Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Εξαιρετικά αισιόδοξα μηνύματα για την εξόρυξη του Ελληνικού πετρελαίου

Εξαιρετικά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την εξεύρεση και εκμετάλλευση του ελληνικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, εταιρειών που ενδιαφέρονται να ...


πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης και σε αυτόν στο Ιόνιο πέλαγος, ανοιχτά της Κέρκυρας και της Κεφαλλονιάς. Την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς εξέφρασε και ο υφυπουργός Ενέργειας που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για την κατάθεση των 8 προσφορών, καθώς η προθεσμία έληγε σήμερα.

Το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει τη Δευτέρα και η αξιολόγηση τους θα ολοκληρωθεί από την ελληνική πλευρά έως τις αρχές του επόμενου μήνα. Αμέσως μετά ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι θα προχωρήσουν άμεσα στις έρευνες με δικά τους έξοδα, που υπολογίζονται από 50 έως 70 εκατ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στα 2 συγκεκριμένα σημεία της Ελλάδας, μπορεί να μπει το γεωτρύπανο έως το τέλος του χρόνου.

Τα χαμόγελα στο υπουργείο Περιβάλλοντος τα προκάλεσαν και ο αριθμός των προσφορών,
αλλά κυρίως τα ονόματα των εταιρειών, καθώς θεωρούνται τα μεγαλύτερα στον χώρο των ασεισμικών ερευνών. Για την ελληνική πλευρά, το να επενδύσουν οι συγκεκριμένες εταιρείες,
σημαίνει ότι υπάρχουν πράγματι αξιόλογα κοιτάσματα.

Η απόσβεση των εταιρειών θα γίνει από την πώληση των ευρημάτων σε πετρελαϊκές εταιρείες και θα ξεκινήσει και το δημόσιο να εισπράτει χρήματα από την εκμετάλευση. Ακόμη δεν έχει γίινει γνωστό το ποσοστό που θα λάβει, όμως σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, συνήθως κυμαίνεται από το 30 εως το 50%.

Σήμερα η χώρα μας δαπανά κάθε χρόνο 10 με 12 δις ευρω για εισαγωγή πετρελαιοειδών. Η εκτίμηση που υπάρχει στην ελληνική πλευρά είναι ότι περίπου 4 δις ευρώ μπορούμε να τα εξοικονομούμε σε βάθος 15ετιας απο την εκμετάλευση των υδρογονανθράκων του υπεδάφους μας.

Το επόμενο κομμάτι στο οποίο θα πραγματοποιηθούν έρευνες και αναμένονται οι προσφορές εως τις 2 Ιουλίου, είναι και αυτό στη δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκωλο Ηλείας. Και για αυτό το κομμάτι υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ειδικά στον Πατραϊκό Κόλπο.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη, η προσπάθεια για την εξεύρεση πετρελαίου είναι εθνική
και η όποια σύμβαση θα κυρωθεί από τη Βουλή.

Πάντως σύμφωνα με το defencenet, το Wikileaks αναφέρει ότι έχουν γίνει μυστικές έρευνες και έχουν εντοπιστεί πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου νότια της Κρήτης που υπολογίζονται σε 20-22 δις βαρέλια και ανάλογη ποσότητα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, ενώ κοιτάσματα υπάρχουν και στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.