Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Υδάτινο ρεύμα από την Αρκτική θα ψύξει την Ευρώπη;

Μπορεί να επιβραδύνει το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού, που διατηρεί σχετικά υψηλές τις θερμοκρασίες στην βόρεια ΕυρώπηΜπορεί να επιβραδύνει το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού, που διατηρεί σχετικά υψηλές τις θερμοκρασίες στην βόρεια Ευρώπη...
Βρετανοί επιστήμονες παρατήρησαν πως ένας υδάτινος όγκος ψυχρού νερού από τον Αρκτικό Ωκεανό επεκτείνεται και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη, μέσω της επιβράδυνσης του Ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού. Κι αυτό γιατί το ρεύμα του Μεξικού είναι εκείνο που διατηρεί τις θερμοκρασίες στην βόρεια Ευρώπη σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες περιοχές που βρίσκονται σε αντίστοιχους παραλλήλους, όπως για παράδειγμα στην Ρωσία.
Οι επιστήμονες από το University College του Λονδίνου και το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας της Μεγάλης Βρετανίας μέτρησαν το επίπεδο της στάθμης των υδάτων από το 1995 ως το 2010 και ανακάλυψαν έχει αυξηθεί κατά 15 εκατοστά στη δυτική Αρκτική από το 2002. Ο όγκος ψυχρού νερού, προερχόμενου από λιωμένους πάγους ή απορροές ποταμών, αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 8000 κυβικά μέτρα ή 10% επί του συνολικού υδάτινου όγκου του Αρκτικού Ωκεανού. Η άνοδος της στάθμης θα μπορούσε να οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην Αρκτική ή σε ένα ωκεάνιο ρεύμα εν ονόματι Beaufort Gyre που δημιουργείται από την ενέργεια των ανέμων. Εκτιμούν λοιπόν πως σε περίπτωση που μεταβληθεί η κατεύθυνση του ανέμου, όπως συνέβη μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 1980 και εκείνης του 1990, ψυχρό νερό θα μπορούσε να διαχυθεί στον υπόλοιπο Αρκτικό Ωκεανό και το βόρειο Ατλαντικό, επιβραδύνοντας το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.