Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Βάση επιθέσεων η Κύπρος;

Οραματίζονται αεροπορικές επιδρομές από το Ακρωτήρι στη Συρία…
Το Wikileaks δημοσίευσε συνομιλίες αναλυτών του Stratfor με το αμερικανικό Πεντάγωνο, που σχεδίαζαν για άλλη μια φορά για εμάς, χωρίς εμάς, μιας και μας είχαν… σίγουρους.

Την Κύπρο ως βάση εξόρμησης για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, είχαν υποδείξει...


 επιτελείς από τη Βρετανία, τη Γαλλία και του αμερικανικού Πενταγώνου, σε συζητήσεις που είχαν με αναλυτές του Stratfor, σε διάλογο που έγινε γνωστός χθες και που διέρρευσε από τα υποκλαπέντα e-mail του αμερικανικού οργανισμού, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Wikileaks.


Πιο συγκεκριμένα, σε e-mail με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου 2011, αναλυτής του Stratfor -ο οποίος φέρει το ηλεκτρονικό όνομα «bhalla»- εκθέτει τα συμπεράσματά του από συνομιλίες που είχε στο αμερικανικό Πεντάγωνο με επιτελείς από το τμήμα στρατηγικών μελετών (U.S. Air Force strategic studies group) της USAF. «Τύποι οι οποίοι περνούν όλο τον χρόνο τους με το να καταλάβουν και στη συνέχεια να εξηγήσουν στον αρχηγό της αμερικανικής Αεροπορίας τη μεγάλη εικόνα των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ΗΠΑ», όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά στο e-mail του ο αναλυτής του Stratfor τους συνομιλητές του.

Η ομάδα αυτή της USAF αποτελείτο από τέσσερα άτομα στο επίπεδο του αντισμηνάρχου, αλλά το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι από τα τέσσερα αυτά άτομα τα δύο ήταν αντιπρόσωποι από τη Βρετανία και τη Γαλλία, κάτι που κάνει τις πληροφορίες αυτές ακόμη πιο έγκυρες, εξαιτίας της ύπαρξης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

Κανένα πρόβλημα από την Κυβέρνηση
Θεωρείται βέβαιο πως ο Βρετανός αντιπρόσωπος στο τμήμα στρατηγικών μελετών της USAF είχε εξασφαλίσει την έγκριση της κυβέρνησής του -τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο- για τη χρήση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο (και πιο ειδικά της ΑΒ της RAF στο Ακρωτήρι), σε περίπτωση αεροπορικών επιδρομών στη Συρία. Μια έγκριση για την οποία θεωρείται εξίσου βέβαιο ότι θα είχε ενημερωθεί (ή τουλάχιστον οι Βρετανοί θα φρόντιζαν να ενημερώσουν την κυπριακή Κυβέρνηση), θεωρώντας βέβαιη τη συνεργασία της.

«Χωρίς κανέναν κόπο»
Όπως περιγράφει στο e-mail του ο «bhalla», η συζήτηση περιεστράφη στην επιλογή μιας εναέριας εκστρατείας στη Συρία και στο ποιοι θα έπρεπε να ήταν οι αντικειμενικοί σκοποί αυτής, λέγοντας πως σε περίπτωση που θα εκδηλωθεί, η επιχείρηση στη Λιβύη θα μοιάζει «σαν βόλτα σε πάρκο», εξαιτίας των ισχυρών αντιαεροπορικών δυνάμεων της Συρίας. Μάλιστα, εάν οι επιτελείς του Πενταγώνου γνώριζαν και την επικείμενη άφιξη των S-300 -η οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί ακόμη-, τότε θα σκέφτονταν διπλά το ενδεχόμενο μιας επιδρομής στη Συρία.

«Η κύρια βάση που θα χρησιμοποιήσουν θα είναι η Κύπρος και αυτό χωρίς κανέναν κόπο. Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι θα πετάνε από εκεί. Μάλιστα όλοι τους τονίζουν συνέχεια το πόσα μέσα έχουν εκεί και πόσες αποστολές αναγνώρισης πραγματοποιούνται από εκεί. Αλλά πρόκειται να υπάρξει αρκετή σύγχυση αναφορικά με τη στρατιωτική επέμβαση και τις επιθέσεις από αέρος και τι τελικά αυτές θα καταφέρουν», αναφέρει ο «bhalla» στο e-mail του σε κάποιον ανώτερο μέσα στο Stratfor.

Ετοιμάζουν και ειδικές δυνάμεις
Ακόμη μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση, η οποία βέβαια σήμερα έχει γίνει γνωστή, είναι για τις ομάδες ειδικών δυνάμεων από διάφορες χώρες που δρουν στο έδαφος της Συρίας. «Μετά από κάποιες ώρες συζήτησης παραδέχθηκαν, χωρίς όμως να το πουν ανοικτά, ότι ειδικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιορδανία και την Τουρκία βρίσκονται ήδη (Δεκέμβριος 2011) στο έδαφος της Συρίας πραγματοποιώντας αποστολές, επικεντρωμένες κυρίως στην αναγνώριση και στην εκπαίδευση των ανταρτικών δυνάμεων.

Έχουν ενημερωθεί να είναι έτοιμοι διά παν ενδεχόμενο και έτοιμοι να δράσουν σε διάστημα 2 έως 3 μηνών, αλλά οι συνομιλητές μου τόνισαν ότι η αποστολή των ειδικών δυνάμεων στη Συρία έχει τον χαρακτήρα ενός εναλλακτικού σχεδίου και όχι του κύριου σχεδίου επίθεσης».

πηγή: defencenet.gr/ sigma live

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.