Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πώς να "ξεφύγετε" από τα νέα τεκμήρια διαβίωσης

Δάνεια από συγγενείς, τραπεζικά δάνεια, πώληση περιουσιακών στοιχείων, γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών και ανάλωση αποταμιεύσεων από εισόδημα παλαιότερων ετών μπορεί να επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τις παγίδες που κρύβουν τα υψηλά τεκμήρια διαβίωσης. Τα τεκμήρια είναι ...


επίσης μαχητά για τους ανέργους, τους κληρωτούς, τους ανήλικους ορφανούς, τους φυλακισμένους, τους νοσηλευθέντες επί μακρόν σε νοσοκομεία κ.ά. Με τα νέα τεκμήρια, ακόμα και όσοι δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα κινδυνεύουν να καταβάλλουν δυσανάλογα υψηλό φόρο. Φέτος, στην τσιμπίδα της εφορίας έπεσαν 1,3 εκατ. φορολογούμενοι που δήλωσαν εισόδημα συνολικού ύψους 5,5 δισ., αλλά πλήρωσαν φόρο για 11,5 δισ. ευρώ, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, να πιαστούν 2,5 εκατ. φορολογούμενοι στα νέα υψηλότερα τεκμήρια. Δάνεια από συγγενείς, τραπεζικά δάνεια, πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών ή ανάλωση κεφαλαίων παλαιοτέρων ετών, μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για τους φορολογουμένους που θέλουν να αποφύγουν την παγίδα των νέων τεκμηρίων. Με τα νέα επαχθή τεκμήρια ακόμα και όσοι δεν έχουν εισοδήματα θα κληθούν να καταβάλουν φόρους στο ελληνικό Δημόσιο δεδομένου ότι θα φορολογηθούν για τα ετήσια έξοδά τους ή τη μίσθωση κατοικίας με τεκμαρτό τρόπο. Μέχρι πρότινος οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι απέφευγαν τα τεκμήρια, δεδομένου ότι το αφορολόγητο όριο ήταν στα 12.000 ευρώ. Πλέον με τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ αναμένεται σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών να πιαστούν 2,5 εκατ. φορολογούμενοι στα νέα υψηλότερα τεκμήρια. Φέτος στην τσιμπίδα της εφορίας έπεσαν 1,3 εκατ. φορολογούμενοι των οποίων τα πραγματικά εισοδήματα ήταν μικρότερα από τα τεκμαρτά εισοδήματα. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα συνολικού ύψους 5,5 δισ., με τα τεκμήρια όμως το εισόδημά τους ανέβηκε στα 11,5 δισ. ευρώ, οπότε και φορολογήθηκαν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που τους αναλογούσε.
Ωστόσο, η νομοθεσία έχει αρκετά παράθυρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση για να δικαιολογηθούν δαπάνες, ακόμα και τα ετήσια έξοδα ή περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν το 2011.
Ειδικότερα τα όπλα που προσφέρει η φορολογική νομοθεσία είναι:
1. Αποταμιεύσεις. Η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αντιμετωπισθούν τα τεκμήρια. Μπορείτε να ανατρέξετε στις προηγούμενες δηλώσεις και να συγκεντρώσετε τα ποσά που σας περισσεύουν. Ειδικότερα για εισοδήματα και δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1.1.2011 και μετά ισχύουν τα εξής:
- Για τον προσδιορισμό κάθε χρόνο του κεφαλαίου που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος από τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν υπαχθεί σε φορολογία με την κλίμακα φορολογίας ή σε αυτοτελή φορολογία με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. τόκοι καταθέσεων ή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου) ή νόμιμα έχουν απαλλαγεί της φορολογίας (π.χ. υπεραξία από την εξαγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων), καθώς και από τα χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή συναλλάγματος, δάνεια, δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών, καθώς και από οποιοδήποτε άλλο ποσό το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί, π.χ. αποζημίωση αγροτικών ζημιών λόγω καταστροφής της καλλιέργειας, εκπίπτουν οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
2. Διάθεση περιουσιακών στοιχείων. Τα ποσά που εισπράχθηκαν από πωλήσεις αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή των τεκμηρίων. Από τα ποσά αυτά ωστόσο θα πρέπει να αφαιρεθούν οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την απόκτηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων. Οσοι επικαλεστούν ποσά από την πώληση περιουσιακών στοιχείων πρέπει να συνυποβάλουν με τη φορολογική δήλωση κυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου ή προσυμφώνου ή βεβαίωση του συμβολαιογράφου από τα οποία προκύπτουν τα χρηματικά ποσά που εισπράχθηκαν. Για αγοραπωλησία αυτοκινήτων μεταξύ ιδιωτών αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 από τους δύο συναλλασσομένους. Tα ποσά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 που βρίσκεται στην τρίτη σελίδα της φορολογικής δήλωσης (του εντύπου Ε1).
3. Δάνεια, γονικές παροχές ή δωρεές. Τα ποσά που προέρχονται από δάνεια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων. Σε κάθε περίπτωση το δάνειο θα πρέπει να έχει ληφθεί πριν γίνει η συγκεκριμένη δαπάνη, ενώ η δήλωση για τον φόρο δωρεάς ή γονικής παροχής πρέπει να έχει υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011. Σημειώνεται ότι δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10% αν γίνονται σε συγγενείς πρώτου βαθμού και 20% για τους υπόλοιπους.
4. Κέρδη από τυχερά παιχνίδια. Τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια και λαχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων εφόσον επισυναφθεί σχετική βεβαίωση από τον ΟΠΑΠ ή τη Διεύθυνση Λαχείων. Η εφορία δεν αναγνωρίζει τα κέρδη από καζίνο.

πηγή:dailynews24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.