Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Επιχείρηση αλλαγής κλιματος σε 7 ημέρες!



Μέσα σε λίγες ημέρες, Μαξίμου, οικονομικό επιτελείο και υπουργοί καλούνται να "ξεκλειδώσουν" με αποφάσεις όλα τα "καυτά" ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στην πρώτη γραμμή οι αποκρατικοποιήσεις, το "κούρεμα" του κράτους και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων...



Τις πρώτες "πράξεις" του μεταρρυθμιστικού σχεδίου, για την εφαρμογή του οποίου ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι θα συγκρουστεί μετωπικά -εάν χρειαστεί-, επιχειρεί να "χωρέσει" η κυβέρνηση στην τρέχουσα εβδομάδα. Από σήμερα και μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο -με την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ-, το Μέγαρο Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο και οι περισσότεροι υπουργοί καλούνται να "ξεκλειδώσουν" με αποφάσεις, και όχι μόνο με μεταρρυθμιστική ρητορική, όλα τα "καυτά" ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Οι δεσμεύσεις είναι συγκεκριμένες και "επικαιροποιημένες" από την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, τα νέα σημεία της πορείας έχουν προσδιοριστεί από την τρόικα -που επιστρέφει στις 14 Σεπτέμβρη στην Αθήνα προσδοκώντας "διά ταύτα"- και ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση θα συγκρουστεί για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Τα μηνύματα από την Ευρώπη και τους εταίρους δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, υπό την έννοια ότι αρκετά από τα συμφωνηθέντα παραμένουν στα επίσημα χαρτιά κι ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου συνδέεται άμεσα με τον βαθμό αποτελεσματικότητας που έχει να επιδείξει στις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση.

Είναι γεγονός ότι μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, τα περισσότερα από τα κορυφαία θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι εκκρεμή (π.χ. ο νέος μηχανισμός, η συμμετοχή των διεθνών τραπεζών στο σχέδιο επιμήκυνσης και βελτίωσης των όρων του χρέους κ.ά.). Το κρας-τεστ όμως αφορά και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εμφανίσει εντός ολίγων ημερών "δείγματα γραφής" στα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων, στο "κούρεμα" του κράτους, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στον εξορθολογισμό της λειτουργίας βασικών πυλώνων, όπως είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις.
Ο έχων πάντως την "μπαγκέτα" της Οικονομίας, Ευ. Βενιζέλος, διαψεύδει τα περί εμπλοκής των συζητήσεων με την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας αναχώρησαν την περασμένη Παρασκευή από την Αθήνα.

Ο κ. Βενιζέλος με χθεσινή δήλωσή του προσπαθεί να καθησυχάσει και να τονίσει ότι δεν πρόκειται να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζει τις προτεραιότητες, αισιοδοξεί για την αποκλιμάκωση της πίεσης που υφίσταται η ελληνική πραγματική οικονομία και επιτίθεται με σκληρές φράσεις στη ΝΔ: "Οποιος νομίζει ότι όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν ως πολιτικά ζητήματα παλαιού, συμβατικού τύπου ή όποιος νομίζει ότι όλα αυτά προσφέρονται για ευφάνταστα κινδυνολογικά σενάρια και για τη δημιουργία φευγαλέων εντυπώσεων βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Οποιος δεν επενδύει πολιτικά στην προσδοκία τού να ανακύπτουν προβλήματα και δεν συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια να βρίσκονται λύσεις δεν έχει ούτε αίσθηση κινδύνου, ούτε συνείδηση εθνικής ευθύνης".

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
 
Στο τραπέζι τρία νομοσχέδια
Μια μικρή "κοσμογονία" αλλαγών με ονοματεπώνυμο θέλει να πετύχει η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα. Κομβική μέρα η αυριανή, οπότε και συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου. Με την τελευταία λέξη της ομιλίας του στη Συνδιάσκεψη, "Πάμε", ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει το άνοιγμα όλων των μεταρρυθμίσεων με συγκρουσιακή διάθεση. Ετσι ενημέρωσε χθες τους συνεργάτες του για την ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης, όπου θα συζητηθούν τρία "καυτά" σχέδια νόμου.

Σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο νόμου για τα ταξί, που έχει ετοιμάσει ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Ραγκούσης, και για τις "λεπτομέρειες" του οποίου έχει ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό. Σε δεύτερη ανάγνωση έρχεται το σχέδιο νόμου του Ανδρέα Λοβέρδου για τα νοσοκομεία, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους πανεπιστημιακούς, που ως γνωστόν έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και αυτό του Μ. Παπαϊωάννου για τα ναρκωτικά.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ/ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.