Μπορεί το κομμένο γρασίδι και τα νεκρά φύλλα να μετατρέψουν την ηλιακή σε ηλεκτρική ενέργεια; Στο ερώτημα αυτό απαντά ο ερευνητής του ΜΙΤ Andreas Mershin, με μια πρωτοποριακή μέθοδο, που φέρει το όνομα «Φωτοσύστημα Ι» και βασίζεται στα μόρια των φύλλων που περιέχουν χλωροφύλλη και είναι ικανά να φωτοσυνθέσουν....
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, όταν τα στοιχεία αυτά τοποθετηθούν σε ένα επίπεδο γυαλί και αναμειχθούν με οξείδιο του ψευδαργύρου και οξείδιο τιτανίου, τα μόρια αυτά μπορούν να απορροφήσουν και να μεταδώσουν ηλεκτρισμό. Αξιοποιώντας τη νέα μέθοδο, οι συμβατικές φωτοβολταϊκές κυψέλες θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ένα μείγμα με φυτική βάση. Μέχρι στιγμής, η ποσότητα ενέργειας που παράγεται από το «ηλεκτρικό νανοδάσος» είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.
Ωστόσο, ο νεαρός εφευρέτης του ΜΙΤ ελπίζει ότι άλλοι ερευνητές θα καταφέρουν να βελτιώσουν την τεχνολογία του, ώστε μια μέρα το κομμένο γκαζόν και τα νεκρά φύλλα να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για φθηνά φωτοβολταϊκά. Το μόνο που χρειάζεται είναι τα οργανικά αυτά απόβλητα να τοποθετηθούν σε μεγάλες σακούλες με τα κατάλληλα χημικά. Εκτιμάται ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε περιοχές μη συνδεδεμένες στο δίκτυο, καθώς και σε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Αναμφισβήτητα, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται στο επενδυτικό στόχαστρο διεθνώς.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance, οι επενδύσεις της Ινδίας σε καθαρή ενέργεια το 2011 έφτασαν τα 10,3 δισ. δολάρια, γεγονός που συνιστά αύξηση της τάξης του 52% συγκριτικά με το 2010. Το μερίδιο της Ινδίας στις παγκόσμιες επενδύσεις καθαρής ενέργειας έφτασε πέρυσι το 4%. Αξιοσημείωτη αύξηση (700%) των επενδύσεων σημειώθηκε στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, καθώς δαπανήθηκαν περισσότερα από 4,2 δισ. δολάρια για φωτοβολταϊκά πάρκα και ηλιακές μονάδες. Σημαντικές επενδύσεις σημειώθηκαν και στον τομέα της αιολικής ενέργειας, όπου δαπανήθηκαν 4,6 δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά την ισχύ, προστέθηκαν στο εθνικό δίκτυο 2,8 GW αιολικής ενέργειας, ενώ η ισχύς της ηλιακής ενέργειας που διοχετεύεται στο δίκτυο έφτασε τα 2,78 GW, αν και το 2010 περιοριζόταν στα 18 MW.
Andreas Mershin ερευνητής του ΜΙΤ
O νεαρός εφευρέτης του ΜΙΤ ελπίζει ότι άλλοι ερευνητές θα καταφέρουν να βελτιώσουν την τεχνολογία του, ώστε μια μέρα το κομμένο γκαζόν και τα νεκρά φύλλα να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για φθηνά φωτοβολταϊκά
Οι επενδύσεις σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance
Τα 10,3 δισ. δολ. έφτασαν οι επενδύσεις της Ινδίας σε καθαρή ενέργεια το 2011, γεγονός που συνιστά αύξηση της τάξης του 52% συγκριτικά με το 2010.
Το 4% έφτασε πέρυσι το μερίδιο της Ινδίας στις παγκόσμιες επενδύσεις καθαρής ενέργειας.
Αύξηση 700% των επενδύσεων σημειώθηκε στον τομέα της ηλιακής ενέργειας το 2011.
Περισσότερα από 4,2 δισ. δολάρια για φωτοβολταϊκά πάρκα και ηλιακές μονάδες δαπανήθηκαν την περυσινή χρονιά.
Περί τα 4,6 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν στον τομέα της αιολικής ενέργειας.
Ισχύς 2,8 GW αιολικής ενέργειας προστέθηκε στο εθνικό δίκτυο της Ινδίας.
Στα 2,78 GW έφτασε η ισχύς της ηλιακής ενέργειας που διοχετεύεται στο δίκτυο το 2011, ενώ το 2010 περιοριζόταν στα 18 MW.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.