Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Έφυγε ο μάστερ του σπαθιού και των stunts

Έφυγε ο μάστερ του σπαθιού και των stunts
Το όνομα του Μπομπ Άντερσον μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει δει κανείς τη δουλειά του αν παρακολουθεί κινηματογράφο....

Ο θρύλος των stunts και της χορογραφημένης δράσης, ο άνθρωπος πίσω από όποια εντυπωσιακή κινηματογραφική ξιφομαχία σας έρχεται στο μυαλό από τις ταινίες των τελευταίων δεκαετιών, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Έχοντας ντουμπλάρει αλλά και εκπαιδεύσει διάσημους πρωταγωνιστές σε κινηματογραφικές μονομαχίες (αρχίζοντας από την εποχή του Έρολ Φλιν ως Ρομπέν των Δασών), αλλά και σχεδιάσει τις σκηνές δράσεις και τις μάχες σε πολλές action movies, στο ενεργητικό του έχει ταινίες

όπως το First Night, πολλά φιλμ Τζέιμς Μποντ, τον Highlander, τις πιο πρόσφατες εκδοχές του Ζορό, αλλά και τους πρώτους Πειρατές της Καραϊβικής.


Πάντως τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του ήταν τριλογία Star Wars, όπου χορογράφησε και γύρισε τις σκηνές του Νταρθ Βέιντερ με το φωτόσπαθο, καθοδηγώντας και τις κινήσεις του υπόλοιπου καστ στις μάχες, αλλά και ο εξίσου επικός Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, όπου επιμελήθηκε τις σκηνές όπου οι ήρωες δίνουν μάχη σώμα με σώμα, ενώ αναμενόταν να ξανασυνεργαστεί με τον Πίτερ Τζάκσον και για το Χόμπιτ.

Ειδικά για το Star Wars, όπου η συνεισφορά του ήταν τεράστια, ο Μαρκ Χάμιλ ήταν αυτός που έσπασε τη σιωπή, σχετικά με το πόσα χρωστά η θρυλική παραγωγή στον Άντερσον: Σε συνέντευξή του λίγα χρόνια μετά το πρώτο φιλμ του '77 ο ηθοποιός είχε δηλώσει ότι ο Μπομπ πρέπει να αναγνωριστεί, γιατί αν δεν ήταν αυτός, ο Νταρθ Βέιντερ δε θα ήταν ο ήρωας που ξέρουμε. «Είναι άδικο να κρατάμε στην αφάνεια το όνομα αυτού που τελικά δούλεψε τόσο πολύ για αυτόν τον χαρακτήρα και να αφήνουμε τον κόσμο να βλέπει μόνο τα προφανή. Το είπα και στον Τζορτζ (Λούκας) ότι δεν το θεωρώ πλέον σωστό να μη μιλάμε για τη συνεισφορά του Άντερσον» είχε πει τότε ο ηθοποιός.

Πέρα από την καριέρα του στον κινηματογράφο ο Άντερσον ήταν πρωταθλητής στους δρόμους ταχύτητας μετ' εμποδίων έχοντας μάλιστα εκπροσωπήσει τη Μ. Βρετανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, αλλά και στα παγκόσμια πρωταθλήματα τα ων ετών 1950 και 1953.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.