Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ωχ! Προβλέπεται πανικός με καταλλήψεις και πορείες στην Παιδεία...


Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει εκπτώσεις. Όλοι πρέπει να αναλάβουν το κόστος του αγώνα τους, διεμήνυσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στις καταλήψεις.
Η υπουργός σημείωσε ότι αν δεν γίνουν μαθήματα 13 εβδομάδων, τότε αυτά....
 πρέπει να γίνουν σε άλλο χρόνο. Διαφορετικά ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις σε μαθήματα που δεν έχουν διδαχθεί επί 13 εβδομάδες.

«Οι καταλήψεις είναι η ανώτατη μορφή πάλης. Στην Ελλάδα ξεκίνησαν και αυτή τη φορά με την ανώτατη μορφή. Όμως, όταν κάποιος επιλέγει να αγωνιστεί με τέτοιες μορφές, έχει και το κόστος», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι είναι αδιανόητο να ζητείται η αλλαγή ενός νόμου, ο οποίος μόλις ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία της Βουλής, ενώ έκανε λόγο για συνειδητά ψέματα σχετικά με το νόμο που, όπως είπε, δημιουργούν παρανοήσεις.

Για το λόγο αυτό έδωσε στη δημοσιότητα 50 διευκρινιστικές ερωτήσεις-απαντήσεις. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι δεν επιβάλλονται δίδακτρα, δεν καταργούνται τα συγγράμματα, δεν σταματάει η δημόσια χρηματοδότηση, ενώ δεν καταργείται η δωρεάν στέγαση και σίτιση.

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν αλλάζει η διάρκεια σπουδών στις σχολές και τα τμήματα, παρά δίνεται η δυνατότητα για τριετείς σπουδές, σε όσα ΑΕΙ το επιθυμούν, με αποφάσεις των Συγκλήτων τους. Προϋπόθεση ότι Τμήματα με το ίδιο αντικείμενο σε διαφορετικά ΑΕΙ να έχουν τελικά τα ίδια έτη σπουδών.

Σε ό,τι αφορά το ακαδημαϊκό άσυλο, τόνισε ότι είναι σαφές πως ισχύει. Πρόσθεσε, όμως, ότι το πρόβλημα των πανεπιστημίων δεν είναι το άσυλο. Τα ίδια ιδρύματα καλούνται να αποδείξουν ότι δεν αποφασίζουν οι μειοψηφίες και αν οι αποφάσεις για καταλήψεις έχουν ληφθεί από μειοψηφίες, αυτές έχουν και κόστος και οφέλη, ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Τόνισε τέλος ότι είναι στη διάθεση κάθε συγκλήτου και κάθε φοιτητικού συλλόγου που θα την καλέσει να κάνουν ένα δημοκρατικό και πολιτισμένο διάλογο για την εφαρμογή του νόμου και το μέλλον των πανεπιστημίων.



«Συκοφαντίες» και «απειλές», με στόχο την επιβολή του νόμου, καταλογίζει το ΚΚΕστην υπουργό.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ η απάντηση «δεν είναι υπόθεση μόνο των φοιτητών αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού».

«Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός για να μη γίνει αποδεκτή η λειτουργία σχολείων με τεράστιες ελλείψεις και η μεταφορά του κόστους στους γονείς», τόνισε το κόμμα στη σχετική ανακοίνωσή του.



«Να αναλάβει η ίδια το κόστος των πολιτικών της επιλογών, αντί να εγκαλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα», υπογραμμίζει με τη σειρά του ο Συνασπισμός, αναφερόμενος στην Α. Διαμαντοπούλου.

«Έχει δίκιο η κ. Διαμαντοπούλου ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει εκπτώσεις», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση, όμως τονίζεται για την ίδια ότι «αυτό που ξεχνά είναι πως η ελληνική κοινωνία δεν κάνει εκπτώσεις στα ιδανικά της για μια αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία».

«Η πολιτική επιλογή του μνημονίου μας έχει οδηγήσει στη χειρότερη σχολική χρονιά της μεταπολεμικής περιόδου», καταλήγει ο ΣΥΝ


Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εν όψει ΔΕΘ

Την ίδια ώρα, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι φοιτητές στα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, εν όψει και της 76ης ΔΕΘ

Το Μέτωπο Αγώνα Φοιτητών συνεχίζει την κατάληψη της πρυτανείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα σε συλλαλητήριο την Πέμπτη, στις 11.30 από την πλατεία Χημείου.

Την ίδια μέρα, η ΕΑΑΚ προγραμματίζει συλλαλητήριο από το Πολυτεχνείο, στις 12.00.

Εν τω μεταξύ, μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι νέες γενικές συνελεύσεις σε 28 φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ, με στόχο να συνεχιστούν δυναμικότερα οι καταλήψεις σε τμήματα και σχολές (μέχρι στιγμής φτάνουν περίπου τις 25).

Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας πραγματοποιείται σήμερα γενική συνέλευση του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου, προκειμένου να αποφασιστεί το πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

Το ΤΕΙ παραμένει κλειστό από την προηγούμενη εβδομάδα και την Τετάρτη αναμένεται να αποφασιστεί στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων του το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Εξάλλου, υπό κατάληψη βρίσκεται, από το πρωί, η σχολή Θετικών Επιστημών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, μετά από γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, στα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών.

Η κατάληψη, όπως αποφασίστηκε, θα διαρκέσει μέχρι την προσεχή Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη σχολή που τελεί υπό κατάληψη στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ σήμερα συνεδριάζουν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Καλαμάτας.

ΛΑΟΣ: Κατάληψη κάνεις σε κάτι που σου ανήκει

«Κατάληψη κάνεις σε κάτι που σου ανήκει. Για κάτι που ανήκει στο σύνολο -μια και το σύνολο πληρώνει- χρειάζεται η τυπική συγκατάθεση της κοινωνίας, η οποία δεν δόθηκε προς τα "καλόπαιδα" της Αριστεράς που πρωταγωνιστούν…», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

ΔΗΣΥ: Να τερματιστούν άμεσα οι καταλήψεις από τις μειοψηφίες

«Οι καταλήψεις ιδρυμάτων, από μειοψηφίες μέσα στα πανεπιστήμια, πρέπει να τερματιστούν άμεσα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία.

Επίσης, το κόμμα έκανε λόγο για «δυνάμεις της στασιμότητας, της μιζέριας και της οπισθοδρόμησης», που , όπως υπογράμμισε «δεν θα σταθούν εμπόδιο στην απαίτηση της κοινωνίας για εκσυγχρονισμό και εξευρωπαϊσμό της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Καλά θα κάνουν τα κόμματα και οι νεολαίες τους, που σύσσωμες υποκινούν τις καταλήψεις, να είναι συνεπή με όσα έλεγαν πριν και όσα λένε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου» , επισημαίνει, τέλος, η ΔΗΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.