Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Οι βρωμιάρηδες είναι παντού! Ο Πεταλωτής μίλησε πάλι για μυστικά κονδύλια σε μεγαλοστελέχη εφημερίδων!


Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης αφού πλέον χθες το θέμα των δημοσιογράφων που λειτουργούσαν ως έμμισθοι των μυστικών κονδυλίων, ξαναήλθε στο προσκήνιο. Αφορμή η συνέντευξη του συντοπίτη μας υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή στο ραδιόφωνο του Χρόνου 87,5fm όπου σε ερώτηση του δημοσιογράφου Δήμου Μπακιρτζάκη έδωσε μια απάντηση που άναψε φωτιές. Έγιναν αμέσως βασικό θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων αθηναϊκών καναλιών οι δηλώσεις του βουλευτή Ροδόπης υφυπουργού Δικαιοσύνης, ότι στελέχη μεγάλων εφημερίδων έπαιρναν λεφτά από τα μυστικά κονδύλια. Απαντώντας στην επίμαχη ερώτηση για το που πήγαν τα μυστικά κονδύλια της Γραμματείας Επικοινωνίας, ο κ. Πεταλωτής τόνισε:....
 «Επειδή τα γράφουν και μεγάλες εφημερίδες αυτά, που είμαι σίγουρος ότι έχουν δημοσιογράφους Pay Roll που τα έπαιρναν, να μας πουν που πήγαν αυτά τα μυστικά κονδύλια». 

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ωστόσο ότι επί της δικής του θητείας δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ, ενώ τόνισε ότι δεν μπορούμε να μάθουμε που δόθηκαν χρήματα, καθώς δεν υπάρχουν παραστατικά. Παρότρυνε μάλιστα τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τους υπουργούς άλλων κυβερνήσεων.

«Αν οι υπουργοί, οι οποίοι διετέλεσαν υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων, πρέπει να βγουν να τα πουν ή θέλουν να βγουν να τα πουν, μπορείτε να ρωτήσετε αυτούς», είπε ο κ. Πεταλωτής.

Το επίμαχο κομμάτι της συνέντευξης περάστηκε σε όλα τα site. Αποτέλεσε βάση ρεπορτάζ στα αθηναϊκά κανάλια. Φιλοξενήθηκε σε blogs και ιστοσελίδες. Προκάλεσε τόση αναταραχή κι αναστάτωση που θα την διαπιστώσετε απλά κι αν κάνετε μια μικρή αναζήτηση στο ίντερνετ. Υπήρξαν νέες δηλώσεις και τοποθετήσεις, ενεργοποίηση εισαγγελέα για διερεύνηση των λεχθέντων περί μισθοδοσίας μεγαλοδημοσιογράφων ενώ με ανακοίνωσή της που δημοσιεύουμε στην συνέχεια βγήκε και η ΕΣΗΕΜΘ ζητώντας από την κυβέρνηση να σπάσει στην εκβιαστική σιωπή και να δώσει στοιχεία χωρίς να κατηγορεί συλλήβδην ένα ολόκληρο χώρο.
Οι αναφορές στο «Χρόνο» δεκάδες όπως και το γεγονός ό,τι γράψουμε και πούμε παρακολουθείται και σχολιάζεται πάραυτα μέσω του site που βρίσκεται στην κορυφή της επισκεψιμότητας.

ΖΗΤΑ Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Να δημοσιοποιηθεί η διαδρομή των μυστικών κονδυλίων της γενικής Γραμ. Επικοινωνίας

Η σχετική ανακοίνωση πάντως έχει ως εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης υποδέχτηκε με ικανοποίηση την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ενέργεια που αυτονοήτως θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, το απαραίτητο αυτό βήμα στον δρόμο της διαφάνειας δεν επιτρέπεται να μένει μετέωρο: η ΓΓΕ έχει την υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα τις περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια αυτά όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και τα στοιχεία των δημοσιογράφων ή των Μέσων Ενημέρωσης στα οποία κατέληγαν κάθε φορά.

Παρά το γεγονός ότι το αίτημα αυτό έχει διατυπωθεί από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, δια της ΠΟΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ, ακόμη και σε ήσσονες περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρήθηκε να σπιλωθεί ο δημοσιογραφικός κόσμος με τη μέθοδο της γενίκευσης, επίμονα ζητούσε να δίνονται όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη βολική τακτική της εκβιαστικής σιωπής. Η τακτική αυτή όμως, που έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της και αφήνει να αιωρούνται υποψίες ότι η κατάργηση των συγκεκριμένων κονδυλίων δεν σημαίνει απαραιτήτως και ακύρωση των εξαρτήσεων που ενδεχομένως καλλιεργήθηκαν με αυτά. Η ΓΓΕ έχει την υποχρέωση να διαψεύσει εμπράκτως τα σενάρια αυτά βγάζοντας στο φως όλες τις μυστικές συναλλαγές της με πρόσωπα και φορείς που κινούνται στο χώρο της Ενημέρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.