Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Που (το) πάει η MIG;

Αγαπώ την Κύπρο, την έχω σαν δεύτερη πατρίδα και δεν την εγκαταλείπω. Αυτά έλεγε πριν μερικές μέρες ο Αντρέας Βγενόπουλος αναγγέλλοντας την αποχώρηση του από πρόεδρος της Marfin Laiki Bank....


Προχώρησε μάλιστα στην εισήγηση για διορισμό του Κωνσταντίνου Μυλωνά στη θέση του πρόεδρου και τόνισε και πάλι πως είναι δίπλα στην τράπεζα, αυτή τη φορά μόνο με το καπέλο του μετόχου, ώστε να μην του κολλήσουν τη ρετσινιά ότι μπορεί να επωφεληθεί από τυχόν αποφάσεις που θα λάβει η τράπεζα.

Μερικές μέρες μετά, η MIG ζήτησε έκτακτη γενική συνέλευση και εκλογές στο Διοικητικό Συμβούλιο της Μαρφίν σημειώνοντας πως οι εξελίξεις ζητούν την ύπαρξη ατόμων διεθνούς εμβέλειας στο διοικητικό συμβούλιο.

Ακολούθησε η ανάληψη των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα από τον Παναγιώτη Κουννή ενώ την ίδια ώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και τους ελέγχους που έγιναν στις κινήσεις της τράπεζας στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια άρχισε να δημιουργείται ένα κλίμα στο οποίο οι Κύπριοι μέτοχοι της τράπεζας ευνοούσαν να περάσει ο έλεγχος ξανά σε κυπριακά χέρια. Κάτι τέτοιο φαίνεται να επιθυμούσε και η Κεντρική Τράπεζα που παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στα 60 Λεπτά, ο κ. Βγενόπουλος παραδέχθηκε πως όσες εξαγορές έκανε η MIG τα τελευταία χρόνια αποσκοπούσαν στην επέκταση του Ομίλου στο εξωτερικό κάτι που λόγω των εξελίξεων παγκοσμίως δεν έγινε κατορθωτό. Με το ίδιο σκεπτικό μπορεί να έγινε και η απόκτηση του πακέτου στην Μαρφίν.

Στην ίδια συνέντευξη, ανέφερε πως η συγχώνευση της Εγνατίας κάτω από την Μαρφίν και όχι το αντίθετο, όπως ήταν η αρχική του απόφαση ήταν το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λάθος που έκανε.

Η απομάκρυνση Μπουλούτα θεωρείται από πολλούς ως αναμενόμενη. Προερχόμενος από τη MIG ανέλαβε τα ηνία της Λαϊκής τον Φεβρουάριο του 2008 αφού προηγουμένως βρισκόταν στο ΔΣ του Ομίλου και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος για τις εργασίες στην Ελλάδα.

Η απομάκρυνση Μπουλούτα, αυξάνει την απόσταση ανάμεσα στη MIG και της Μαρφίν ενώ αναμένεται πολλά να ξεκαθαρίσουν στην επόμενη γενική συνέλευση της τράπεζας όπου θα διαφανεί και η στάση που θα τηρήσει η MIG αλλά και του Ντουμπάι στο αίτημα για νέα αύξηση κεφαλαίου αλλά και ενδεχόμενες αλλαγές στο ΔΣ. Φαίνεται πάντως πως το Ντουμπάι θα είναι θετικό στην αύξηση κεφαλαίου που θα χρειαστεί.

Η διοίκηση της τράπεζας, βρίσκεται πλέον σε κυπριακά χέρια με επικεφαλής τον Χρίστο Στυλιανίδη και αυτό αναμένεται να εκληφθεί ως θετικό αφού καλώς ή κακώς τα τελευταία χρόνια υπήρχε η αίσθηση στην κυπριακή κοινωνία πως η Μαρφίν δεν ήταν πια μία κυπριακή τράπεζα όπως την είχε συνηθίσει τόσες δεκαετίες.

Βέβαια, η συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή, αφού η τράπεζα θα χρειαστεί γύρω στα 2.1δις ευρώ για να καλύψει το στόχο για πρωτοβάθμια κεφάλαια 9% μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Απομόχλευση δανείων και αναζήτηση νέων επενδυτών μπαίνουν στην πρώτη γραμμή με το ενδεχόμενο κρατικής παρέμβασης να μην μπορεί να αποκλειστεί. Για τα 2.1δις που χρειάζεται η τράπεζα πολλοί θεωρούν πως και πάλι ευθύνεται η διοίκηση Βγενόπουλου αφού πολλά ελληνικά ομόλογα αγοράστηκαν όταν είχε τον έλεγχο. Οι αιχμές που άφησε ότι πρέπει να πειστεί ότι αυτή η αύξηση κεφαλαίου θα είναι η τελευταία, ενόχλησαν πολλούς που θεωρούν ότι αυτός ευθύνεται τόσο για την έκθεση στην Ελλάδα, όσο και για την εκτίναξη των προβληματικών δανείων στην ελληνική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.