Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ: Να αποχωρήσει η Γερμανία από το ευρώ!


Δεν ξέρετε ποιος είναι; Είναι ένας εκ των συμβούλων του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου! Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Αμερικανός οικονομολόγος...



Τζόζεφ Στίγκλιτς ζητεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη μείωση του βασικού της επιτοκίου, ενώ επαναλαμβάνει ότι «εάν διαρραγεί η ευρωζώνη θα ήταν προτιμότερη η αποχώρηση της Γερμανίας παρά της Ελλάδας».

«Η ΕΚΤ οφείλει να διορθώσει τις δύο προηγούμενες αυξήσεις που έφεραν το βασικό επιτόκιο από το 1% στο 1,5%», δηλώνει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να λάβει περισσότερο υπόψιν της την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) , η οποία διατηρεί το επιτόκιό της στο 0% επί δύο χρόνια.

«Η σημερινή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ προκαλεί την αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ και ζημιώνει τους Γερμανούς εξαγωγείς», πρόσθεσε.

Πάντως οικονομολόγοι εικάζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αγγίξει πλέον το επιτόκιό της κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, εξαιτίας της νέας κλιμάκωσης της κρίσης χρέους, τη στιγμή που αναμενόταν ότι θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη νομισματική της πολιτική το φθινόπωρο.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς επανέλαβε την άποψή του, σύμφωνα με την οποία, εάν η ευρωζώνη διαρραγεί θα ήταν αναμφίβολα προτιμότερο η Γερμανία να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση παρά η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.