Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

H. Clinton: Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά χρειάζονται κι άλλα

Διαβάστε τι είπε για τους δεσμούς Ελλάδας και Αμερικής, το πώς πιστεύει ότι μπορεί να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την χώρα μας στο νέο τοπίο της Μέσης Ανατολής. Ακόμη, η Hillary Clinton μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τους αγωγούς και την πράσινη ενέργεια, τα πετρέλαια στο Αιγαίο αλλά και τους Έλληνες "αγανακτισμένους"... 


Ένα μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην ελληνική κυβέρνηση και κυρίως στον ελληνικό λαό στην δύσκολη αυτή περίοδο που περνάει, φέρνει η επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Χίλαρι Κλίντον στην Ελλάδα, όπως τόνισε η ίδια σε αποκλειστική συνέντευξη της στον Αλέξη Παπαχελά και στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Η κα. Κλίντον τόνισε ότι όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ελλάδα είναι σημαντικά αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα, όπως ιδιωτικοποιήσεις και φορολογική μεταρρύθμιση.

Όπως είπε θα ήθελε «οι Έλληνες να καταλάβουν ότι αναγνωρίζουμε την δυσκολία των αποφάσεων, γνωρίζουμε ότι θα χρειαστούν επώδυνες θυσίες αλλά έχουμε πίστη ότι η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση πιο δυνατή», εκτιμώντας ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι γεμάτο προοπτικές, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης σε ένα μέρος του κόσμου που αλλάζει τόσο γρήγορα.

Η αμερικανίδα υπουργός σημείωσε ότι καταλαβαίνει την αγανάκτηση και την βαθιά ανησυχία που έχει προκαλέσει η παγκόσμια οικονομία, λέγοντας μάλιστα ότι συμπάσχει με όσα περνούν οι αγανακτισμένοι πολίτες και στην Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αρνείται κανείς την πραγματικότητα του τι πρέπει να γίνει.

«Αυτό που ξέρουμε για την παγκόσμια οικονομία είναι ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε και ότι είναι μία δύσκολη υπόθεση» σημείωσε και χαρακτήρισε ως απαραίτητο φάρμακο τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας που προωθεί η κυβέρνηση.

Υπογράμμισε ότι αυτό δεν αρέσει σε κανέναν, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Είπε ακόμα ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν δεν πρέπει να τα κάνει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι πολίτες γιατί είναι και προς το δικό τους συμφέρον.

Η αμερικανίδα υπουργός εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει κάνει το μισό από το «πακέτο» που απαιτούνταν και υπογράμμισε την ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση, για μια ευρεία φορολογική βάση, την ανάγκη να τελειώσουν οι «ειδικές χάρες», την προσπάθεια να είναι σίγουρη η Ελλάδα ότι διαθέτει τους πόρους που χρειάζεται.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο αλλά δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει να βρίσκεται για να καθησυχάσει τις αγορές, για να έχει διαφύγει του κινδύνου μίας πιθανής οικονομικής καταστροφής, αλλά και για να καθησυχάσει τους ίδιους του πολίτες, ότι ο δρόμος που ακολουθούν θα αποδώσει.

Τόνισε ότι αυτά που γίνονται στην Ελλάδα είναι για να διασφαλιστεί το μέλλον και της επόμενης γενιάς και εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους πολίτες ότι θα πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες.

Αναφερόμενη στην συναίνεση
είπε ότι «είμαστε στην γενέτειρα της Δημοκρατίας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μία λειτουργική δημοκρατία με διαφάνεια στην κυβέρνηση, με την συναίνεση των κυβερνωμένων, που παίρνει υπεύθυνες αποφάσεις, όπως κάνει η Ελλάδα τώρα, είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και στη ζωή και τα αισθήματα όλων μας».

Πάντως, σημείωσε ότι σήμερα δοκιμάζουμε τα όρια της δημοκρατίας, δοκιμάζουμε τις πολιτικές ηγεσίας αλλά και το αν υπάρχει πραγματική θέληση για επίλυση των προβλημάτων ή για επιδείνωσή τους για κομματικά και πολιτικά οφέλη.

Η κα. Κλίντον υπογράμμισε ότι «ζούμε ιστορικές στιγμές που θέτουν ποιος είναι ηγέτης και ποιος απλά πολιτικός. Και βλέπουμε ηγετικές ικανότητες εδώ από τον πρωθυπουργό, στην Αμερική από τον Πρόεδρο, ηγετικές ικανότητες αυτών που ορθώνουν ανάστημα και αποδέχονται την ευθύνη». Μάλιστα τόνισε ότι τα προβλήματα δεν τα προκάλεσε αυτή η γενιά, αλλά αυτή η γενιά πρέπει να τα λύσει.

Η κα. Κλίντον δήλωσε παράλληλα, ότι η επίσκεψή της στέλνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θέλουν περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύουν στην Ελλάδα και πιστεύουν ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες, καθώς εκτός από τον τομέα του τουρισμού, η Ελλάδα έχει δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Πάντως τόνισε ότι για να γίνουν τα πράγματα ελκυστικά για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και υγιής ανταγωνισμός.

«Τόσο στον δημόσιο τομέα με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, όσο και στον ιδιωτικό τομέα πιστεύουμε ότι υπάρχει μία ευκαιρία εδώ και θέλουμε να είμαστε μέρος της αξιοποίησής της» είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θεωρεί βάσιμες τις αναφορές για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου ή και πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο. Είπε πάντως, ότι δεν είναι ακόμη θεμελιωμένες σωστά αλλά οι έρευνες ξεκινούν και το ενθαρρύνουν.

Η Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο για μία περίοδο ραγδαίων αλλαγών στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική και τόνισε το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας.

Είπα ακόμα ότι υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει «για να διασφαλίσουμε την συνέχεια της προσπάθειας επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, για να συνεχιστούν οι προσπάθειες που έμειναν στην μέση στα Δυτικά Βαλκάνια, δουλειά όλων μας για να υποστηρίξουμε την μετάβαση που συμβαίνει στην Αίγυπτο, την Λιβύη, την Τυνησία» προσθέτοντας ότι «η σημαντική στρατηγική θέση της Ελλάδας σε συνάρτηση με τις ιστορικές σχέσεις σας με αυτές τις χώρες της Μεσογείου παρουσιάζουν μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα… Το πώς θα τοποθετηθεί η Ελλάδα στα θέματα ανανεώσιμων πηγών και καθαρής ενέργειας θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το τι θα συμβεί στην περιοχή».

Αναφερόμενη στα Ελληνοτουρκικά είπε ότι δε θα πρέπει να σταματήσει η διπλωματική προσπάθεια λόγω της οικονομικής κρίσης. Τόνισε ότι ενθάρρυνε τον Γιώργο Παπανδρέου να συνεχίσει τις επαφές του με τον Ερντογάν.

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να προχωρήσει με ευρωπαϊκή προοπτική μέχρι να λύσει αυτή την διαφορά και φυσικά η Ελλάδα πρέπει να θέλει να δεχθεί το πώς θα βρεθεί μια λύση για την ονομασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.