Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Χειρόφρενο στις... μετακινήσεις


Μετακινήσεις με το λεωφορείο, ή ακόμη και πεζή, επιλέγουν όλο και περισσότεροι Θεσσαλονικείς για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος, κυρίως λόγω της υψηλής τιμής των υγρών καυσίμων...


Στα πρατήρια της Θεσσαλονίκης, η πτώση κυμαίνεται από 20% έως και 50% στις πωλήσεις υγρών καυσίμων, ενώ μετά την αρχική «εκτίναξη» της ζήτησης το τελευταίο διάστημα καταγράφεται στασιμότητα και στα πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο ή πετρέλαιο κίνησης.

«Μετά τις 7 το βράδυ βλέπεις τους δρόμους άδειους. Δεν κυκλοφορεί τίποτε. Η μείωση σε όλα τα πρατήρια είναι πολύ μεγάλη, ενώ ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης ξεπερνά ακόμη και το 50%», σημείωσε ο Ανδρέας Χαλδέζος, γ.γ. της Ενωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διατηρείται το τελευταίο διάστημα σε σταθερά επίπεδα, με μέση πανελλαδική τιμή στα 1,638 ευρώ/λίτρο, ενώ στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1,592 ευρώ, καθώς αρκετά πρατήρια διαθέτουν την αμόλυβδη κάτω από 1,6 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα το πετρέλαιο κίνησης ντίζελ πωλείται με μέση πανελλαδική τιμή στα 1,514 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή διαμορφώνεται χαμηλότερα, στα 1,482 ευρώ το λίτρο.

Το υγραέριο που χρησιμοποιούν αρκετά ΙΧ, οι ιδιοκτήτες των οποίων προχώρησαν την υγραεριοκίνηση, πωλείται περίπου στα 0,82 ευρώ το λίτρο. «Ενα αυτοκίνητο που καίει αμόλυβδη καταναλώνει το ίδιο με ένα που καίει υγραέριο. Η διαφορά είναι ότι η τιμή του υγραερίου είναι 50% χαμηλότερη από αυτή της αμόλυβδης βενζίνης. Οπότε σε γενικές γραμμές ένα αυτοκίνητο που καίει υγραέριο, ξοδεύει τα μισά χρήματα για καύσιμο από αυτό που καίει αμόλυβδη βενζίνη», σημείωσε υπεύθυνος πρατηρίου που διαθέτει υγράεριο στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, η μείωση στις πωλήσεις υγρών καυσίμων το πρώτο εξάμηνο του 2011 έφτασε το 17%, ενώ το 2010 κινήθηκε στο 13,4% και το 2009 στο 5,8%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν περισσότερα από 1.100 πρατήρια, ενώ εκατοντάδες ακόμη αναζητούν αγοραστή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.