Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Μ. Ξαφά (πρώην στέλεχος του ΔΝΤ): Η Ελλάδα αποφάσισε σύγκλιση χωρίς αύξηση παραγωγικότητας


"Στην Ελλάδα, κατά την είσοδό μας στο ευρώ, αποφασίσαμε να συγκλίνουμε στο μέσο επίπεδο διαβίωσης των Ευρωπαίων αλλά αυτό δεν είχε καμιά σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας", δήλωσε (που αλλού) στο ΣΚΑΪ η σύμβουλος επενδύσεων και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά...


Πρόσθεσε πως το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος συνδέεται με την παραγωγικότητα εργασίας και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τους μισθούς σε διάφορες χώρες χωρίς να γνωρίζουμε την παραγωγικότητα στις χώρες αυτές.

Είπε επίσης πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει 20% μεγαλύτερο ημερομίσθιο από την Ισπανία.

Διερωτήθη ποιοί είναι οι κοινωνικοί εταίροι που συνομιλούν και ποιους εκπροσωπούν. "Η ΓΣΕΕ - είπε η κ. Ξαφά - εκπροσωπεί κυρίως τις ΔΕΚΟ ενώ από την πλευρά της εργοδοσίας είναι κι εκεί στρεβλή η εκπροσώπηση καθώς εκπροσωπούν μόνο όσους πωλούν στην εγχώρια αγορά".

Επισήμανε ακόμα ότι το ίδιο το κράτος έχει δημιουργήσει την κατάσταση στις αγορές, όπως τα περιθώρια κέρδους στα φαρμακεία.

Πρόσθεσε ότι η αγορά θα έπρεπε να είχε απελευθερωθεί από όλους αυτούς τους περιορισμούς αλλά δεν το έκανε επειδή το πολιτικό σύστημα είναι αυτό που είναι δεν γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.