Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΤΩΡΑ: Ράλι στο χρηματιστήριο από τον "γάμο της χρονιάς" - Ντόμινο εξελίξεων στις τράπεζες


Ο πολυσυζητημένος... γάμος είναι γεγονός. Πριν από ελάχιστα λεπτά, ανακοινώθηκε η συμφωνία συγχώνευσης των δύο τραπεζών...




Εκρηκτικά κέρδη καταγράφει στο άνοιγμα η Σοφοκλέους οδηγούμενη από το deal μεταξύ Alpha-Eurobank και ποντάροντας στις επερχόμενες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Η βραχυχρόνια τάση δείχνει να αλλάζει ουσιαστικά και το αρνητικό κλίμα ανατρέπεται, με κινητήρια δύναμη τα τραπεζικά χαρτιά, τα οποία μέχρι πρότεινος αποτελούσαν βαρίδι. Μετά από μιά μακρά περίοδο συνεχούς υποχώρησης των τιμών και εξανεμισμού των κεφαλαιοποιήσεων, φαίνεται ότι η αγορά βρίσκεται τωρα στην αφετηρία ανάκαμψης, η οποία μπορεί να έχει εύρος και διάρκεια, αν δεν υπάρξει δραματική επιδείνωση στα διεθνή χρηματιστήρια

Ο Γενικός Δείκτης μετά από 30 λεπτά συνεδρίασης σημειώνει κέρδη της τάξης του 8,5% κινούμενος στις 954 μονάδες. Ράλι και στον FTSE-20 με κέρδη 11,62% και τον δείκτη στις 408 μονάδες.
Κέρδη 7,4% για τον Mid-40 στις 971 μονάδες και 8,25% για τον FTSE-80.
Ιδιαίτερα ενισχυμένο το αγοραστικό ενδαφέρον με το τζίρο να διαμορφώνεται ήδη στα €22 εκατ. με προοπτική αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό να ξεπεράσει τα €200 εκατ.
 

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές με την Εθνική να ενισχύεται κατά 29,8% στα €3,6, το ΤΤ κατά 29,5% στα €1,36, την ΑΤΕ στο +29% και τη Marfin στο +28%.
Μεγάλα κέρδη 24% για την Τράπεζα Κύπρου και τη MIG και 20% για την Attica Bank.
Στο +20% κινείται και η μετοχή της Intracom και η Proton Bank.


Ντόμινο στις τράπεζες 


Εντονες διεργασίες και ντόμινο εξελίξεων εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει στον τραπεζικό τομέα η συγχώνευση Alpha-Eurobank, που οδηγεί στη δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας - με σημαντική συμμετοχή κεφαλαίων του Κατάρ, ανατρέποντας υφιστάμενες ισορροπίες και συσχετισμούς δυνάμεων στον κλάδο.

Συναγερμός έχει σημάνει στα τραπεζικά επιτελεία, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και συνηγορεί σε νέες ανάλογες κινήσεις, που θα καταστήσουν ασφαλέστερο και ισχυρότερο το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτρέποντας παράλληλα κινδύνους "άλωσης" του από ξένους ομίλους.

Οι συνδυασμοί για μελλοντικά deals
 
Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί πρωτίστως σε Εθνική-Πειραώς και ασφαλώς θα επανέλθει στο προσκήνιο "ξαναζεσταμένο" το παλιό σενάριο συγχώνευσης των δύο τραπεζών.
Στο παιχνίδι θα μπουν ασφαλώς και οι δύο κυπριακές τράπεζες που έχουν ζωτικά συμφέροντα στην ελληνική αγορά. Ηδη τις τελευταίες μέρες, πριν ακόμη ακουστεί κάτι για το deal Eurobank/Alpha, είχαν κυκλοφορήσει φήμες για προσέγγιση Πειραιώς-Marfin. Το σενάριο συνένωσης των δύο τραπεζών φαίνεται ότι έχει εξετασθεί από τα επιτελεία τους, καθώς στελέχη των δύο τραπεζών είναι σε θέση να πουν με λεπτομέρειες τι θα απαιτούνταν για να είναι αποτελεσματική μια τέτοια συγχώνευση (πόσα καταστήματα θα χρειαζόταν να κλείσουν, πόσο προσωπικό να φύγει κλπ).
Ενας "άγνωστος Χ" στην εξίσωση των εξελίξεων - και ενδεχομένως αποφασιστικός καταλύτης - θα είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις για την τύχη του ΤΤ. Ενώ η τράπεζα περιλαμβάνεται στη λίστα ιδιωτικοποιήσεων, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων για συγχώνευση του ΤΤ με την Τρ. Αττικής και μελλοντική πώληση του 33% της νέας τράπεζας που θα προκύψει από αυτή τη συνένωση.

Τρόικα, κυβέρνηση και ΤΧΣ

 
Η κυβέρνηση είναι πάντως υποχρεωμένη να λάβει υπόψη και τις "επιθυμίες' της τρόικας και των ισχυρών της ΕΕ, που θα ήθελαν να δούν μεγάλες ελληνικές τράπεζες να δενονται στο άρμα διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων - υποτίθεται πρός ενδυνάμωση και διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η ΤτΕ από την πλευρά της πιέζει για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Αυτή όμωςστην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ή με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών, όπως στην περίπτωση Alpha-Eurobank, όπου νέος μεγαλομέτοχος γίνεται το κρατικό fund του Κατάρ.

Πρόσκαιρες κρατικοποιήσεις;

 
Ομως, κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω του ΤΧΣ θα οδηγούσε σε -έστω και πρόσκαιρη- κρατικοποίηση, την οποία ουδείς επιθυμεί - ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αγορά, ούτε βέβαια οι τραπεζίτες και οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών.
Εν πάση περιπτώσει, ο τραπεζικός κλάδος μπαίνει σε φάση ανακατατάξεων και αναδιάταξης δυνάμεων. που θα οδηγήσουν σε αλλαγή του χάρτη.

Ο αντίκτυπος στο ΧΑ

 
Ιδιαίτερα θετική αναμένεται ότι θα είναι η επίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά, όπου οι μετοχές των τραπεζών είναι εδώ και πολύ καιρό ο "αδύναμος κρίκος" κι η συνεχής απαξίωση τους έχει οδηγήσει τους βασικούς δείκτες στα προ 18ετίας επίπεδα.
Σήμερα θα βρεθούν ασφαλώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος - όπως και ολόκληρος ο κλάδος - προσελκύοντας αγοραστικό ενδιαφέρον. Το χρηματιστηριακό κλίμα θ'αλλάξει και η αγορά μπορεί να βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης εν αναμονή εξελίξεων και νέων deals.
Εκτός διαπραγμάτευσης θα είναι σήμερα οι μετοχές της Eurobank και της Alpha που σημείωσαν ιστορικά χαμηλά την Παρασκευή. 


*με πληροφορίες από Σοφοκλέους In

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.