας Πέτερ Κρίστενσεν, μάλιστα, υποστήριξε κάποια στιγμή ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει άλλες έξι χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανακαλέσει τον ισχυρισμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.