Βρετανική ιατρική μελέτη αναφέρει ότι οι μακροχρόνιες, καθημερινές δόσεις ασπιρίνης μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση στην ασθένεια....


Η μελέτη, της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Νιούκαστλ της Βρετανίας, στηρίχθηκε στις περιπτώσεις 861 ασθενών με σύνδρομο Λιντς, που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου, καθώς και άλλων ειδών καρκίνου.
Σε μερικούς ασθενείς δόθηκαν 2 δόσεις ασπιρίνης 600 mg την ημέρα, ενώ σε άλλους δόθηκε κάποια ανενεργός ουσία επί δύο χρόνια.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι μετά από 5 χρόνια η εμφάνιση καρκίνου μειώθηκε κατά 60% σε εκείνους που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη για τουλάχιστον 2 χρόνια.
Ο επικεφαλής των ερευνητών, Τζον Μπερνς, αναφέρει ότι τα πειράματα αποτελούν «ξεκάθαρη απόδειξη» ότι η ασπιρίνη δρα προληπτικά κατά του καρκίνου σε άτομα με μεγάλη γενετική προδιάθεση, αλλά επεσήμανε ότι χρειάζεται περεταίρω έρευνα για να καθοριστεί η κατάλληλη δόση και η διάρκεια χορήγησης.