Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τιτανομαχία συμφερόντων για τα φιλέτα των αποκρατικοποιήσεων

Νευρική κρίση απειλεί να προκαλέσει στην κυβέρνηση η υπόγεια πλην λυσσαλέα σύγκρουση των επιχειρηματικών συμφερόντων...

Και αυτό διότι επί δεκαετίες οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που αποκομίζουν αστρονομικές κερδοφορίες από δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες ενόψει ταχύτατων αποφάσεων στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων – με τη σφραγίδα του Ευάγγελου Βενιζέλου - επιδιώκουν με κάθε διαθέσιμο μέσο να κατοχυρώσουν θέση καταλυτικής επιρροής στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την άλωση των φιλέτων του πακέτου των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι των οικογενειών Βαρδινογιάννη και Λάτση οδεύουν προς ευθεία μετωπική μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών να τοποθετήσει στο (ζωτικής σημασίας) πόστο του επικεφαλής του νεοσύστατου τομέα αποκρατικοποιήσεων, τον πρώην προέδρο της χρηματιστηριακής της Eurobank και άλλοτε βασικό μέτοχο της εταιρείας συμβούλων Cantor A.E, Κωνσταντίνο Μητρόπουλο.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση πυροδότησε όργιο παραπολιτικής φημολογίας περί παρασκηνιακής συμφωνίας Σπύρου Λάτση και Μαξίμου, να δοθεί στον όμιλο του αφεντικού της Eurobank και συνεταίρου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ προβάδισμα στην κούρσα των διεκδικήσεων, ειδικά στον τομέα της Ενέργειας (βλέπε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΛΑΡΚΟ) όπου και η μάχη των εγχώριων οικονομικών συμφερόντων προεξοφλείται «αιματηρή».

Η πλευρά Βαρδινογιάννη εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη και με το ανοιχτά προωθούμενο σχεδιασμό συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank με τη συμμετοχή και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με σκοπό την ανάδειξη κοινοπρακτικού πιστωτικού πυλώνα σαρωτικής ισχύος στην εγχώρια αγορά, που de facto θα καταστήσει τον Λάτση κυρίαρχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η συνάντηση στο «Πεντελικόν»

Ο αποτυπωμένος και στις δύο επιλογές της κυβέρνησης «προσεταιρισμός» του ομίλου Λάτση είναι βέβαιο ότι τέθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη την περασμένη εβδομάδα στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», στη διάρκεια της οποίας, κατά διάχυτες πλην ανεπιβεβαίωτες τα τελευταία 24ωρα πληροφορίες, τέθηκε από τον μεγαλοεπιχειρηματία «απειλή πολέμου» στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις στρατηγική παραμερισμού του μέσω της ανάδειξης ανταγωνιστικών προς τα συμφέροντά του ομίλων, ειδικά στο χώρο της ενέργειας, όπου και διατηρεί την πρωτοκαθεδρία.

Τα πρώτα πυρά

Από τα ελεγχόμενα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη μέσα ενημέρωσης μόνο ανώδυνη για την κυβέρνηση δεν είναι η επιθετική αναφορά σε σειρά από ρεπορτάζ (ειδικά του STAR) για εσκεμμένη απόκρυψη από την κυβέρνηση του σημείου στο βιογραφικό του νεοδιορισμένου στον φορέα αποκρατικοποιήσεων, Κώστα Μητρόπουλου, που διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στο οποίο αναφέρεται η θητεία του στην Eurobank. Στην πολιτική πιάτσα ήδη γίνεται λόγος για τα πρώτα «πυρά».

Και με Αλαφούζο – Ψυχάρη

Στο τρέχον πολιτικο-επιχειρηματικό θρίλερ με φόντο τις αποκρατικοποιήσεις και τις θέσεις μάχης που επιλέγουν οι εγχώριοι όμιλοι, ειδικά κεφάλαια ανοίγουν για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους ισχυρούς επιχειρηματικούς και εκδοτικούς παράγοντες, μετά τις συναντήσεις που είχε ο Ευ. Βενιζέλος με τον Αριστείδη Αλαφούζο και τον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, από τους οποίους ο υπουργός Οικονομίας φέρεται να ζήτησε να μη λάβουν θέση σε ενδεχόμενη εκρηκτική μετωπική Βαρδινογιάννη – Λάτση, επιβάλλοντας με τις δυνάμεις τους γραμμή κατευνασμού των επιχειρηματικών παθών.

Έτοιμος για «πόλεμο» ο Βενιζέλος

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίζεται αποφασισμένος σε περίπτωση που επιχειρηθεί εναντίον του βρώμικος πόλεμος και δολιοφθορά των σχεδιασμών του για ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, όπως διαμηνύει μέσω συνεργατών του, να καταγγείλει ανοιχτά τα κέντρα συμφερόντων που θα τον στοχοποιήσουν, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να περάσει μήνυμα «αλλαγής των καιρών και ανάγκης προσαρμογής των ισχυρών της εγχώριας επιχειρηματικότητας στη νέα κατάσταση που ορίζεται από τον διεθνή ανταγωνισμό και όχι από τους μεταπολιτευτικούς όρους διαπλοκής και κρατικοδίαιτης ανατροφοδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας».
 
πηγή: onair24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.