- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011
Η κρίση γονατίζει την Ευρώπη
Κύπρος, Πορτογαλία κι Ελλάδα καταγράφουν ύφεση ρεκόρ στην Ευρωζώνη. Τα νομίσματα των ανατολικών χωρών δοκιμάζονται σκληρά. Και οι "μεγάλες" δυνάμεις της Ευρώπης βλέπουν τα spreads και τα CDS να εκτοξεύονται στα ύψη. "Έρχεται το τέλος;" αναρωτιούνται πολλοί...
"Ενδέχεται να γνωρίζουμε νέα φάση ύφεσης", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επελαύνουσα κρίση ΚΑΙ στην καρδιά της Ευρωζώνης, στον σκληρό πυρήνα της.
Οριακή, ισχνή και προβληματική παρουσιάζεται η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, πολλαπλασιάζοντας τις ανησυχίες πολιτικών, αναλυτών και επενδυτών για την δυνατότητα της ΕΕ να διατηρήσει τη συνοχή της και τον έλεγχο επί του … ευρώ!
Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο του 2011 όσο ακριβώς και στο αμέσως προηγούμενο διάστημα, ενώ σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 1,4%.
Οι … «κινητήριες δυνάμεις» της Ευρωζώνης ήταν και πάλι η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά με ρυθμούς τέτοιους που να προκαλούν ερωτηματικά και να ενισχύουν τους φόβους πως η ύφεση δεν έχει απομακρυνθεί.
Αναλυτικότερα, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Επιπλέον, αναθεωρήθηκε ανοδικά ο ρυθμός ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο στο 0,3% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,1%. Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,5% το τρίτο τρίμηνο.
Η Γαλλία επέστρεψε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 0,4%. Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο η γαλλική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,1%.
Στην υπόλοιπη ευρωζώνη ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι διόλου θετική. Ισπανία και Βέλγιο κατέγραψαν στασιμότητα το τρίτο τρίμηνο, ενώ Ολλανδία και Πορτογαλία είδαν την οικονομία τους να συρρικνώνεται!
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ότι «Πρέπει να δώσουμε μάχη για το ευρωπαϊκό μας μοντέλο. Για να το διαφυλάξουμε, χρειαζόμαστε χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περισσότερη ενοποίηση και περισσότερη ανταγωνιστικότητα».
Πλήττονται οι ανατολικές χώρες
Νέο παιχνίδι έχουν βρει οι «τιμωροί» των ομολόγων : την ίδια ώρα που σορτάρουν, εκ του ασφαλούς, τα ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά και αυστριακά ομόλογα – οι ισοτιμίες ανατολικών χωρών που ήθελαν να ενταχθούν στο ευρώ δέχονται επίθεση από παντού.
Τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρουν και διαχειριστές Αγγλικών τραπεζών η τσέχικη κορώνα έπεσε φθάνοντας στα 25,7430 ( 1 ευρώ = 25,7 τσέχικες κορώνες ) με υψηλό ημέρας τα 258470 και χαμηλό τα 25,66.
Σημαντική πτώση σημείωσε και το Ουγγρικό φιορίνι του οποίου η ισοτιμία είναι 1 ευρώ 314,19 φιορίνια.
Η μοναδική ισοτιμία που ανέκαμψε ήταν το Πολωνικό ζλότι το οποίο έναντι του ευρώ έφθασε στα 4,4046.
Η εκτίμηση Αγγλίδας στελέχους στην Mizuho Βank, της κας Nicole Elliott, είναι ότι την ίδια ώρα που επιτίθενται στα Ιταλικά ομόλογα με επιτόκιο 7% και στα Ισπανικά ( 6,30% ) θα συνεχίζονται και οι πιέσεις στα νομίσματα ανατολικών χωρών.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι «τιμωροί» των ομολόγων ποντάρουν ότι με τις πιέσεις στα ομόλογα θα απομακρύνεται λ.χ και η πιθανότητα ένταξης της Τσεχίας στην Ευρώπη. Όσο για την Ουγγαρία δεν γίνεται λόγος καθώς η χώρα – όπως και η Ελλάδα – βρίσκεται κάτω από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στα ύψη spreads και CDS
Συνθήκες ντόμινο διαμορφώθηκαν στην ευρωζώνη στη σκιά της αβεβαιότητας για τη διαχείριση της κρίσης χρέους και της έντονης επιφυλακτικότητας των διεθνών αγορών, με τα σπρεντ και τα ασφάλιστρα κίνδυνου να καταγράφουν ρεκόρ σε πολλές χώρες.
Το ιταλικό σπρεντ επανήλθε πάνω από τις 500 μονάδες βάσης. Τα ασφάλιστρα κινδύνου ξεπέρασαν τις 600 μονάδες βάσης.
Ιστορικό υψηλό και για τα σπρεντ της Γαλλίας, που τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχουν ανέβει 40 μονάδες, έχοντας πλέον φτάσει στις 190.
Στην Ισπανία τα σπρεντ κατέγραψαν σήμερα νέα ρεκόρ, όπως και τα κόστη ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας.
Ιστορικά υψηλά για το κόστος δανεισμού και στο Βέλγιο.
Στην Αυστρία τα σπρεντ αναρριχήθηκαν για πρώτη φορά στις 183 μονάδες, ρεκόρ και για τα CDS.
Στην Ιρλανδία το σπρεντ έφθασε στις 677, στην Πορτογαλία στις 980 μονάδες και στην Ελλάδα 2.886 μονάδες βάσης.
Με μεγάλη πτώση 3,57% έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών. Περιόρισαν τις αρχικά μεγάλες απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.