Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

821 περιστατικά βίας στην οικογένεια στην Κύπρο το πρώτο δεκάμηνο του 2011

Προσβάλλουν την κυπριακή κοινωνία τα περιστατικά βίας στην οικογένεια, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, παραλαμβάνοντας υπόμνημα που του επιδόθηκε εκ μέρους της Υποεπιτροπής του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με την ευκαιρία των παγκόσμιων 16ήμερων δραστηριοτήτων που διοργανώνονται.... Κονκάρδες λιλά χρώματος, το οποίο δηλώνει την παγκόσμια καταδίκη της βίας, τοποθετήθηκαν στα έδρανα των βουλευτών με την παρότρυνση όπως φορεθούν ως τις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κάθε 3 λεπτά μια γυναίκα δέχεται ξυλοδαρμό, κάθε 8 λεπτά μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού και κάθε 12 λεπτά μια γυναίκα δολοφονείται, αναφέρεται στο υπόμνημα, το οποίο κάνει αναφορά σε παγκόσμια στατιστικά στοιχεία.

Στην Κύπρο, το πρώτο δεκάμηνο του 2011 έγιναν 821 καταγγελίες από γυναίκες για περιστατικό βίας εις βάρος τους.

«Η βία κάτω από οποιαδήποτε μορφή και υπό οιοδήποτε πρόσχημα αποτελεί ένα απεχθές φαινόμενο που προσβάλλει τον πολιτισμό μας και συνεπώς είμαστε όχι συμπαραστάτες, είμαστε σύμμαχοι και συναγωνιστές σ' αυτό τον αγώνα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις της Υπεπιτροπής θα τοποθετηθεί επί του θέματος με δήλωση κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της.

Με αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Ομήρου, «θέλουμε να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης αυτών των αποκρουστικών φαινομένων που, επαναλαμβάνω, προσβάλλουν τον ανθρώπινο πολιτισμό και στην περίπτωσή μας προσβάλλουν την κυπριακή κοινωνία, η οποία είναι μια κοινωνία με ψηλό επίπεδο μορφωτικό και θα πρέπει να απορρίπτει και να εξοβελίζει από το σώμα της τέτοιου είδους βδελυρά φαινόμενα».

Η Υποεπιτροπή ζητά μεταξύ άλλων όπως εφαρμόζεται αυστηρά ο Νόμος για τη Βία στην Οικογένεια, όπως αυξηθούν οι χώροι φιλοξενίας για θύματα βίας στην οικογένεια, εφαρμοστούν βοηθητικά θεραπευτικά προγράμματα στα σχολεία και στηριχθούν μέσω προληπτικών προγραμμάτων βίαια άτομα αλλά και ευάλωτα στη βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.