Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΟΧΙ στον Χρυσό "μας" - αντίθετος και ο Πεταλωτής!


Με «σημαία» την αρνητική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ στην επένδυση χρυσού στη Θράκη, οι φορείς της Ροδόπης και του Έβρου ετοιμάζουν κάθοδο στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα. Οι θράκιώτες μας λένε ένα βροντερό ΟΧΙ στις αδειοδοτήσεις που δίνονται κάτω από την κατασκευασμένη επικαιρότητα και που θα μετατρέψει την ζωή στην ξεχασμένη Θράκη σε κολαστήριο...


Στις συναντήσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και τους αρχηγούς κομμάτων θα βρίσκονται, οι δήμαρχοι Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης και βουλευτές των δύο νομών. Κοινή βούληση όλων είναι να εκφραστεί η πεποίθηση ότι, «η συγκεκριμένη δραστηριότητα δε συνάδει με τον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό», ανέφερε ο περιφερειάρχης. Στις συναντήσεις εκτός από την αρνητική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, θα παρουσιαστούν και παλαιές και σύγχρονες αρνητικές γνωμοδοτήσεις τοπικών, δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων. Ποντάρουν ότι ο λαός θα λυγίσει υπό το βάρος της ανέχειας
Πάντως το έδαφος πριν την κάθοδο φορέων στην Αθήνα το προετοίμασε κατάλληλα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης με μία επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και 17 υπουργούς. Σε αυτήν θέτει όλους τους κυβερνώντες προ των ευθυνών τους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, «οι Εβρίτες ξεσηκωθήκαμε, γιατί κάποιοι εν ονόματι του κέρδους πολυεθνικών εταιριών ξεπουλάνε τον τόπο μας στο όνομα δήθεν της ανάπτυξης και υποσκάπτουν το μέλλον του Έβρου, εφαρμόζοντας πρόγραμμα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή μας. Υποβαθμίζουν την αξία της γης μας και εκμηδενίζουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Οι συνθήκες βιωσιμότητας και ανάπτυξης δίνουν τη θέση τους στο θάνατο και στην απαξία. Και βέβαια αυτοί που στοχεύουν στο κέρδος χωρίς άλλη σκέψη για παράλληλη ανάπτυξη, έχουν συμμάχους: Α. Την αρνητική οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας. Β. Όλους όσους στον πολιτικό κόσμο της χώρας μας (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) δουλεύουν τόσο καιρό μαζί με τους χρυσοθήρες είτε από αμέλεια είτε με ιδιοτελή σκοπό προκειμένου να εγκαταστήσουν τα χρυσορυχεία στην Αλεξανδρούπολη και στις Σάπες δηλαδή να εγκαταστήσουν στην περιοχή τον θάνατο γενικά και ειδικά.



Σύμμαχος των χρυσοθήρων η αναπτυξιακή ύπνωση στη Θράκη
Σκοτώνουν την ελπίδα μας, στις επόμενες γενιές τη συνέχεια της ζωής, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αθλιότητα, τροχοπεδίζοντας την αληθινή ανάπτυξη μέσα από την απενεργοποίηση του λιμένος μας και την μη σύνδεσή του με την Εγνατία οδό, την καταστροφή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού με την άθλια ρήση «θα γίνουν τα χρυσωρυχεία μόνο αν ο λαός το θελήσει». Τι όμως εννοούν; Ότι κάποια στιγμή ο λαός θα λυγίσει υπό το βάρος της ανέχειας και της ανεργίας από τις πολιτικές που ασκήθηκαν». Σε αυτή την κατεύθυνση οδηγούν αποφάσεις, επισημαίνει ο δήμαρχος, όπως η κατάργηση έργων εθνικής σημασίας όπως ο περιφερειακός, η σύνδεση του λιμένος με την Εγνατία Οδό, η παύση της εκβάθυνσης του λιμένος και γενικά η ύπνωση κάθε τομέα για αναπτυξιακή προοπτική και στόχευση σ’ ολόκληρη τη Θράκη.


Οι κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κατά τη χθεσινή του παρουσία στην Κομοτηνή σχολίασε και την εμφάνιση δημοσκοπήσεων και ερευνών το τελευταίο διάστημα στον Έβρο κυρίως, που φέρουν θετικούς τους πολίτες στην επένδυση χρυσού. Ο κ. Λαμπάκης έκανε λόγο για κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις και πρόσθεσε, «δεν τις ανέχομαι, γιατί αυτοί οι οποίοι κατασκευάζουν αυτές τις δημοσκοπήσεις με εντολές πολυεθνικών εταιριών έχουν συμμάχους ακριβώς τις κυβερνήσεις οι οποίες αφήνουν το λαό έρμαιο στην τύχη του λέγοντας ότι ο λαός αποφασίσει, δηλαδή τι εννοούν, «όταν λαέ δε θα μπορείς και θα έχεις γονατίσει από το βάρος της ανεργίας και της πείνας, τότε θες δε θες θα ανεχθείς στον τόπο σου τη δημιουργία χρυσορυχείων». Αυτό εγώ σαν δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και σαν άνθρωπος δεν μπορώ να το ανεχθώ».
Σε άλλο σημείο της επιστολής ο δήμαρχος καλεί τους κυβερνώντες να σταματήσουν την αδειοδότηση των χρυσωρυχείων στην Αλεξανδρούπολη και στις Σάπες. «Πάρτε θέση ο καθένας ξεχωριστά, ως αληθινός ηγέτης, σώζοντας την Θράκη από την ερήμωση και την αντιανάπτυξη. Σε αντίθετη περίπτωση θα λογοδοτήσετε λόγω της θέσης σας, αμέσως λίγο μετά την έναρξη των καταστρεπτικών εργασιών των χρυσορυχείων για την ίδια την ζωή μας και τον τόπο μας. Κάθε σας αντίσταση θα γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Θράκης, γιατί οι αγωνιστές πολύ λίγο θέλει για να γίνουν «ήρωες», σήμερα που δυστυχώς κυριαρχεί απόλυτη απαξίωση πραγμάτων, προσώπων και αξιών», καταλήγει η επιστολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρνητικός στην επένδυση χρυσού δήλωσε για ακόμα μία φορά σε πρόσφατη συνέντευξη του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, λέγοντας, «εμείς που ζούμε στην περιοχή έχουμε υποχρέωση να δείξουμε ότι η χρήση κυανίου σημαίνει θάνατος. Όποιος υποστηρίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο οφείλει να μας το αποδείξει- μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όποιος μας λέει ότι το κυάνιο δεν βλάπτει, μας κοροϊδεύει. Είναι στο χέρι και της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλων των πολιτικών της περιοχής να αρνηθούμε μια τέτοια ανάπτυξη». Τέλος ο κ. Πεταλωτής προέτρεψε οι αντιδράσεις όλων να είναι πρέπει να είναι συντονισμένες και χωρίς λαϊκισμούς.
Πηγη: "Ο χρόνος της Κομοτηνής"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.