Σε νέες ρυθμίσεις και διευκολύνσεις δανειοληπτών στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, οι οποίοι έχουν ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις, προσανατολίζονται οι τράπεζες, προσπαθώντας να κρατήσουν τα δάνεια αυτά «ζωντανά» ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς...Η αναχρηματοδότηση ενός καταναλωτικού δανείου οδηγεί σε μείωση της μηνιαίας δόσης μέχρι και 50% της αρχικής δόσης.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η δωδεκάμηνη περίοδος χάριτος που είχε δοθεί σε μεγάλο αριθμό δανειοληπτών στο πλαίσιο λύσεων αναχρηματοδότησης στον τομέα της καταναλωτικής πίστης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα όμως, η μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών δεν κατάφερε να ορθοποδήσει, με αποτέλεσμα να απαιτείται εκ νέου να χορηγηθεί νέα περίοδος χάριτος ή διευκολύνσεις.
Η αναχρηματοδότηση ενός καταναλωτικού δανείου οδηγεί σε μείωση της μηνιαίας δόσης μέχρι και 50% της αρχικής δόσης την περίοδο χάριτος και 40% περίπου για όλη την υπόλοιπη χρονική περίοδο, καθώς επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια του δανείου. Για παράδειγμα, ένα δάνειο 15.000 ευρώ με αρχική διάρκεια 8 έτη επιμηκύνεται σε 14 χρόνια, με αποτέλεσμα η δόση να διαμορφώνεται από 287 ευρώ σε 138 ευρώ την πρώτη δωδεκάμηνη περίοδο χάριτος και σε 180 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα χρόνια.
Γενικότερα, πάντως, οι τραπεζίτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τη σημαντική αύξηση των καθυστερήσεων στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτελικών στελεχών μεγάλων ελληνικών τραπεζών, φθάνουν και ξεπερνούν το 30%, από 8,2% το 2008, 13,4% το 2009, 20,5% το 2010 και 22,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Οπως εκτιμούν τραπεζίτες, οι έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις και οι μειώσεις μισθών, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο των καθυστερήσεων ακόμη και πάνω από το 35%.
Η εικόνα και οι τάσεις θα γίνουν πιο ξεκάθαρες μέχρι το τέλος του έτους οπότε και θα έχει αποτυπωθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων των έκτακτων αυτών εισφορών και των μειώσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Οπως επισημαίνουν διευθυντικά στελέχη από τους τομείς διαχείρισης των καθυστερήσεων, μεγάλος είναι πλέον ο αριθμός των δανειοληπτών τους οποίους δεν ενδιαφέρει εάν θα μπουν στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία, που κάποτε αποτελούσε το «φόβητρο» αλλά ταυτόχρονα και το κίνητρο να κάνουν μια προσπάθεια να την αποφύγουν, αποπληρώνοντας τα δάνεια παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν. Σήμερα οι ίδιοι αυτοί δανειολήπτες δεν προσβλέπουν χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα γνωρίζοντας ότι οι στρόφιγγες των τραπεζών έχουν σφίξει και μαζί και τα κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησής τους, με αποτέλεσμα να μην υπολογίζουν τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η είσοδος τους στον Τειρεσία!
Πηγή: Καθημερινή
- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.