Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Έστησαν νέα Ευρωπαϊκή Ένωση οι Γερμανία-Γαλλία και οι υπόλοιποι ισχυροί.

Σε δημοσιονομική ένωση με αυστηρά κριτήρια για την εξάλειψη των ελλειμμάτων –όπως επεδίωκαν Βερολίνο και Παρίσι- συμφώνησαν οι 17 χώρες της Ευρωζώνης, και άλλα 6 κράτη μέλη τη ΕΕ...


μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

«Όχι» στην αλλαγή από τη Βρετανία και την Ουγγαρία, ενώ Τσεχία και Σουηδία τόνισαν ότι θα περάσουν την συμφωνία από την έγκριση των κοινοβουλίων τους.

«Πολύ θετική» χαρακτήρισε την έκβαση των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι έκανε λόγο για βάση που θα οδηγήσει σε μια πιο πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και χαρακτήρισε την συμφωνία πολύ χρήσιμη στην παρούσα συγκυρία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μετάσχει στις προσπάθειες της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε ότι η νέα συμφωνία στην οποία έχουν κατ' αρχήν καταλήξει οι ηγέτες θα περιλαμβάνει 23 κράτη της ΕΕ.

«Απαράδεκτοι» οι όροι που έθεσε η Βρετανία για αλλαγή των συνθηκών δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ότι η νέα συμφωνία θα εστιαστεί στα 17 κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ, ενώ τέθηκε διορία έως το Μάρτιο για να κυρωθεί.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε ότι θα θέσει βέτο σε οτιδήποτε βλάπτει τα βρετανικά συμφέροντα.

Παρίσι και Βερολίνο επεδίωκαν και τα 27 κράτη - μέλη να υποστηρίξουν τις αλλαγές στις συνθήκες για την επιβολή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, αλλά η Βρετανία έθεσε κάποιους όρους που δεν έγιναν αποδεκτοί από τον γαλλογερμανικό άξονα.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έκανε δηλώσεις.

Η συμφωνία αναλυτικότερα
Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων η νέα συμφωνία κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

- Δημοσιονομική ενοποίηση και ενισχυμένο συντονισμό στην οικονομική πολιτική

- Την ανάπτυξη σταθεροποιητικών εργαλείων ικανά να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες προκλήσεις

Αναλυτικότερα, υιοθετήθηκε ο κανόνας των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ο οποίος θα πρέπει να περάσει στα εθνικά συντάγματα.

Το έλλειμμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος σημαντικό χαμηλότερο του 60% του ΑΕΠ. Σε περιπτώσεις που το έλλειμμα θα ξεπερνά το 3% τότε θα τίθενται σε ισχύ αυτόματες κυρώσεις.

Το προσχέδιο προβλέπει επίσης επίσπευση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από τον Ιούλιο του 2012 -παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο- με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ και δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα.

Επίσης, οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης θα είναι έτοιμες να παρέχουν επιπλέον κεφάλαια στο ΔΝΤ με την μορφή διμερών δανείων ώστε να διασφαλιστεί ότι το ταμείο έχει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ακόμη, ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το αίτημα για τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων (PSI) σε μελλοντικά πακέτα στήριξης, αποδεχόμενοι ότι αυτό θα πρέπει να αποφασίζεται «κατά περίπτωση» σύμφωνα με τους κανόνες που έχει θέσει το ΔΝΤ.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Zακ Ντελόρ με νέα παρέμβασή του έκανε λόγο για «κακοφωνία» της Ευρώπης ζητώντας έναν νέο σχεδιασμό της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.