Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Βαρούν... βιολιά οι υπουργοί οικονομικών Γαλλίας - Γερμανίας

"Μελωδία" από Βερολίνο και Παρίσι στις ιδέες Μέρκελ-Σαρκοζί

Μια εβδομάδα μετά τη μίνι συνάντηση κορυφής Μέρκελ - Σαρκοζί οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας συναντώνται στο Παρίσι για να βάλουν «μουσική» στις προτάσεις...



που ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο ηγέτες με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Επείγει ο φόρος χρηματοπιστωτικων συναλλαγγών

Όπως ανακοινώθηκε ο Φρανσούα Μπαρουάν θα υποδέχθηκε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 11.00 (ώρα Ελλάδας) «για να βάλουν επί τάπητος τις φιλόδοξες αποφάσεις» που ελήφθησαν στις 16 Άγουστου από τους δύο ηγέτες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις και δεν θα εκδοθεί δελτίο τύπου για τη συνάντηση. Το πιο επείγον ντοσιέ από τις προτάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί είναι ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Οι δύο υπουργοί θα πρέπει μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν στους ομολόγους τους τη δική τους κοινή, πιο συγκεκριμένη πρόταση, αφού ο οδικός χάρτης που τους έδωσαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί είναι πολύ ασαφής, γιατί δεν αναφέρει ούτε το ποσοστό του φόρου, ούτε τι ακριβώς περιλαμβάνει, ούτε τον γεωγραφικό προσδιορισμό του φόρου, αλλά ούτε και κάποιο χρονικό προσδιορισμό, δηλαδή από πότε θα ισχύσει. Ακαθόριστο παραμένει αν θα ισχύσει στις χώρες της ευρωζώνης ή σε ολόκληρη της Ε.Ε. Κατά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, αν δεν υπάρχει συναίνεση στους 27, τότε θα ισχύσει στους 17, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το Λονδίνο. Ο σύνδεσμος τραπεζών στη Γερμανία θεωρεί αυτόν το φόρο άνευ ουσίας, αφού οι επενδυτές θα μπορούν να αναζητούν άλλες αγορές στην Ασία και τις ΗΠΑ.

Φρένο χρέους και στους 27;


Οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φρανσουά Μπαρουάν θα πρέπει να συντονίσουν τα «βιολιά» τους και στον λεγόμενο φρένο χρέους ή χρυσό κανόνα, εκείνο το εργαλείο δηλαδή που θα επιβάλλει ισοσκελισμένους εθνικούς προϋπολογισμούς με την απαγόρευση ανάληψης χρέους πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό. Γερμανία και Γαλλία ζητούν να γίνει αυτό το εργαλείο συνταγματική δέσμευση και από τις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης. Η συζήτηση για το φρένο χρέους είναι και πολιτική αλλά και τεχνική. Κατ΄αρχην καταγράφονται κάποιες διαφορές ανάμεσα στο πως οι δύο χώρες αντιλαμβάνονται αυτήν την πρόβλεψη, που ισχύει και εφαρμόζεται ήδη στη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά η καθιέρωσή φρένου χρέους στη Γαλλία φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες, διότι για να ψηφιστεί χρειάζεται πλειοψηφία 3/5 στο Κοινοβούλιο, κάτι που δεν φαίνεται για την ώρα τουλάχιστον εφικτό. Σε ότι αφορά την οικονομική διακυβένρηση και εδώ οι προτάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί χρήζουν τελειοποίησης, πόσο μάλλον που δεν επανέφεραν την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών στο ευρώ. Τέλος, λιγότερο επείγουσα, αλλά εξίσου πολύπλοκη είναι η εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων σε Γερμανία και Γαλλία, οι προτάσεις των δύο υπουργών θα πρέπει να είναι έτοιμες αρχές του 2012.

πηγή: Ειρήνη Αναστασοπούλου / Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.