Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η διαφθορά στην Ελλάδα καραδοκεί σε κάθε σου βήμα


Ρεπορτάζ δημοσιογράφου του Guardian ο οποίος επιχειρεί να δει από κοντά πως είναι η καθημερινότητα των PIGS μέσα από μαρτυρίες απλών ανθρώπων. Διαβάστε τι λέει για την χώρα μας ένας Έλληνας καθηγητής που επέστρεψε μετά από χρόνια... Ο δημοσιογράφος του Guardian, Jon Henley αποφάσισε να επισκεφτεί τις υπερχρεωμένες χώρες, τα λεγόμενα PIGS, και έτσι πέρασε από Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία πριν φτάσει και στη χώρα μας.

Ο Henley ήθελε να ακούσει από απλούς ανθρώπους τα προβλήματά τους και πως είναι η καθημερινότητα των εκάστοτε λαών που δεινοπαθούν.

Έτσι, την πραγματικότητα των Ελλήνων κλήθηκε να παρουσιάσει ο 43χρονος Λεωνίδας Πιτσούλης καθηγητής πανεπιστημίου ο οποίος επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη πριν από επτά χρόνια. Ο 43χρονος είχε ξενιτευτεί από τα 18 του για να σπουδάσει στην Αμερική και μετέπειτα στο LSE του Λονδίνου. Όταν επέστρεψε πίσω στη πατρίδα όντας ενήλικας ένιωσε συγκλονισμένος.

"Δεν είχα αντιληφθεί το μέγεθος της διαφθοράς εδώ" αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όταν είσαι μικρός δεν τα παρατηρείς αυτά τόσο ενδελεχώς.

"Όταν επέστρεψα και όντας συνηθισμένος σε έναν διαφορετικό τρόπο πραγματικά με συντάραξε όλο αυτό", λέει χαρακτηριστικά.

"Η διαφθορά καραδοκεί σε κάθε πλευρά της καθημερινής ζωής", υπογραμμίζει και συνεχίζει: "Από τον γιατρό μέχρι στα μπαρ τη νύχτα".

Σημειώνει δε πως στην Ελλάδα βρίθει η αναξιοκρατία καθώς κανείς δε προσλαμβάνεται σε μια δουλειά επειδή είναι ο καλύτερος αλλά επειδή είναι συγγενής ή φίλος κάποιου στελέχους στην υπηρεσία.

"Το έζησα και αυτό στον στρατό όπου αντί να με χρησιμοποιήσουν όπως θα έπρεπε καθώς είχα και διδακτορικό, με έστειλαν σε ένα μακρινό νησί και μου άλλαξαν φώτα, ενώ όσοι είχαν μέσο έμειναν στην Αθήνα", λέει χαρακτηριστικά.

"Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η κρατική διοίκηση είναι τόσο αναποτελεσματική- υπάρχουν άνθρωποι σε νευραλγικές θέσεις που διαχειρίζονται μεγάλα ποσά και δεν έχουν την κατάλληλη μόρφωση και εκπαίδευση για να κάνουν κάτι τέτοιο", τονίζει.

"Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν μικρότερο χρέος από τα δυτικά νοικοκυριά... υπάρχει μια "πολιτιστική αποστροφή" στο χρέος, κάτι που κάνει τους Έλληνες να βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ότι θα βρίσκονταν οι Βρετανοί ή οι Αμερικάνοι εάν οι κυβερνήσεις τους εφάρμοζαν τα ίδια μέτρα λιτότητας", προσθέτει.

Μεταξύ άλλων, ο 43χρονος δηλώνει πως η Ελλάδα έχει δύο επιλογές οικονομικά: "Είτε να βγούμε από την ευρωζώνη και να επιστρέψουμε στη δραχμή ή να υποτιμηθούμε έμμεσα, με τη δραστική μείωση του βιοτικού επιπέδου".

Η πρώτη περίπτωση είναι πιθανή επειδή οι τράπεζες της ΕΕ θα προστατευτούν εάν χρεοκοπήσουμε αλλά αυτό θα είχε ένα τεράστιο μειονέκτημα: όλοι εκείνοι οι πλούσιοι Έλληνες που έχουν πακτωλό χρημάτων στο εξωτερικό, θα γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι σε δραχμές.

Για την δεύτερη επιλογή αναφέρει πως αυτή φαίνεται πως εφαρμόζει η κυβέρνηση ενώ τονίζει ότι "δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το ευρώ".

"Κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει το σύστημα, είναι σαν ένα μηχάνημα με τόσους πολλούς ιούς, πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση και να ξεκινήσουμε από την αρχή διαγράφοντας τον σκληρό δίσκο. Αλλά πως;" διερωτάται.

Προτείνει δε ότι θα πρέπει η ελληνική οικονομία να μπει υπό κάποιου είδους διεθνή επιτήρηση αν και κάτι τέτοιο δε θα είναι ποτέ πολιτικά αποδεκτό.

Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ταλαντούχοι άνθρωποι εδώ απλά ασφυκτιούν από τη διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.