Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Εκλεισαν 100 ξενοδοχεία και άνοιξαν μόνο 20


Περισσότερο επλήγησαν από την κρίση τα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων ενώ οι μονάδες 5 αστέρων φαίνεται πως αντέχουν περισσότερο...


«Λουκέτο» έβαλαν 100 ξενοδοχεία το 2011 ενώ μόλις 20 νέα λειτούργησαν δείχνοντας την κρίση που έχει επεκταθεί και στον ελληνικό τουρισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερο επλήγησαν από την κρίση τα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων ενώ οι μονάδες 5 αστέρων φαίνεται πως διασώζονται. Παράλληλα οι επενδυτικές δραστηριότητες «πάγωσαν» το 2011 μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός της διαχρονικής αύξησης του μέσου μεγέθους των ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα ενώ το 1990 ο μέσος όρος ήταν 35 δωμάτια, το 2011 τα ελληνικά ξενοδοχεία διαθέτουν 41 δωμάτια κατά μέσο όρο.

Πάντως η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού εκτιμά πως το 2012 ο ελληνικός τουρισμός θα πληγεί από την ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος προς τις χώρες της Β. Αφρικής.
Εκλεισαν 100 ξενοδοχεία και άνοιξαν μόνο 20

O πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης δήλωσε στην «Ημερησία του Σαββάτου» πως: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι έχουμε αναβάθμιση ξενοδοχειακού δυναμικού γιατί πλέον σε αντίθεση με το παρελθόν το 39%-40% των ελληνικών ξενοδοχείων ανήκουν στην κατηγορία των 4 ή 5 αστέρων γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς ως προορισμό. Συγχρόνως τα στοιχεία της ΤτΕ διαψεύδονται και η εντύπωση ότι η ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου βασίστηκε στην άκρατη δανειοδότηση των επιχειρήσεων.

Ο τουριστικός τομέας οριακά ξεπερνάει στο σύνολό του τα 7 δισ. ευρώ σε δάνεια σε αντίθεση με άλλους κλάδους οι οποίοι δεν έχουν υποχρεωθεί να προχωρήσουν σε ανάλογες με τα ξενοδοχεία κτιριακές και πάγιες επενδύσεις και έχουν πολλαπλάσιο δανεισμό. Η αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στον τουρισμό και η διαρκής επιβάρυνσή του με νέους φόρους και τέλη οδηγούν τη χώρα στην αποξενοδοχοποίησή της. Η θέση των ελληνικών ξενοδοχείων σε ένα εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται διαρκώς και φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε μια εφελληνοποίηση του ξενοδοχειακού προϊόντος μας γεγονός που θα προκαλέσει πολλές παράπλευρες απώλειες και θα επιδράσει στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα του κλάδου όσον αφορά στην ωφέλεια που συνεισφέρει στην εθνική μας οικονομία και στο περιφερειακό εισόδημα».

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2011 έκλεισαν περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες από αυτές που άνοιξαν. Ο χαμηλός αριθμός ολοκλήρωσης νέων ξενοδοχειακών μονάδων οφείλεται στην ουσιαστική αδράνεια του αναπτυξιακού νόμου κατά τα δύο προηγούμενα έτη και στις δυσκολίες χρηματοδότησης των νέων επενδύσεων από το τραπεζικό σύστημα. Το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί την καταβολή των επιχορηγήσεων, ενώ οι τράπεζες έχουν περιορίσει τη χορήγηση νέων επενδυτικών δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα δανειακά υπόλοιπα των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν μειωμένα κατά 3% τον Αύγουστο του 2011 έναντι του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι καταβολές τοκοχρεολυτικών δόσεων είναι υψηλότερες από τις νέες χορηγήσεις προς τις τουριστικές επιχειρήσεις. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής του τουριστικού κλάδου στη συνολική χρηματοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα. Αν και ο κλάδος συνεισφέρει με πάνω από 15% στο ΑΕΠ της χώρας, απορροφά μόνο το 5,9% των πιστώσεων που χορηγούν οι τράπεζες προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αλλο κρίσιμο θέμα για τους ξενοδόχους είναι οι υψηλοί φόροι και επισημαίνουν ότι η φορολογική ελάφρυνση βοηθάει στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι πράγματι αναγκαίο να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των υφιστάμενων επιχειρήσεων, για να βελτιωθούν οι πληρότητες ώστε να επιστευχθούν ξανά τα επίπεδα τουριστικών εισπράξεων του 2008. Όμως, για να βελτιωθούν τα τουριστικά μεγέθη σε βάθος χρόνου, είναι ανάγκη να υπάρξουν νέες επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ποιοτική του βελτίωση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και στην εξομάλυνση της εποχικής κατανομής των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατό να επεκταθεί η τουριστική περίοδος, αν δεν αναδειχθούν νέα αξιοθέατα και ειδικές τουριστικές υποδομές.

 CLOSE WINDOW

Στα 13.270 ευρώ τα έσοδα ανά δωμάτιο

Με βάση τα στοιχεία από το κλείσιμο των ισολογισμών του 2010 που εξετάσθηκαν στην έρευνα του ΙΤΕΠ, τα μέσα έσοδα ανά δωμάτιο των ελληνικών ξενοδοχείων ανήλθαν σε 13.270 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος των εισπράξεών τους ήταν μειωμένο κατά 13,4% έναντι του 2009. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία ήταν δυσμενέστερη από την εκτίμηση που είχε κάνει πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο το ΙΤΕΠ. Στην περσινή έκθεση είχε εκτιμηθεί ότι ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων θα μειωθεί κατά 11,5%. Τα δυσμενέστερα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι δραστηριότητες των ξενοδοχείων που δεν σχετίζονται με τις τιμές διάθεσης των δωματίων, συρρικνώθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς. Δηλαδή, ο τζίρος των καταστημάτων, των εστιατορίων και τα έσοδα από ενοικίαση αιθουσών ή την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, συρρικνώθηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό έναντι των αντίστοιχων εσόδων από τη διάθεση δωματίων. Μια εξίσου ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι η κρίση του 2010 έπληξε περισσότερο τα ξενοδοχεία των μεσαίων κατηγοριών 3 και 4 αστέρων. Στα ξενοδοχεία των 5 αστέρων σημειώθηκε μονοψήφιο ποσοστό μείωσης των εσόδων ανά δωμάτιο.

Των δύο αστέρων
Το ίδιο συνέβη και με τα ξενοδοχεία 2 αστέρων, των οποίων ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε κατά 9,5% σε σχέση με το 2009. Για τα ξενοδοχεία με ένα αστέρι από το δείγμα προέκυψε οριακή άνοδος των εισπράξεων, που εξακολουθούν όμως να κινούνται στα χαμηλά επίπεδα των 3.544 ευρώ ανά δωμάτιο σε ετήσια βάση. Από τα προηγούμενα, καθίσταται προφανές ότι φέτος τα ελληνικά ξενοδοχεία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη φοροεπιδρομή, χωρίς να διαθέτουν τα αναγκαία ταμειακά διαθέσιμα από την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η μεγαλύτερη μείωση στα έσοδα ανά δωμάτιο καταγράφηκε στην περιοχή της Μακεδονίας - Θράκης και ακολούθησε η περιοχή της Ηπείρου - Θεσσαλίας. Πολύ χαμηλότερες ήταν οι μειώσεις στη νησιωτική χώρα και την Αττική.

Πληρότητες

Η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκε ελαφρά κατά το 2011. Το Μάιο η πληρότητα στο σύνολο της επικράτειας ανήλθε στο 48,28% και ήταν αυξημένη κατά 2,01% έναντι του αντίστοιχου μεγέθους το 2010.

Τον Αύγουστο η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 2,56% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και διαμορφώθηκε στο 77,8%. Όμως, παραμένει ελαφρά χαμηλότερη έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2008 και 2009.

Η αύξηση δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε ολόκληρη τη χώρα. Στην πραγματικότητα, παρατηρείται ένας δυισμός στην εικόνα που παρουσιάζει η τουριστική αγορά στις επιμέρους περιοχές της χώρας. Οι περιοχές που επισκέπτονται παραδοσιακά Έλληνες εκδρομείς μεσαίας και χαμηλής εισοδηματικής τάξης εμφανίζουν αισθητή μείωση στις πληρότητες, ιδιαίτερα κατά το μήνα Αύγουστο. Αντίθετα, η μέση πληρότητα στις περιοχές που φιλοξενούν παραδοσιακά μεγάλο αριθμό αλλοδαπών τουριστών, εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένη. Σ' αυτό συνέβαλαν οι πολιτικές εξελίξεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.

Η δυσμενέστερη επίδοση σημειώθηκε στα ξενοδοχεία της περιφέρειας Μακεδονίας?Θράκης, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.

Συνολικά, η μέση πληρότητα της περιφέρειας ανήλθε στο 66,1% και ήταν μειωμένη κατά 8,6% έναντι του 2010. Σημαντική μείωση καταγράφεται τόσο στην περιφέρεια Ηπείρου?Θεσσαλίας όσο και στη Στερεά Ελλάδα, όπου η μείωση της μέσης πληρότητας ξεπέρασε το 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.