Μια ανυπόστατη και άκρως επικίνδυνη φημολογία κυκλοφορεί απ άκρη σ άκρη σε όλη την Ελλάδα την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη απλώνεται η πυρκαγιά της κρίσης και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αναζητούν επειγόντως λύση. Η φημολογία αναφέρει ότι...
αυτό το Σαββατοκύριακο η χώρα θα κηρύξει (ή θα της κηρύξουν) μερική στάση πληρωμών μέσω «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και το άκουσμα και μόνο της λέξης αρκεί να σπείρει φόβο και πανικό. Το ποιοι, πως και γιατί διακινούν αυτά τα σενάρια, είναι ένα θέμα που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις της περί selectiv default δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Προσπάθησε να ερμηνεύσει τον όρο και να καθησυχάσει τους φόβους αλλά επέτυχε αντιθέτως να σπείρει τον πανικό. Οι ευρωπαίοι αποκλείουν οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας και αναζητούν άλλες βιώσιμες λύσεις σε αντίθεση με τα κερδοσκοπικά funds που επιδιώκουν να σημειωθεί «πιστωτικό γεγονός» για να κερδίσουν στα CDS.
Ενώ αυτές οι φήμες διατρέχουν τη χώρα, δραστικές λύσεις για το «ελληνικό πρόβλημα» εξετάζουν πλέον οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έχοντας θορυβηθεί από την εξάπλωση της κρίσης χρέους το τελευταίο διάστημα και κυρίως τις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της Ιταλίας. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters από τις Βρυξέλλες, οι τρεις βασικοί άξονες της λύσης είναι η ελάφρυνση του δανειακού βάρους της Ελλάδας, η στήριξη των τραπεζών και η τόνωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.
Βέβαια, το βασικό πλαίσιο της συναινετικής λύσης που αναζητείται δεν έχει αποσαφηνιστεί. Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το πώς ή πόσο θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές στο πρόγραμμα στήριξης, ούτε καν για το πότε θα διεξαχθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που θα επικυρώσει αυτά που θα έχουν συμφωνηθεί στο παρασκήνιο. «Πρώτα συμφωνία, μετά Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης» είναι η «γραμμή» της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Πηγές του Συμβουλίου Υπουργών στη βελγική πρωτεύουσα σημείωναν χθες ότι εφόσον υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις, το Eurogroup ίσως συνέλθει εκτάκτως τη Δευτέρα το βράδυ.
Προτάσεις
Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες υποδεικνύουν ότι οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν τώρα στην κατάρτιση ολοκληρωμένης απάντησης που επιδιώκει να διαλύσει την αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα και όχι απλά να διατηρήσει τη χώρα «με τεχνητές αναπνοές» μέχρι να βρεθεί μια οριστική λύση στο απώτερο μέλλον όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Τέσσερα είναι τα βασικά θέματα υπό συζήτηση:
1. Πρωτοβουλίες για να μειωθεί το «βουνό» του ελληνικού δημοσίου χρέους, ύψους 345 δισ. ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω επαναγοράς ελληνικών ομολόγων σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, είτε με ανταλλαγή (swap) ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας και μικρότερων επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιώτες πιστωτές θα «γράψουν» απώλειες στα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.
2. Μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών -και δη των ελληνικών- για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στα εν λόγω χαρτοφυλάκια, καθώς και διασφάλιση για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις χρηματαγορές.
3. Μακροπρόθεσμο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας που θα εστιάζει και στην ανάπτυξη και όχι αποκλειστικά στη δημοσιονομική εξυγίανση.
4. Νέα δάνεια προς την Ελλάδα, με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια.
«Αυτό που άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού είναι ότι τώρα, όλοι στο EcoFin κάνουν λόγο για πρόβλημα της Ευρώπης και του ευρώ και όχι για προβλήματα μεμονωμένων χωρών», δήλωσε χθες ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.
Εκτιμάται ότι αν βρεθεί η φόρμουλα για τον περιορισμό του ελληνικού χρέους, τα υπόλοιπα κομμάτια του «παζλ» μπορούν να βρεθούν σχετικά γρήγορα. Ως μεγαλύτερο εμπόδιο προβάλλει η σκληρή στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η επίσημη γραμμή του κ. Τρισέ παραμένει «όχι επιλεκτική χρεοκοπία, όχι πιστωτικό γεγονός» και....όχι χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με ενέχυρο ελληνικά ομόλογα με αξιολόγηση «χρεοκοπίας».
Εάν η ΕΚΤ δεν υποχωρήσει, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να την παρακάμψουν: Ήδη γίνεται πολύς λόγος για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance-ELA) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, μηχανισμός που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Ιρλανδία. Και πολλοί παρατηρούν ότι ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι που θα διαδεχθεί τον Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ το Νοέμβριο, ίσως εμφανιστεί πιο διαλλακτικός από τον προκάτοχό του...
πηγή:sofokleusin.gr
- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.