Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

7 φορές περισσότεροι οι άνδρες οροθετικοί από τις γυναίκες

Τριάντα χρόνια πέρασαν από τότε που ο ιός του Aids έκανε την εμφάνιση του (το 1981). Από τότε ο ιός εξαπλώθηκε για να καταλήξει σήμερα να θεωρείται ένα χρόνιο νόσημα, για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα αποθεραπεία....Η παγκόσμια επιδημιολογική εικόνα, με εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο απογοητεύει. Τι ίδιο και η κυπριακή.
Κατά την περίοδο 1986 μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου διαγνώστηκαν στην χώρα μας 681 περιστατικά. Από αυτά, τα 354 αφορούν Κύπριους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ανάμεσα στους Κύπριους ασθενείς 308 είναι άνδρες και μόνο 46 είναι γυναίκες, δίνοντας αναλογία ανδρών - γυναικών 7 προς 1.



Ποσοστό 67% των περιστατικών αφορούν ηλικίες 20 έως 39 ετών.

Φέτος διαγνώσθηκαν με τον ιό 48 νέα κρούσματα, ενώ το 2010 διαγνώστηκαν 41 περιστατικά.



Όπως ανέφερε, εξάλλου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Διονύσης Μαυρονικόλας" παράγοντες κινδύνου όπως μετακίνηση πληθυσμών από και προς Κύπρο καθώς και μέσω της διαχωριστικής γραμμής κατοχής, η αυξανόμενη διακίνηση και χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών και η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη συχνότητα της νόσου στην Κύπρο"

Καταγγελίες για μη πραγματοποίηση αναλύσεων σε οροθετικούς

Από την πλευρά της, η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Στέλλα Κυριακίδου κάλεσε σήμερα δημόσια το Υπουργείο Υγείας να απαντήσει γιατί δεν πραγματοποιούνται σε αριθμό ασθενών με Aids τα τεστ ευαισθησίας.

Σε δηλώσεις της, μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε σε αριθμό καταγγελιών από φορείς του Aids, οι οποίοι όπως είπε, παρακολουθούνται στη Γρηγόρειο Κλινική και οι οποίοι της ανέφεραν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, για λόγους που δεν γνωρίζει, έχουν σταματήσει να γίνονται τα τεστ ευαισθησίας.

Οπως ανέφερε η κ. Κυριακίδου, «τα τεστ ευαισθησίας είναι οι εξειδικευμένες αναλύσεις που γίνονται, ώστε να φαίνεται αν ο ασθενής που παίρνει θεραπεία ανταποκρίνεται σε αυτήν ή αν δεν ανταποκρίνεται ο ιός στα συγκεκριμένα φάρμακα».

«Για τους ίδιους», είπε, «είναι πολύ βασικές αυτές οι αναλύσεις και δυστυχώς τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν ανασταλεί και δεν γίνονται. Ισως εδώ θα πρέπει να ζητήσουμε μια απάντηση από το Υπουργείο Υγείας, γιατί δεν γίνονται». Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά του AIDS, ο Ερυθρός Σταυρός και ο Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού διοργάνωσαν λαμπαδηφορία , στη Λευκωσία με κατεύθυνση τη Πλατεία Ελευθερίας. Από το πρωί, εθελοντές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick στελέχωναν ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο και διένειμαν ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.