Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Προλαβαίνουμε να αγοράσουμε σχολικά βιβλία; - Αντιδράσεις παντού!


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την έλλειψη των σχολικών βιβλίων, ενώ τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, αρχίζουν τα μαθήματα. Τα σχολικά βιβλία έχουν εξαντληθεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία - πλην ελαχίστων - και οι παραγγελίες προς τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων δίνουν και παίρνουν... Προς το παρόν πάντως... ο ΟΕΔΒ στέλνει κανονικά τις παραγγελίες που δέχεται και τα βιβλιοπωλεία εφοδιάζονται με όσα βιβλία τους λείπουν. Θεωρείται όμως σχεδόν σίγουρο πως ...
κάποια στιγμή τα βιβλία θα εξαντληθούν και όσοι δεν προλάβουν θα αρκεστούν σε φωτοτυπίες. με την ίδια λογική βέβαια, όσοι τα αγοράσουν, θα τα έχουν διπλά σε μερικούς μήνες, αφού κάποια στιγμή θα τα μοιράσουν και στα σχολεία...

Ένα ερώτημα που πλανάται πάντως είναι, μήπως τα βιβλία που είχε σε στοκ ο ΟΕΔΒ επαρκούσαν για να μοιραστούν στα σχολεία; Κάποιοι συνομωσιολόγοι μάλιστα ίσως να θεωρήσουν ότι όλη η φασαρία γίνεται για να ωθήσουν τους γονείς σε ένα μόνιμο καθεστώς πληρωμής των σχολικών βιβλίων... Όπως ήταν φυσικό, συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντιδράσεις...


Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας διοργάνωσε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), στην οποία έδωσαν επίσης το «παρών» ολιγομελείς αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Η ΑΣΓΜΕ καταγγέλλει ότι η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με 2.000 σχολεία λιγότερα και περισσότερα από 20.000 κενά εκπαιδευτικών, ενώ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα των βιβλίων δεν θα έχει λυθεί ούτε έως το τέλος του χρόνου.

«Ζητάμε η χρηματοδότηση των φωτοτυπιών να μην γίνει από τους γονείς των μαθητών, αλλά συντεταγμένα από το υπουργείο, να δοθούν κονδύλια στους δήμους άμεσα ώστε να καλυφθεί το κόστος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αύρα Καράμπελα, μέλος της Συνομοσπονδίας.

Αντιπροσωπεία γονέων ζήτησε και έγινε δεκτή από τον ειδικό γραμματέα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Κοντογιάννη. «Για όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, το υπουργείο νίπτει τα χείρας του», σημείωσε μετά τη συνάντηση μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων δηλώνει ότι τα παιδιά θα πάρουν το 20% των βιβλίων, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων θα είναι έτοιμη στα μέσα Οκτωβρίου, έτσι ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει τα σχολεία για να αντιμετωπίσουν προσωρινά την κατάσταση με φωτοτυπίες και dvd, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τους καθηγητές.

Ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσυφάκης, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να «μετατραπούν τα σχολεία σε φωτοτυπικά κέντρα», επεσήμανε ότι τα μηχανήματα των σχολείων δεν είναι επαγγελματικά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο κόστος των φωτοτυπιών σε σχέση με το βιβλίο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.