Ήταν ο άνθρωπος που, από τη θέση του προϊσταμένου της τεχνικής διεύθυνσης της Ολυμπιακής Επιτροπής, βρέθηκε πίσω από την ηλεκτρονική μεταφορά του σήματος που δόθηκε από το Παναθηναϊκό Στάδιο και το δορυφορικό σταθμό στις Θερμοπύλες στην Οττάβα του Καναδά, για να ανάψει η ολυμπιακή φλόγα των Αγώνων της χρονιάς εκείνης.
Τότε, του δόθηκε και η πρώτη ολυμπιακή δάδα, με την οποία ξεκίνησε τη συλλογή του, που έφτασε πια να αριθμεί συνολικά 21 κομμάτια.
Σήμερα, η δάδα που σχεδίασε και κατασκεύασε η Μαρία Κοκκινοπούλου, φοιτήτρια του τμήματος βιομηχανικού σχεδιασμού του ΤΕΙ της Δυτικής Μακεδονίας, ετοιμάζεται να μεταφέρει το πνεύμα του εθελοντισμού και τη φλόγα της αγάπης για την προσφορά αίματος.
Αυτή τη δάδα θα κρατήσουν στα χέρια τους λαμπαδηδρόμοι που τον ερχόμενο Αύγουστο θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της πανελλήνιας λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών.
Τόσο οι δάδες της συλλογής του κ. Κριτσινέλη όσο και η αυτή των Εθελοντών Αιμοδοτών θα εκτίθενται από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Μαρτίου στη Νέα Πτέρυγα του Ιστορικού- Λαογραφικού και Φυσικής Ιστορίας Μουσείου Κοζάνης, που διοργανώνει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την ίδρυσή του.
"Όταν αποκτά κανείς μια δάδα, εκείνη ασκεί πάνω του γοητεία και τον κάνει να επιθυμεί να τις αποκτήσει όλες" εκμυστηρεύεται ο κ. Κριτσινέλης που παραχώρησε στο ΤΕΙ, για τις ανάγκες της έκθεσης, τις ολυμπιακές δάδες που χρησιμοποιήθηκαν για λαμπαδηδρομία από το 1936 ως το 2008.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι από το 1976 και μετά, λόγω της επαγγελματικής ενασχόλησής του με την ελληνική λαμπαδηδρομία, του δόθηκε η δυνατότητα διαχείρισης των ολυμπιακών δαδών.
"Έτσι, είχα δάδες είτε από αυτές που περίσσευαν είτε από αυτές που μού χάριζε η Ολυμπιακή Επιτροπή. Στη συνέχεια, αντάλλασσα κάποιες που είχα με κάποιες άλλες και έτσι, χωρίς να πουλήσω καμιά και χωρίς καμιά ιδέα εμπορευματοποίησης της διαδικασίας, απέκτησα και τις 17 που χρησιμοποιήθηκαν στους ισάριθμους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν από το 1936 μέχρι σήμερα. Τότε, άλλωστε, ξεκίνησε ο θεσμός της αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία και η λαμπαδηδρομία" λέει ο συλλέκτης.
«Και γιατί έχει η συλλογή 21 δάδες;» είναι το επόμενο εύλογο ερώτημα. «Έχω περισσότερες γιατί απέκτησα επίσης τη δάδα της πρώτης αφής της φλόγας για τους αγώνες της Μόσχας, την πρώτη δάδα των αγώνων του Μεξικού που αποσύρθηκε γιατί είχε κατασκευαστικά προβλήματα, τη δάδα της πρώτης αφής των αγώνων της Σεούλ αλλά και εκείνην που κατασκεύασε το 1996 η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με αφορμή τον εορτασμό της εκατονταετίας της αναβίωσης των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα» απαντά.
Όταν ρωτάται ποια αγαπά περισσότερο, αντιστρέφει το ερώτημα και λέει: "Ποιο δάχτυλο θα πονέσει περισσότερο αν κοπεί από το χέρι; Όλες τις έχω ζήσει, τις έχω στα χέρια μου και τις έχω σαν παιδιά μου. Δεν έχω δικαίωμα να τις ξεχωρίσω. Αν έκανα κάτι τέτοιο, θα ήταν σαν να προσβάλλω τους λαούς που τις κατασκεύασαν".
Η δάδα των εθελοντών αιμοδοτών
Ο κ. Κριτσινέλης μιλάει, όμως, και για τη δάδα των εθελοντών αιμοδοτών που σχεδιάστηκε από το τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για έναν μεγάλο και σπουδαίο σκοπό, τη μεταφορά της φλόγας των εθελοντών αιμοδοτών, στην πανελλαδική λαμπαδηδρομία.
"Τα νέα παιδιά που συμμετείχαν στο όλο εγχείρημα είναι οραματιστές. Είναι εκπληκτικές οι δυνατότητές τους και οι ιδέες τους. Έμεινα άφωνος, όταν είδα τις εμπνεύσεις τους" τονίζει.
Συγκεκριμένα, ύστερα από πρόταση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης "Γέφυρα Ζωής", πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός μεταξύ των φοιτητών του τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ. Από τις εννέα προτάσεις επιλέχτηκε το σχέδιο της Μαρίας Κοκκινοπούλου και ενημερώθηκαν σχετικά τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.
Έτσι, φτιάχτηκε μια εξαιρετικά πρωτότυπη δάδα από ξύλο και μέταλλο που απεικονίζει τρεις σταγόνες αίματος. Οι σταγόνες αυτές είναι, στην πραγματικότητα, οι τρεις τρυπούλες, από τις οποίες θα βγαίνει ο καπνός της δάδας, που θα μεταφέρει τον ερχόμενο Αύγουστο τη φλόγα της εθελοντικής αιμοδοσίας.
"Σε μια εποχή κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία, ο εθελοντισμός δείχνει να δυναμώνει. Ελπίζουμε σε αυτό ώστε να παρασύρουμε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα- και όχι μόνο- να δημιουργήσουν συλλόγους αιμοδοτών. Προς την κατεύθυνση αυτή, αναζητούμε χορηγούς ώστε να γίνουν περισσότερες δάδες για την λαμπαδηδρομία των εθελοντών αιμοδοτών, μια προσπάθεια που ξεκίνησε για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια ο Σύλλογος του Ξυλοκάστρου και το 2007 θεσμοθετήθηκε από το υπουργείο υγείας" δηλώνει, από την πλευρά της, η προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Αναστασία Κωνσταντινίδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.