Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Θέλετε να μάθετε τους στόχους της Μέρκελ;

Κάποιες «κόκκινες γραμμές» του Βερολίνου ίσως τελικά να μην είναι και τόσο... κόκκινες. Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters, εκ πρώτης άποψης η Γερμανία φαίνεται να έχει «μπλοκάρει» για... τους εταίρους της στην Ευρωζώνη όλες τις διεξόδους από την κρίση χρέους...

Μετά, όμως, από λεπτομερέστερη εξέταση των καταστάσεων, αντιλαμβάνεται κανείς πως η σκληρή στάση της καγκελαρίου Μέρκελ κρύβει τον φιλόδοξο στόχο να καταστεί η χώρα της οικονομικό διευθυντήριο της Ευρώπης.

Με άλλα λόγια, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει πίσω, αρκεί να συναινέσουν οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ στην αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή παρεμβατικής δημοσιονομικής πειθαρχίας στους «αμαρτωλούς του χρέους»!

Μεταξύ άλλων και με στόχο τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να δώσει το «πράσινο φως» τόσο για την αγορά περισσότερων κρατικών ομολόγων προβληματικών χωρών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και για την έκδοση ευρωομολόγων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ, Πίτερ Αλτμάιερ, μιλώντας στο Reuters επεσήμανε πως εάν τα ευρωομόλογα αποδειχτούν καλή ή κακή επιλογή αυτό θα εξαρτηθεί από το υπό ποίες συνθήκες θα χρησιμοποιηθούν. Σε πρόσφατες δηλώσεις της η καγκελάριος αντιτάχθηκε σθεναρά στην έκδοση ευρωομολόγων, δηλώνοντας πως δεν θα οδηγήσουν σε ένα λογικό και διατηρήσιμο μέλλον για την Ευρώπη.

Τόνισε παράλληλα ότι «η ΕΚΤ δεν έχει τον ρόλο πυροσβέστη». Αντίθετα υπεραμύνθηκε των γερμανικών προτάσεων για αλλαγή των συνθηκών, τονίζοντας ότι τώρα είναι η στιγμή για να γίνει η υπέρβαση που θα δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές στην ΕΕ για «περισσότερη Ευρώπη».

Η επίσημη γραμμή του Βερολίνου είναι πως οι αγορές ομολόγων θα ηρεμήσουν εφόσον οι «αδύναμοι κρίκοι» της Ευρωζώνης υιοθετήσουν μέτρα λιτότητας και προχωρήσουν σε σκληρές μεταρρυθμίσεις ώστε να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Δεσμεύσεις
Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν όμως ασφυκτικά και την κρίση χρέους να πλήττει μετά την περιφέρεια και τον «πυρήνα» του ευρώ, η κ. Μέρκελ εξετάζει πλέον όλα τα πιθανά σενάρια και θα ανοίξει τα χαρτιά της μονάχα όταν λάβει τη δέσμευση των υπόλοιπων κρατών-μελών για των συνθηκών της ΕΕ που ούτε λίγο ούτε πολύ θα μετατρέψουν τη Γερμανία σε δημοσιονομικό... τσάρο με την εξουσία να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να κουνά το δάχτυλο ή ακόμη να στέλνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Οπως μάλιστα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επιθυμία της Γερμανίας είναι να υπάρξει μια πρώτη τροποποίηση των συνθηκών μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και μία δεύτερη περισσότερο ουσιώδης μέσα στο 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.