Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ανησυχεί για την Ευρωζώνη ο νομπελίστας Κρίστοφερ Σιμς

Ο βραβευθείς με το Νόμπελ Οικονομίας, Κρίστοφερ Σιμς, είχε εκφράσει ανησυχίες, όταν η Ευρώπη ξεκινούσε την χρήση του κοινού νομίσματος, το 1999. Ο προβληματισμός του αυτός...


 αποδείχτηκε προφητικός, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τα ορμητικά χρέη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο κ. Σιμς, είχε δημοσιεύσει μια ακαδημαϊκή εργασία σχετικά με το «αβέβαιο οικοδόμημα», όπως το είχε χαρακτηρίσει, της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. Ο αμερικανός οικονομολόγος υποστήριζε ότι οι χώρες της ευρωζώνης, 17 σήμερα στο σύνολο τους, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες γιατί, ενώ θα χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα και θα συστήσουν κεντρική τράπεζα, δεν θα υπάρχει κάποια ενοποιημένη οικονομική αρχή που θα εκδίδει ομόλογα ή θα επιβάλλει φόρους.
Όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο διακεκριμένος οικονομολόγος η Ευρωζώνη «θα πρέπει να βρει τρόπους να επιβάλλει οικονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη, ακόμα και όταν αυτά τα κράτη είναι αντιμέτωπα με οικονομικές πιέσεις». Οι επισημάνσεις του βρίσκονται τώρα στην καρδιά του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, καθώς οι ανεξάρτητες οικονομικές πολιτικές στην Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντείνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Ο Κρίστοφερ Σιμς ανέφερε μετά την ανακοίνωση της βράβευσης του ότι η ευρωζώνη «θα πρέπει να επεξεργαστεί έναν τρόπο να επιμεριστεί το οικονομικό φορτίο και…. Τις οικονομικές δικαιοδοσίες». Οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης των οποίων ηγείται η Γερμανία, ως ισχυρότερη οικονομία, έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων, γεγονός που έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση εντελώς διαφορετικού κόστους δανεισμού για κάθε χώρα-μέλος. Η φορολογία επίσης σε κάθε χώρα είναι εντελώς διαφορετική.
Ωστόσο μια από τις προβλέψεις που είχε κάνει ο αμερικανός οικονομολόγος το 1999 δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο καθηγητής είχε αναφέρει τότε ότι αν μια χώρα της ευρωζώνης βρισκόταν σε μεγάλη οικονομική πίεση και έφτανε στα πρόθυρα «χρεοκοπίας» θα αποχωρούσε από την ευρωζώνη και θα επέστρεφε στο παλιό της νόμισμα. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει σήμερα με την Ελλάδα.
Ορισμένοι βορειοευρωπαίοι επικριτές της Ελλάδας έχουν προτείνει την αποχώρηση της από την ευρωζώνη, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα εργαστεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών της προβλημάτων και έχει κερδίσει την υποστήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας για την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.