- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011
Σορος: Η Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε κατάρρευση
Σε άρθρο του στους Financial Times, ο μεγαλοεπενδυτής και κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος αναφέρει πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές οδηγούν τον κόσμο σε μία νέα Μεγάλη Ύφεση και οι κυβερνήσεις, ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, πρέπει να επανακτήσουν αμέσως τον έλεγχο της κατάστασης. Παράλληλα τονίζει πώς η Ευρώπη πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα, διαφορετικά η Ελλάδα κινδυνεύει να την οδηγήσει σε κατάρρευση...
Στο άρθρο, με τίτλο «Πώς να σταματήσει μία δεύτερη Μεγάλη Ύφεση», ο κ. Σόρος θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό Ταμείο για την Ευρωζώνη με αλλαγή της συνθήκης της και ένας νέος διακυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος θα επιτρέπει τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
«Οι αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωζώνης απαιτούν χρόνο» και για το μεσοδιάστημα ο Σόρος θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν τα εξής δύο βήματα:
Πρώτον, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να τεθούν υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση της ΕΚΤ με αντάλλαγμα την εξασφάλιση εγγυήσεων και της ανακεφαλαιοποίησής τους από το ΕΤΧΣ. Η ΕΚΤ θα δώσει οδηγίες στις τράπεζες να διατηρήσουν τις πιστωτικές γραμμές και το χαρτοφυλάκιο των δανείων τους, ώστε να αποφευχθεί η απομόχλευσή τους, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες της κρίσης. Η ολοκλήρωση της αύξησης των κεφαλαίων των τραπεζών θα άρει το κίνητρο που έχουν για συρρίκνωση του ενεργητικού τους.
Δεύτερον, η ΕΚΤ πρέπει να επιτρέψει σε χώρες που είναι ευάλωτες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να χρηματοδοτηθούν για ένα προσωρινό διάστημα και μέσα σε συγκεκριμένα όρια από τις τράπεζές τους - μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων - με χαμηλό κόστος δανεισμού 1%, αντίστοιχα με το κόστος που θα δανείζονται οι τράπεζες από την ΕΚΤ, αφού η τελευταία μειώσει το προεξοφλητικό της επιτόκιο που είναι σήμερα 1,5%.
Με τις κινήσεις αυτές, σημειώνει ο επενδυτής, θα ηρεμήσουν οι αγορές και η Ευρώπη θα έχει χρόνο να αναπτύξει μία στρατηγική ανάπτυξης, χωρίς την οποία δεν θα μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του χρέους.
Ο άμεσος στόχος είναι, προσθέτει ο Σόρος, να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ώστε να μην προκληθεί παγκόσμια κατάρρευση, θεωρώντας ότι οι αδύνατοι κρίκοι που πρέπει να προστατευθούν είναι οι τράπεζες και τα ομόλογα χωρών, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ο επενδυτής αναφέρει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να ωθηθεί στη χρεοκοπία. Αν επιτύχει, προσθέτει, τους στόχους, το ΕΤΧΣ μπορεί να εγγυηθεί μία εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της με νέα ομόλογα που θα έχουν το 50% της σημερινής αξίας τους.
Σύμφωνα με τον επενδυτή, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΔΝΤ - αντίθετα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπου αυτό θα γίνει μέσω του ΕΤΧΣ - και το πώς θα πορευθεί στη συνέχεια η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τους Έλληνες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.