Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχώρησαν οι εξαγωγές

Yποχώρηση των εξαγωγών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (-3,1%), εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, αλλά και μικρότερη ποσοστιαία άνοδο (1,1%), συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία του εμπορευματικών συναλλαγών του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών...
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του συνδέσμου Χριστίνα Σακελλαρίδη, "οι ενδείξεις του περασμένου Οκτωβρίου, ενισχύθηκαν περαιτέρω με τα νέα στοιχεία, απεικονίζοντας με γλαφυρό τρόπο, το τίμημα που πληρώνει το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο, από την αβεβαιότητα που προκλήθηκε γύρω από την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, τους τελευταίους μήνες του 2011. Αποδεικνύει επίσης πόσο σημαντική είναι η άμεση ανάκτηση του διεθνούς κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας, ειδικά απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της".

Η ίδια τόνισε "τις ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές αντοχές που δείχνουν οι κλάδοι των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, ειδικά σε περιόδους που περιορίζεται συνολικά η διεθνής ζήτηση. Η καλή πορεία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, καθώς και των βιομηχανικών προϊόντων, αποτελούν τη βάση προς την επίτευξη τελικά του ρεκόρ εξωστρέφειας για τη δεκαετία 2001- 2011, με εξαγωγές στα επίπεδα των 22 δισ. ευρώ. Αναδεικνύουν και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, σε περιόδους που η ευρωπαϊκή, αλλά και η παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζονται από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης".

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, το Νοέμβριο οι εξαγωγές- χωρίς τα πετρελαιοειδή- υποχώρησαν κατά 3,1%, σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και είχε σημειωθεί για πρώτη φορά μέσα στο 2011 υποχώρηση των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, η μείωση αυτή ήταν της τάξης του 10%.

Αξιοσημείωτη είναι και η μικρή αύξηση που προκύπτει για τις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, στα 1,72 δισ. ευρώ, κατά 1,1%, σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010. Πρόκειται για τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση του 2011.

Ως συνέπεια αυτών των μεταβολών, σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Δεκέμβριος 2010- Νοέμβριος 2011), προκύπτει αύξηση εξαγωγών στα επίπεδα του 12,1%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση 44,2% και συνολικές εξαγωγές άνω των 22 δισ. ευρώ σε επίπεδο δωδεκαμήνου.

Σε πέντε κλάδους σημειώνεται αύξηση εξαγωγών (τρόφιμα, ποτά- καπνός, πετρελαιοειδή, λάδια- λίπη και βιομηχανικά είδη), που αντισταθμίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό την υποχώρηση που καταγράφεται κυρίως για τα μηχανήματα, τις πρώτες ύλες και τα διάφορα βιομηχανικά είδη. Μικρότερη είναι η μείωση των εξαγωγών στα χημικά προϊόντα και τα εμπιστευτικά είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.