- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011
Φ. Ρέσλερ: Η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση, θα δώσουμε μάχη για το ευρώ
Η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε δηλώσεις κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό...
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, στις θυσίες, αλλά και την ωριμότητα του ελληνικού λαού, με το Γερμανό υπουργό να εκφράζει την εκτίμηση και το σεβασμό του, όπως και όλης της Ευρώπης, σε αυτές.
Στο θέμα των επενδύσεων, ο κ. Παπανδρέου στάθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η επένδυση στην Ελλάδα, είναι επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος.
Τέλος, ο Γερμανός αντικαγκελάριος έδωσε έμφαση στις προσπάθειες καταβάλλει για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησής τους.
Εν τω μεταξύ, μετά τη συνάντηση που είχε λίγο αργότερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Ρέσλερ υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει μάχη για τη στήριξη του ευρώ. «Μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι εμείς, στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, είμαστε έτοιμη να δώσουμε μάχη για το νόμισμά μας και να το προστατεύσουμε από τις επιθέσεις», δήλωσε.
Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε από την πλευρά του πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της και θα αποπληρώσει τα δάνεια που λαμβάνει από τους ευρωπαίους εταίρους της μέχρι το τελευταίο ευρώ. «Η βοήθεια θα αποπληρωθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ», δήλωσε.
Σήμερα υπογράφεται διμερής οικονομική συμφωνία για τις επενδύσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον κ. Ρέσλερ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να να ανακοινωθεί η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με το όνομα «Ελλάδα» μέσω του οποίου θα προσφέρεται σημαντική δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα.
Ήδη, προωθούνται -και σύντομα θα ανακοινωθούν- σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες κυρίως στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών, του τουρισμού, της πληροφορικής και της βιομηχανίας υπηρεσιών υγείας. Συγκεκριμένα τα μέλη της γερμανικής επιχειρηματικής αποστολής που συνοδεύουν τον κ. Ρέσλερ, κομίζουν προτάσεις για 32 συγκεκριμένες επιχειρηματικές συνεργασίες στους ανωτέρω τομείς.
Παρουσιάζοντας στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Όπως επεσήμανε, βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία, είναι το γεγονός ότι η χώρα μας έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.
Το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 γιγαβατ φωτοβολταϊκών, με κόστος επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ, σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων, η οποία θα παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες.
Η ενέργεια που θα παράγεται, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη είτε πραγματικά είτε στατιστικά. Για τη φυσική μεταφορά της ενέργειας χρειάζεται η κατασκευή νέων δικτύω,ν καθώς η υπάρχουσα υποδομή επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 γιγαβατ. Για την κατασκευή των νέων δικτύων επιδιώκεται η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, αλλά και με τη μέθοδο του project financing.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει -όπως ανέφερε- τις εταιρείες ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ με αρχή τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη γερμανική πλευρά επεξεργάζεται σχέδιο για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατα 20-30 δισ. ευρώ, μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από το πρόγραμμα «Ήλιος».
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, εφόσον υπογραφεί το συμβόλαιο για την κατασκευή των μονάδων και την αγορά ενέργειας από τη Γερμανία, μπορεί να γίνει συζήτηση με τράπεζες για προείσπραξη των μελλοντικών εσόδων. Το πόσο που μπορει να προεισπράξει η Ελλάδα εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής στην επένδυση, το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ήταν 30% αλλά τώρα εξετάζεται η επαύξησή του στο 50%.
πηγές: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.