Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τα ελληνάκια είναι «αναλφάβητα» στο e-commerce αλλά αυθεντίες στο Facebook


«Ενας πατέρας μας έφερε τον γιο του επειδή έκανε κατάχρηση του διαδικτύου. Στην συζήτηση αποδείχτηκε ότι και ο πατέρας έκανε την ίδια κατάχρηση αλλά, όπως μας είπε, είχε κλειστή την πόρτα για να μην βλέπει ο γιος του ότι ήταν και αυτός μπροστά από τον υπολογιστή. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι ο γιος είχε φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ και έπαιζε με τον ίδιο τον πατέρα του πόκερ στο ίντερνετ», λέει...

μιλώντας προς το «Βήμα» ο Γιώργος Κορμάς από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

«Ο πατέρας δεν υποψιαζόταν καν ότι αντίπαλός του στο πόκερ ήταν ο ανήλικος γιος του. Το περιστατικό αυτό το αναφέρω για να δείξω πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η έλλειψη επικοινωνίας».

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου που γιορτάζεται σήμερα Τρίτη, η Γραμμή Βοήθειας (800 11 800 15) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα αιτήματα που δέχθηκε το 2011. Το 37% αφορούσε την εξάρτηση και ακολουθούν τα θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο (32%). Στην τρίτη θέση αναδείχθηκε μια νέα κατηγορία που αφορά προβλήματα με σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (11%), όπως ψευδή προφίλ στο Facebook.

«Επικοινώνησε μαζί μας ένα παιδί που εκμυστηρεύτηκε: "Μπαίνω στο ίντερνετ για να καληνυχτίσω τους φίλους μου επειδή οι γονείς μου λείπουν συνέχεια και δεν έχω σε ποιον να πω καληνύχτα"», συνεχίζει ο κ. Κορμάς. Προειδοποιεί όμως ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το ίντερνετ και να κάνουμε φοβικούς τους γονείς. «Αυτό τους οδηγεί στο να βάζουν πολλά απαγορευτικά στα παιδιά τους για την χρήση του υπολογιστή και αν αυτά πέσουν θύματα παρενόχλησης, προκύπτει σοβαρό θέμα: το παιδί-θύμα φοβάται να μιλήσει για το πρόβλημα στους γονείς του».

Ο κ. Κορμάς τονίζει ότι οι γονείς παιδιών του δημοτικού σχολείου, οι οποίοι ανήκουν σε μια γενιά που αισθάνεται άνετα στο διαδίκτυο, «δεν έχουν καμία δικαιολογία για να μην είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους και να μην βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους. Οι σημερινοί γονείς των ανήλικων έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί δεν είναι ψηφιακά αναλφάβητοι όπως οι γονείς μεγαλύτερων παιδιών».

Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο που μας δίνει ότι «τα ελληνάκια έχουν έλλειμμα στη δημιουργική χρήση του ίντερνετ. Είναι δηλαδή ψηφιακά αναλφάβητα όσον αφορά το e-commerce ή την σωστή αναζήτηση πληροφοριών και αυθεντίες στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και στα online παιχνίδια».

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάζεται (την δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα) για ένατο χρόνο, στα πλαίσια του προγράμματος Safer Internet της ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εγκαινιάστηκε το 2004 με την συμμετοχή 16 χωρών (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) ενώ εφέτος γιορτάζεται σε 74 χώρες παγκοσμίως.

Η εφετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έχει ως θέμα την ενεργοποίηση των γονέων με το σύνθημα «Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο μαζί… με ασφάλεια!». Το ελληνικό τμήμα (saferinternet.gr) εξέδωσε οδηγίες για τον γονεϊκό έλεγχο της χρήσης του ίντερνετ: η ενεργός διαμεσολάβηση (συζήτηση με το παιδί και καθοδήγησή του) σε συνδυασμό με την απαγορευτική διαμεσολάβηση (επιβολή κανόνων για το τι επιτρέπεται και τι όχι να κάνουν τα παιδιά στο ίντερνετ) είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος.

Λιγότερο αποτελεσματική είναι η «κατασκοπεία» του υπολογιστή του παιδιού από τους γονείς _ όπως ο έλεγχος του προφίλ του στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης _ που υπονομεύει την σχέση εμπιστοσύνης γονέα-παιδιού.

Η saferinternet.gr δημιούργησε έναν συνοπτικό οδηγό για γονείς ο οποίος θα διανέμεται δωρεάν σε εκδήλωση στο «The Athens Mall» την Παρασκευή και το Σάββατο 10-11 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.