Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Το θανατηφόρο σπιράλ της ύφεσης


Mόνιμος κάτοικος Ελλάδας έχει γίνει η ύφεση, όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από την αγορά εργασίας, που δημοσιοποιεί το αρμόδιο υπουργείο. Όπως προκύπτει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, αυτή τη στιγμή απλήρωτοι - από έναν ως πέντε μήνες - είναι 400.000 εργαζόμενοι...

Έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, γενικευμένη στασιμότητα στην οικονομία και αναρχία στο εργασιακό τοπίο συνιστούν ένα μείγμα εκρηκτικό που δεν φαίνεται να βελτιώνεται όσο χαμηλά κι αν πέσουν οι μισθοί.

Υπό τις συνθήκες αυτές το υπουργείο καλεί τις επιχειρήσεις να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις εντός τριμήνου, ως τις 14 Μαΐου, προειδοποιώντας για "δραματικές καταστάσεις", καθώς μετά οι συμβάσεις θα επιστρέψουν στο "μηδέν".

Στο μεταξύ στα 11 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ 800.000 οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, χρωστούν εισφορές. Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, από τους 807.870 ασφαλισμένους οι 434.000 ή ποσοστό 54% καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Αντίστοιχα, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων το ποσοστό των συνεπών ασφαλισμένων είναι το 62% του συνόλου.

Σημειώνεται δε ότι οι άνεργοι έχουν φτάσει στον ιλιγγιώδη αριθμό των 1.033.507 ατόμων, δηλαδή είναι αυξημένοι κατά 299.862 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 40,9%) και κατά 3.920 άτομα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2011 (αύξηση 0,38%).


Ο υπουργός διέψευσε σενάρια για νέα μείωση μισθών και συντάξεων τους επόμενους δυο μήνες, πρόσθεσε όμως ότι για να μην απαιτηθούν στο μέλλον νέα μέτρα, θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα προσαρμογής.

Έκκληση στους εργοδότες "να σεβαστούν τις υπογραφές τους και τις συλλογικές συμβάσεις ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα των εργαζομένων" απηύθυνε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

"Είναι τουλάχιστον περίεργο την ώρα που οι εργοδοτικές οργανώσεις ομνύουν ότι δεν θέλουν να διαταραχθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις να έχουν όπλα στα χέρια τους με τα οποία καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις, μειώνονται μισθοί, και καταργούνται δομές όπως ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας" σημειώνει.

Ελλάδα όπως... Τρίτος Κόσμος

Αυτό που νιώθουν οι Έλληνες, δηλαδή ότι η ύφεση οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, περιγράφεται και από ειδήμονες του εξωτερικού. Την εκτίμηση ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα φτάσει να θυμίζει αυτό τριτοκοσμικών χωρών, διατυπώνει το έγκυρο οικονομικό Ινστιτούτο Ifo, σημειώνοντας ότι το 2012 χώρες όπως το Περού, το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές θα ξεπεράσουν την Ελλάδα.

"Εάν πραγματικά προκύψει μια δραματική ύφεση της τάξης του 8%, τότε ακόμη και το Μπανγκλαντές και η Χιλή θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ", επισημαίνει ο ερευνητής του Ifo Στέφεν Έλστνερ, προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, ως αποτέλεσμα της ριζοσπαστικής λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση".

Νέα μέτρα ύψους 5,5%

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύει το Reuters, η Ελλάδα πρέπει να περικόψει περαιτέρω κατά 5,5% του ΑΕΠ τις κρατικές δαπάνες το 2013 και το 2014 για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της.

Θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με τον κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Η Ελλάδα θα μειώσει περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη και τα προνοιακά επιδόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.