Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

H ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα.

Αισιοδοξία επικρατεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup, το οποίο προβλέπεται μαραθώνιο. Παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου διεξάγεται η συνεδρίαση, οι εργασίες της οποίας άρχισαν στις 17:00. Το χρηματοδοτικό κενό που ...


προκύπτει από τον έλεγχο βιωσιμότητας του χρέους (ΔΝΤ), τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο ειδικός λογαριασμός είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν.

Αισιοδοξία στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την έγκριση του νέου προγράμματος, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Είμαστε εδώ σήμερα, έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αυτή τη μακρά διαδικασία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επίσημη διαδικασία για το PSI. Είμαι αισιόδοξος αλλά σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη σαφή πολιτική έγκριση από το Eurogroup» είπε.

Η συνεδρίαση γίνεται παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος έχει σειρά επαφών με ευρωπαίους υπουργούς, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν.

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας όσον αφορά στο θέμα της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας σήμερα υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες, οι οποίες της είχαν ζητηθεί.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), είπε ότι «υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για τον βαθμό συνεισφοράς του δημόσιου τομέα και για το πώς θα χειριστούμε το θέμα των ιδιωτών πιστωτών». Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να συζητηθεί και το συνολικό ύψος του δεύτερου πακέτου διάσωσης, το οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 130 δισ. ευρώ.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι «όλο και περισσότερο αισιόδοξη» για την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μένει να διευθετηθούν τις επόμενες ώρες «ορισμένα σημεία».

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Eurogroup. Η Κ. Λαγκάρντ επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το έργο της, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα κάνει και αυτό από την πλευρά του τη δουλειά που του αναλογεί.

«Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα», επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο γάλλος υπουργός, επισημαίνοντας τη δύσκολη κοινωνική κατάσταση της χώρας μας, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και οι εταίροι της γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν επίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας προσερχόμενος τάχθηκε υπέρ της «μόνιμης» εποπτείας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ της Ελλάδας, ώστε να ελέγχεται καλύτερα η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. «Τάσσομαι υπέρ μίας μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα. Όταν παρατηρούνται εκτροχιασμοί, αυτό είναι μάλλον αναγκαίο», σημείωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, κρίνοντας ότι «είναι ανεπαρκής» η εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο.

Πονοκέφαλος από την έκθεση για τη βιωσιμότητας

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 2020 κατά πολύ το επίπεδο, στο οποίο το ΔΝΤ θέλει να δει το χρέος να μειώνεται.

Σύμφωνα με την «Έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους» του ΔΝΤ, το χρέος αυτό θα έχει φθάσει το 2020 το 129% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ επιθυμεί το χρέος στο μέγιστο επίπεδό του να φθάνει το 120% εκείνη τη χρονιά, επισημαίνει η εφημερίδα, γι' αυτό και κάνει τέσσερις προτάσεις.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, καθοριστικής σημασίας ήταν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των οικονομικών εμπειρογνωμόνων των χωρών της ευρωζώνης (Working Group), η συζήτηση για τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) ώστε να επιτευχθεί ποσοστό χρέους κοντά στο 120%. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φάνηκε να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου (GLF), και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI. Αντιθέτως, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την μεταφορά στη Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιό της, ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Επιπλέον, το ενδεχόμενο μεγαλύτερης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI, κυρίως μέσω της διαχείρισης των δεδουλευμένων τόκων του χρέους, εξακολουθεί να συζητείται και σε απευθείας επαφή με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο IIF, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το λεγόμενο «δεσμευμένο» ή «ειδικό λογαριασμό», μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό της χρέος, ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η χθεσινοβραδυνή συζήτηση στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων εξελίχθηκε ικανοποιητικά καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά.

Η Αυστρία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού λογαριασμού για την Ελλάδα ώστε να υπάρξει εγγύηση ότι θα αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σε σημερινή της συνέντευξη.

Γρίφος πάντως παραμένει η στάση της Ευρωπαϊκής Kεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι πολύ πιθανό να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται πάντως ότι εάν δεν βρεθεί λύση τα σύννεφα της κρίσης χρέους πάνω από τις Βρυξέλλες θα πυκνώσουν απειλητικά.



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki.gr/newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.