Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Reuters: Έτοιμο τον "plan B" αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο

Παρά την «κυρίαρχη» άποψη που ακούγεται στην Ευρωζώνη ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β για την Ελλάδα... 



αξιωματούχοι της ΕΕ επεξεργάζονται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση μη ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από το ελληνικό κοινοβούλιο και μη καταβολής της επόμενης δόσης από την τρόικα. Αυτές οι πληροφορίες σύμφωνα με το Reuters, επιβεβαιώνεται από τρεις πηγές στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πηγές, υπάρχει σχεδιασμός για να εξασφαλισθεί η ρευστότητα που απαιτείται στην Ελλάδα, για να αποφευχθεί η πτώχευση σε περίπτωση απουσίας των 12 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης του δανείου των 110 δισ. στα μέσα Ιουλίου.

Πέρα από την αποφυγή της χρεοκοπίας, στόχος είναι να αποτραπεί και οποιαδήποτε μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα προς την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, με δεδομένο ότι οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.

Το σχέδιο είναι διαφορετικό από τη γαλλική πρόταση για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ένα δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και συζητείται παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν πει κατ 'επανάληψη ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα».

«Σχεδιάζεται εδώ και κάποιο καιρό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης» δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που εμπλέκεται  με την ελληνική διάσωση.

Οι άλλες δύο πηγές τόνισαν ότι υπάρχει «ένα ενεργό σχέδιο» επέμβασης σε περίπτωση που το Ελληνικό κοινοβούλιο απορρίψει το πρόγραμμα λιτότητας.

Οι πηγές δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν λεπτομερώς τι περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο, αλλά είπαν ότι πολλές επιλογές είχαν ήδη απορριφθεί.

«Αυτό το ενδεχόμενο (του σχεδίου Β) συζητήθηκε πριν από μερικές ημέρες, πριν το Eurogroup στο Λουξεμβούργο στις 19-20 Ιουνίου» είπε μία πηγή στο Reuters.

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο  για να ενισχύσουμε τις τράπεζες και τους ισολογισμούς των τραπεζών και να διασφαλίσουμε την τήρηση όλων των απαιτήσεων έτσι ώστε να είναι ισχυρές και να μπορούν να αντέξουν οποιαδήποτε προβλήματα», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι ο πιθανότερος τρόπος να αποφευχθεί μία πτώχευση σε περίπτωση μη ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, θα ήταν η επέκταση ενός άλλου δανείου από έναν τρίτο φορέα.

«Το βρίσκω δύσκολο να πιστέψω ότι καμία τράπεζα, κανένα θεσμικό όργανο, δε θα είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα ένα ακόμη δάνειο» είπε η πηγή.

Το Reuters τέλος επισημαίνει ότι η Κίνα έχει αγοράσει  χρέος της ευρωζώνης και Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν αυτή την πρακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.