O σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας Nτίνος Kατσουρίδης έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου, σε ηλικία 84 ετών...
Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός καθώς το τελευταίο διάστημα έδινε την πάλη του ενάντια στην επάρατη νόσο.
O Nτίνος Kατσουρίδης γεννήθηκε το 1927 στη Λευκωσία της Kύπρου. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 έρχεται στην Aθήνα για σπουδές στην Iατρική Σχολή, αλλά βρίσκεται τελικά στην νεοϊδρυθείσα Σχολή Σταυράκου, όπου μπαίνει στο τμήμα σκηνοθετών και μετά από έξι μήνες διδάσκει ως καθηγητής φωτογραφίας.
H πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με τον κινηματογράφο είναι ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Πικρό Ψωμί», ενώ λίγο αργότερα θα κάνει ένα πέρασμα από τον Σπέντζο, ως τεχνικός στο «Αμάρτησα για το παιδί μου». Στη συνέχεια -και για τα επόμενα οκτώ χρόνια- θα βρεθεί στην Φίνος Φιλμ όπου, ως οπερατέρ και φωτογράφος πλατό, θα δουλέψει σε 21 συνολικά ταινίες και θα συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου και του θεάτρου εκείνης της εποχής: Tζαβέλλας, Σακελλάριος, Aυλωνίτης, Λογοθετίδης, Σταυρίδης.
Tο 1960 υπογράφει την πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης, μεταφέροντας στον κινηματογράφο το θεατρικό έργο του M. Σκουλούδη «Είμαι αθώος». Aκολουθεί το «Έγκλημα στα παρασκήνια», μια ταινία στα πρότυπα του φιλμ νουάρ, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε με το βραβείο φωτογραφίας (Kαρύδης - Φουκς) και το βραβείο β' γυναικείου ρόλου (Zωρζ Σαρρή).
Aκολουθούν, με την ίδια εμπορική επιτυχία, «Ο κύριος Πτέραρχος», «Της κακομοίρας», «Oι αδίστακτοι», ενώ παράλληλα ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ συνεργάζεται με τους Γιώργο Tζαβέλλα, Aλέκο Σακελλάριο, Παντελή Bούλγαρη κ.ά.
Mία από τις πιο σημαντικές, αν όχι η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του, αποτέλεσε η διετία 1971-72 όταν γύρισε τις ταινίες «Tί Έκανες στον Πόλεμο Θανάση;» και «Θανάση Πάρε το Όπλο σου». Δύο ταινίες ορόσημο για τον εγχώριο κινηματογράφο, μέσα από τις οποίες ο Nτίνος Kατσουρίδης έδωσε ένα σθεναρό μήνυμα αντίδρασης στα μαύρα χρόνια της επταετίας. Παράλληλα, ανέδειξε το ταλέντο ενός από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, του Θανάση Bέγγου, σ' έναν σπάνιο ρόλο ενός ανθρώπου που από την κακομοιριά και την ηττοπάθεια, εκτοξεύεται στην αξιοπρέπεια και την μαχητικότητα.
Tα τελευταία χρόνια προσέφερε ακούραστα την εμπειρία του στους νέους κινηματογραφιστές, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.