Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Έβγαλε τις φρεγάτες στην Ανατ. Μεσόγειο η Τουρκία


Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που ξεκινάει η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι υπερβολή στο ελάχιστο, εάν ισχυριστούμε ότι η κατάσταση πλέον κρέμμεται από μια κλωστή. Την εκτίμηση αυτή μετέφερε προς τον Πρωθυπουργό και ο...



υπουργός εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης. Ο Πάνος Μπεγλίτης μετά το τέλος τις τριήμερης επίσκεψης του στο Ισραήλ ύστερα από πρόσκληση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας είχε απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις στρατιωτικές απειλές.

Τουρκικές φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο

Το τουρκικό ναυτικό σκοπεύει να στείλει τρεις φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να διασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και να αντιμετωπίσουν τα πολεμικά πλοία του Ισραήλ σε περίπτωση που χρειαστεί.

Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, οι φρεγάτες θα παρέχουν προστασία στα επιβατικά πλοία που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, στην οποία έχει επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό το Ισραήλ από το 2007. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στην περίπτωση που τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας αντιληφθούν ότι ισραηλινά πολεμικά πλοία βρίσκονται έξω από τα 12 μίλια των εθνικών υδάτων του Ισραήλ θα πλησιάσουν στα 100 μέτρα και θα αχρηστεύουν το σύστημα όπλων τους.

Σε άλλα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου υπογραμμίζεται ότι η Άγκυρα πρόκειται να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα στα μαχητικά της αεροσκάφη F16, τα πολεμικά πλοία και τα πυρηνικά υποβρύχια που θα τις επιτρέπουν να επιτεθεί στο ισραηλινούς στόχους. Το προηγούμενο σύστημα που χρησιμοποιούσε ο τουρκικός στρατός είχε προγραμματιστεί να βλέπει «φίλους» τους ισραηλινούς στόχους και δεν μπορούσε να προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον τους.

Η κινήσεις αυτές της Άγκυρας έρχονται λίγες μέρες αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα συνοδεύει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε περιοδεία στο Κάιρο και από το βήμα του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασε τις ισραηλινές πολιτικές και τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους.

Σύσκεψη υπό τον Χριστόφια για το φυσικό αέριο

"Η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου αποτελεί αυτονόητο και αναγνωρισμένο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από σύσκεψη για το φυσικό αέριο με τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Εμπορίου, και Γεωργίας και του υφυπουργού παρά τω Προέδρω.

Ο κ. Χριστόφιας, αφού αναφέρθηκε στην αρχική σύναψη συμφωνιών με τις γειτονικές μας χώρες, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο, σχετικά με την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, μίλησε για την γεώτρηση που είναι προγραμματισμένη στις αρχές Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καθοριστεί επακριβώς η προοπτική και η δυνατότητα εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων αποθεμάτων.

"Η Τουρκία με διάφορους τρόπους προσπαθεί να αμφισβητήσει αλλά και να εμποδίσει τις όποιες ενέργειες της χώρας μας", δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος και κατήγγειλε ότι η ίδια η Τουρκία προκαλεί ένταση στην περιοχή, στέλνοντας το μήνυμα ότι λειτουργεί σαν ταραξίας και παρανομεί παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες. "Αυτή η πολιτική της Τουρκίας είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα, συμπλήρωσε ο κ. Χριστόφιας.

"Οι απειλές εναντίον της Κύπρου, για παρεμπόδιση των γεωτρήσεων και δημιουργία θερμού επεισοδίου, διαταράσσουν τη διεθνή νομιμότητα και δημιουργούν κλίμα αστάθειας και έντασης στην ήδη ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ίδια ώρα που η Τουρκία διακηρύσσει πως ενδιαφέρεται δήθεν για σχέσεις μηδενικής αντιπαλότητας με τους γείτονές της".

Η Τουρκία εκτοξεύοντας απειλές επικαλείται τους Τουρκοκύπριους εγείροντας θέμα ύπαρξης δικαιωμάτων για το φυσικό αέριο, σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Επίσης, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και η Διεθνής Κοινότητα δεν αναγνωρίζουν τα αποσχιστικά δεδομένα, που παράνομα δημιούργησε η Τουρκία το 1983, με την ίδρυση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι "η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα μπορεί να έχει όφελος από την εκμετάλλευση του όποιου πλούτου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας" και πρόσθεσε ότι η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επίτευξη λύσης και σύντομα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να επωφεληθεί από την όποια θετική εξέλιξη.

"Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με ενέργειες και διαβήματα προς διάφορες κατευθύνσεις", κατέληξε ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την Ελλάδα, για τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξη που παρέχει στην Κύπρο.

Θέμα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις απειλές της Τουρκίας θέτει ο Ομήρου

Εμμέσως, πλην σαφώς, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, έθεσε θέμα προσφυγής από την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για τις απειλές της Τουρκίας.

Επίσης, κάλεσε την Ε.Ε. να στείλει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι, αν συνεχίσει τις απειλές της, θα τερματιστούν οριστικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

"Οι πρόσφατες τουρκικές απειλές σχετικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν απειλή διατάραξης της ειρήνης στην περιοχή", δήλωσε ο Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να εκτιμήσει όλα τα δεδομένα, να προετοιμασθεί καταλλήλως και να προχωρήσει σε κατάθεση προσφυγής κατά της Τουρκίας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

''Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας, που συμπεριφέρεται ως ένας σύγχρονος διεθνής πειρατής και που επαναφέρει την πολιτική των κανονιοφόρων στις ημέρες μας'', τόνισε ο κ. Ομήρου σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Βουλή για τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου, ''πρέπει να καταδικασθεί με τον πιο έντονο τρόπο από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.