Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ακατέργαστα λύματα 2.000 βιομηχανιών «πνίγουν» την Αθήνα

Του Κασσιανού Τζέλη*

O «Ασωπός» της Αθήνας βρίσκεται στην καρδιά του λεκανοπεδίου και απειλεί το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία με την ανοχή και... αδιαφορία της πολιτείας. Τα ακατέργαστα λύματα περίπου 2.000 βιομηχανιών και βιοτεχνιών που...


βρίσκονται -αν και θα έπρεπε να έχουν μετεγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια- στον Ελαιώνα, καταλήγουν στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ που δεν είναι τίποτα λιγότερο από έναν ανοιχτό τοξικό βόθρο, μετατρέποντάς τον σε «Ασωπό της Αθήνας». Εκεί, σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει παλιότερα τόσο το Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και το ΕΜΠ, έχουν εντοπιστεί υψηλότατες τιμές σε πολύ επικίνδυνα χημικά στοιχεία τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα της ελληνικής πρωτεύουσας μολύνοντάς τον ανεπανόρθωτα. Κι αν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους πολίτες μιας και η υδροδότηση των τεσσάρων εκατομμυρίων Αθηναίων γίνεται μέσω της ΕΥΔΑΠ, η απειλή δεν μετριάζεται καθώς στον Ελαιώνα υπάρχουν πολλές, νόμιμες αλλά και παράνομες γεωτρήσεις και πηγάδια που υδροδοτούν τις βιομηχανίες και χρησιμοποιούνται και για πότισμα κήπων. Ουσιαστικά δηλαδή χρησιμοποιούν ακατάλληλο κι άκρως επικίνδυνο νερό.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει υψηλές συγκεντρώσεις σε θειικά, μαγνήσιο, νιτρικά ιόντα, νάτριο άλλα και χλώριο. Το μόνο που μένει να εξακριβωθεί είναι εάν υπάρχει και εξασθενές χρώμιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε λίγα χρόνια πριν, εντοπίστηκαν θειικά κατά 8 φορές πάνω από τα όρια, μαγνήσιο έξι φορές πάνω από τα όρια, νιτρικά τέσσερις φορές άνω των ορίων, δέκα φορές πάνω από τα όρια το νάτριο ενώ τέσσερις φορές πάνω από τα όρια το χλώριο. Οι μετρήσεις συμφωνούν με παλιότερες που έκανε το ΕΜΠ. Πράγμα που σημαίνει ότι τα νερά στην περιοχή είναι ακατάλληλα και για ύδρευση και για άρδευση. Ή αλλιώς, σημαίνει ότι περίπου 40.000 πολίτες που ζουν γύρω από την περιοχή του Ελαιώνα ή εργάζονται σε αυτή, κινδυνεύουν!


Βαρέα μέταλλα

Η πολιτεία δείχνει ακόμη μια φορά αδύναμη και αδιάφορη. Με νόμο από το 1994 οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες στον Ελαιώνα θα έπρεπε να έχουν μετεγκατασταθεί (το αργότερο έως το 2006), ωστόσο ακόμα υπάρχουν και κανείς δεν τις ελέγχει ουσιαστικά αφού βρίσκουν πάντα τρόπο να παρατείνουν την παραμονή τους στην περιοχή. Επίσης, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που είναι οι μόνοι οι οποίοι προσπάθησαν να βάλουν μια σχετική τάξη στην περιοχή, δείχνουν απελπιστικά μόνοι. Πρόστιμα που έχουν επιβληθεί δεν πληρώθηκαν ποτέ ενώ δεν υπάρχει καμία χαρτογράφηση των μονάδων και κυρίως των πολυδαίδαλων αγωγών που καταλήγουν στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ κι έτσι οι Επιθεωρητές μοιάζουν να ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα των μονάδων δεν διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς.

Υπολογίζεται ότι μόνο το 30% των βιολογικών καθαρισμών που έπρεπε να υπάρχουν, λειτουργεί κανονικά, αν και όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος μάλλον πρόκειται για μια αισιόδοξη εκτίμηση. Επιπλέον, τα τοξικά και βαρέα μέταλλα των βιομηχανικών αποβλήτων απαιτούν άλλες ειδικές τεχνολογίες που και αυτές δεν διατίθενται σε μια περιοχή που παρότι βρίσκεται στην καρδιά του λεκανοπεδίου λειτουργεί ως η «πίσω αυλή» της Αθήνας που επιβαρύνεται και από την πάγια τακτικά των τσιγγάνων που βρίσκονται σε παρακείμενο καταυλισμό και οι οποίοι συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα καλώδια προκειμένου να πάρουν και να εμπορευθούν το χαλκό. Από την καύση των καλωδίων εκπέμπονται πολύ επικίνδυνοι τοξικοί ρύποι και, παρά τις προσπάθειες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η πρακτική αυτή δεν έχει σταματήσει.

*στην Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.