Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο Πρωθυπουργό και τη σύνθεση ολόκληρης της κυβέρνησης [ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ]


Μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις, από το μεσημέρι η νέα κυβέρνηση "Συνεργασίας" θα είναι γεγονός. Διαβάστε στο planet-greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις, το παρασκήνιο και τις συνεχείς επικοινωνίες και συσκέψεις που είχαν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέχρι τη 1.10 μετά τα μεσάνυχτα...


Οι τελευταίες εξελίξεις:

14.30 Στις 17.00 το επίσημο ραντεβού Παπούλια Παπανδρέου

14.24 Ο Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο, λέγοντας χαρακτηριστικά "τελειώσαμε, θα τα πούμε το απόγευμα".

14.10 Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε από τη Βουλή ότι σε μισή ώρα είναι το ραντεβού του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό. Πριν από λίγο αναχώρησε από τη Βουλή και ο Ευ. Βενιζέλος.

13.58 Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή αποκάλυψε ότι είχε συνάντηση και με τον κ. Παπανδρέου και με τον κ. Σαμαρά ώστε να συζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό την πρωθυπουργία του. Αν και υπήρξε συμφωνία ως προς το πρόσωπό του ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι η διαφωνία προήλθε ως προς τη συμμετοχή ορισμένων προσώπων στη νέα κυβέρνηση.

13.55 «Δεν χρειαζόμαστε πρωθυπουργό μαριονέτα» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κι επισημαίνει: «Ο Εθνικός διασυρμός και ο ευτελισμός των θεσμών της Δημοκρατίας μας, έχουν φτάσει στα ακρότατά τους όρια. Καιρός είναι να συνέλθουμε. Η Ελλάς δεν χρειάζεται Πρωθυπουργό μαριονέττα. Η μόνη λύση αυτήν την ώρα είναι να επιλεγεί μια ισχυρή προσωπικότητα με κύρος στην Ευρώπη, διεθνή αξιοπιστία και γνώση του αντικειμένου».

13.54 Στο θέμα του νέου πρωθυπουργού παρενέβη και η Α. Διαμαντοπούλου, η οποία τάσσεται υπέρ ενός «πρωθυπουργού υψηλού κύρους και αποδοχής, στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου:

«Η αγωνία των πολιτών δεν πρέπει να μετατραπεί σε απελπισία. Οι εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν άμεση λύση, με σεβασμό στη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η χώρα χρειάζεται Πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με βαθιά γνώση των οικονομικών και με εγνωσμένη επάρκεια στο κατεξοχήν θέμα που είναι η άμεση ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της 27ης Οκτωβρίου 2011, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτός μαζί με ικανούς και αποφασισμένους ανθρώπους από το σύνολο του πολιτικού φάσματος μπορούν να βάλουν φραγμό στην πορεία καταστροφής. Ελπίζω και εύχομαι ότι συνεχίζονται οι υπερβατικές και εξαντλητικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από όλους, ώστε να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα».

9.15 Παρέμβαση μείζονος σημασίας του Γιάννη Ραγκούση για το θέμα του νέου πρωθυπουργού αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ: «Η χώρα έχει ανάγκη ο νέος Πρωθυπουργός να είναι υψηλών πολιτικών προδιαγραφών και όχι κοινού χαμηλού μέσου όρου μεταξύ των κομμάτων, πόσο μάλλον εντός των κομμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega, ο κ. Ραγκούσης, ενώ αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι ανοίγει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θέμα ηγεσίας τόνισε: «Κάθε συζήτηση, κάθε σκέψη γύρω από εσωκομματικά ζητήματα αυτές τις πολύ κρίσιμες εθνικά περιστάσεις είναι απολύτως απαράδεκτη».


1.20 π.μ.: Έχουμε και λέμε λοιπόν, νωρίς το πρωί θα οριστεί το ραντεβού του Γιώργου Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί περίπου το μεσημέρι. Εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του.

Αμέσως μετά, θα συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, όπου θα συζητηθεί η λύση που ήδη έχει βρεθεί, κι αν δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί σίγουρα θα απομένουν λίγες λεπτομέρειες, πλέον,  για να διευθετηθούν.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του ονόματος του νέου Πρωθυπουργού της χώρας και μαζί με αυτό η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Το παρασκήνιο

Μέχρι τη 1.10 μετά τα μεσάνυχτα στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, λάμβανε χώρα σύσκεψη με τη συμμετοχή 4 προσωπικοτήτων της κυβέρνησης. Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Πετσάλνικος και Νίκος Αθανασάκης, βρίσκονταν κλεισμένοι στο γραφείο έχοντς συνεχή επικοινωνία με την Λεωφόρο Συγγρού, όπου επίσης ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν μέχρι την ίδια ώρα στο γραφείο του.

Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης έχει κλείσει. Σίγουρα, πάντως, το όνομα του νέου Πρωθυπουργού δε θα είναι αυτό του Φίλιππου Πετσάλνικου, γύρω από το πρόσωπο του οποίου φούντωσε η ονοματολογία αργά το βράδυ. Εξερχόμενος της Βουλής, ο ίδιος ο κος Πετσάλνικος διέψευσε κάθε περίπτωση.

Ο Λουκάς Παπαδήμος

Είναι γεγονός ότι όλες οι πλευρές τηρούν σιγή ιχθύος. Κι αυτό γιατί δε θέλει κανείς να διαρρεύσει το όνομα ή η σύνθεση της κυβέρνησης πριν την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Κι αυτό για λόγους πολιτικής ευαισθησίας, δε θέλουν τόσο ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Α. Σαμαράς να φανεί ότι αποφασίζουν κι ότι το Συμβούλιο συγκαλείται για τους τύπους.

Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, που εδώ και τρεις ημέρες ακούγεται έντονα, από το απόγευμα προς το βράδυ, φάνηκε να φεύγει από τις συζητήσεις. Όπως φημολογείται, αιτία ήταν κυρίως η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να υπογράψει το χαρτί δέσμευσης που ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές πληροφόρησης, κάνουν λόγο για νέο γύρω επικοινωνιών το βράδυ, μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Λ. Παπαδήμου. Εάν γεφυρώθηκε το... χάσμα ή όχι είναι κάτι που θα δείξει ο χρόνος.

Γεγονός είναι ότι πλέον μιλάμε για αντίστροφη μέτρηση πριν την ανακοίνωσης της νέας Κυβέρνησης της χώρας.

1 σχόλιο:

  1. Εναλλακτικη λυση και ο Καρατζαφερης κομιζοντας τεραστιο πακεττο ελληνοπρεπες.Υπομονη.Ας το ξανασκεφτουνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.