Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Αισιοδοξία για την Ιόνια Οδό

Αισιόδοξος για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων που έχουν σταματήσει και συγκεκριμένα για την Ιόνια οδό, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού...

εμφανίστηκε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ της Ηπείρου, μετά το πέρας της σύσκεψης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής η οποία έγινε την Παρασκευή 29 Ιουλίου στο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου. 

Στην αναφορά του για την Ιόνια οδό ο κ. Μαγκριώτης είπε τα εξής:

 «Γνωρίζετε ότι το πρόβλημα προέκυψε από την πλευρά των τραπεζών. Οι τράπεζες σταμάτησαν την χρηματοδότηση των έργων προς το τέλος του 2010 γι' αυτό και σταδιακά σταμάτησαν και τα εργοτάξια. Το Δημόσιο δεν οφείλει σε κανέναν παραχωρησιούχο και έχει δώσει μάλιστα λύσεις σε όλα τα προβλήματα τα οποία βρήκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά και απ' τα λάθη των παραχωρησιούχων.

Θα σας θυμίσω ότι η Ιόνια οδός έπρεπε να έχει απαλλοτριωμένους όλους τους χώρους τον Νοέμβριο του 2008. Το Νοέμβριο του '08 είχε απαλλοτριωθεί μόνο το 8% αντί για το 100%. Από αυτά τα γήπεδα το 6% ήταν δημόσιες εκτάσεις και το 2% μόνο ιδιωτικές. Υπήρξαν προβλήματα όπως ξέρετε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προβλήματα με την μετακίνηση των δικτύων, προβλήματα με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ όταν δεσμεύονταν με τους παραχωρησιούχους δεν τα πήρε καθόλου υπ' όψιν της και εξέθεσε το Δημόσιο σε ποινικές ρήτρες απέναντι στους παραχωρησιούχους.

Έρχονται λοιπόν τώρα οι Τράπεζες και λένε επειδή υπήρξαν όλες αυτές οι καθυστερήσεις, επειδή υπήρξε το κίνημα των διοδίων, επειδή υπάρχει ύφεση και μείωση των ροών τα έργα πια δεν είναι βιώσιμα και γι' αυτό σταματώ τη χρηματοδότηση για να μην χάσουμε τα χρήματά μας. Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά δεν ευσταθούν και καλέσαμε τις τράπεζες να συνεχίσουν την χρηματοδότηση. 
Ολοκληρώσαμε με τους παραχωρησιούχους και για τους τέσσερις αυτοκινητόδρομους όλες τις συζητήσεις και υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για τη λύση των τεχνικών θεμάτων, των περιβαλλοντικών θεμάτων και των χρηματοοικονομικών. Οι τράπεζες όμως παραμένουν ανένδοτες γιατί θεωρούν ότι τα έργα δεν είναι βιώσιμα.

Πιστεύουμε ότι μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής την προχθεσινή, όπου πλέον το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο, όπου οι ελληνικές τράπεζες διασφαλίστηκαν απολύτως, οι τράπεζες θα 'ρθουν στο τραπέζι των συζητήσεων με διαφορετικό πνεύμα. Είναι υποχρεωμένες να αλλάξουν στάση και αυτή θα είναι η δική μας επιμονή. Η Ιόνια οδός είναι ένας ζωτικός άξονας μαζί με την Εγνατία που άλλαξε τον αναπτυξιακό χάρτη της Ηπείρου, την έβγαλε οριστικά απ' την απομόνωση αυτήν την τόσο ζωτικής σημασίας για τη χώρα περιοχή με τους ανθρώπους που τόσα έχουν προσφέρει διαχρονικά και που θέλουν να δουν την Ήπειρο και πάλι να κερδίζει τη θέση της ανάπτυξης και της ευημερίας που είχε διαχρονικά στην ιστορία της. Αυτά τα δεδομένα υπάρχουν. Έχουμε δουλέψει συστηματικά και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του καλοκαιριού μπορούμε να έχουμε καλές ειδήσεις για την επανεκκίνηση των έργων».
 
Κατά την ομιλία του στην αίθουσα της σύσκεψης ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι έχει γίνει δεκτό το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για κατασκευή δύο κόμβων στο Κομπότι και στον Αμμότοπο που θα εξασφαλίσει τη σύνδεση με τα Τζουμέρκα ενώ για τον κόμβο Αγίου Δημητρίου είπε ότι θα παραδοθεί τον Οκτώβριο. 
 
«Έχουμε προτείνει δύο κόμβους στο Κομπότι και στον Αμμότοπο, προτάσεις τοπικές δικές σας. Ο Αμμότοπος που οδηγεί προς τα Τζουμέρκα, ακούστηκε σήμερα αυτό το αίτημα, έχει γίνει αποδεκτό, θα ενσωματωθεί βεβαίως στην τελική συμφωνία μαζί τους την τεχνική όσο και τη χρηματοικονομική πάντως είναι στις προτάσεις μας, είναι μέσα στο μνημόνιο συναντίληψης που έχουμε μονογράψει ήδη με την πλευρά του παραχωρησιούχου. Ο κόμβος στον Άγιο Δημήτριο ξέρετε πολύ καλά ότι θα 'χε τελειώσει εδώ και πολύ καιρό αλλά μια αλλαγή της χάραξής του το 2008 τον έστειλε αρκετά πίσω, οδήγησε σε μια συμπληρωματική μελέτη. Η συμπληρωματική μελέτη δυστυχώς χρηματοδοτείται μόνο από εθνικούς πόρους. Αυτοί ήταν και είναι πολύ περισσότερο πιεσμένοι όπως γνωρίζετε. 
 
Υπάρχει το αίτημα προς το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Είμαι βέβαιος πως το επόμενο διάστημα θα καλυφθεί για τα τελευταία 2,5 εκατομ. για να καλυφθεί όλη η χρηματοδότηση και να δοθεί μέσα στον Οκτώβρη, μέσα στο Φθινόπωρο ο κόμβος αυτός για να έχουμε πλέον μια ασφαλή και γρήγορη διέλευση. Το round about λειτουργεί ικανοποιητικά, η προσωρινή δηλαδή λειτουργία του 
κόμβου»
 
πηγή: epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.