Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Γιούνγκερ: Η Ελλάδα θα πάρει τα χρήματα αλλά θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία

Μπορεί στην Ελλάδα να μην εγκατασταθεί "Κομισάριος" όπως ωμά έλεγε η Άνγκελα Μέρκελ, όμως θα υπάρχει επιτροπή... κομισάριων, που θα ελέγχουν εκ του μακρώθεν και αδιάλειπτα την χώρα. Την ανάγκη για την ύπαρξη συνεχούς και ενισχυμένης εποπτείας τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία...

 όπως είπε σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος».

Αφού διευκρίνισε ότι παραδόθηκε η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αποσαφηνίστηκαν τα επιπλέον μέτρα για την περικοπή των δαπανών κατά 325 εκατ. ευρώ, ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι «χρειάζονται περαιτέρω διαβουλεύσεις για την ενίσχυση της εποπτείας της εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και για να διασφαλιστεί ότι θα δοθεί προτεριαότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους».

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι την προσεχή Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει «όλες τις απαραίτητες αποφάσεις» για τη χώρα μας.

Οπως προέκυψε πάντως από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, οι δανειστές έθεσαν στη διάρκεια των συνομιλιών, θέμα δεσμεύσεων όλων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, ότι θα συνεχισθεί και μετά τις βουλευτικές εκλογές το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

«Ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και το ζήτημα γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα. Γιατί συγκρίνουν πάντα τα δεδομένα της Ελλάδας με τα δεδομένα άλλων χωρών, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή η Ιταλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα «έγγραφων δεσμεύσεων» και ότι αυτό γίνεται προκειμένου να φανεί ότι «η χώρα έχει συνέχεια και συνέπεια».

Ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει κπληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες που είχε αναλάβει να εκπληρώσει πριν από τη λήψη της απόφασης του Eurogroup. «Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση έστειλαν τις επιστολές, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία 2/3 υπέρ του προγράμματος και επίσης νομοθετήσαμε όλες τις δύσκολες διατάξεις για την αγορά εργασίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί είναι «μια αξιόπιστη απάντηση σε όλους εκείνους που στην Ευρώπη αμφισβητούν την ικανότητά μας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα».

Διευκρίνισε ακόμη ότι απομένουν «θέματα τεχνικά αλλά κατά βάθος πολιτικά», τα οποία θα προετοιμαστούν και στη συνάντηση του EuroWorking Group την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ώστε να ληφθεί η οριστική απόφαση για την έγκριση του προγράμματος και για τη δημόσια ανακοίνωση του PSI τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.