Να διατάζει τις χώρες, όπως την Ελλάδα, και να κουνάνε, μάλιστα και απειλητικά το δάχτυλο ξέρουν οι Ολλανδοί. Όταν είναι, όμως, να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για να συμαζέψουν τα δικά τους χάλια, όχι μόνο αδυνατούν, αλλά κινδυνεύει ν τιναχθεί στον αέρα και ο κυβερνητικός συνασπισμός...
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας βρίσκονται σε «δύσκολη φάση».
Έπειτα από περισσότερες από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων το γραφείο του ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε εξέδωσε την Τετάρτη μία σύντομη ανακοίνωση, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις ενδέχεται να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.
«Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε δύσκολη φάση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο το πρωί στις 10:00», ανέφερε η ανακοίνωση.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ολλανδίας αναμένεται να φτάσει το 2013 στο 4,6%, αν δεν υπάρξουν περικοπές δαπανών. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έλλειμμα μιας χώρας δεν μπορεί να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ της. Για τη μείωση του ελλείμματος η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ρούτε πρέπει να μειώσει τις δαπάνες κατά περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Ρούτε βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στο κοινοβούλιο, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Χέερτ Βίλντερς, από τις 5 Μαρτίου.
Αρχικά ο προγραμματισμός ήταν να υπάρξουν τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων, όμως ο Βίλντερς, που είναι αντίθετος σε περαιτέρω περικοπές δαπανών, πλέον εκτιμά ότι οι συζητήσεις ενδέχεται «να διαρκέσουν περισσότερο».
Μετά από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την ολλανδική κυβέρνηση, παραμένουν οι διαφωνίες τους σχετικά με τα δραστικά μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας στο 3% του ΑΕΠ το 2013, αναφέρει στο μεταξύ δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Καθώς η σύγκρουση απειλεί να προκαλέσει την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης συνασπισμού, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι η χώρα δεν έχει την πολιτική ικανότητα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, ώστε να διατηρήσει τη θέση της ως μία οικονομία του «πυρήνα» της Ευρωζώνης, μαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδία, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η Ολλανδία, που ήταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών των αυστηρών δημοσιονομικών ορίων στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική ότι τα όρια αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησής της ή στην απώλεια της ανώτατης πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ). «Η ολλανδική κυβέρνηση είχε σκληρή γραμμή στην Ευρώπη και τώρα αυτό γίνεται μπούμερανγκ», δήλωσε οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING.
Οι διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών κομμάτων για τις περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό ξεκίνησαν στις 5 Μαρτίου, αφού το Γραφείο Κεντρικού Προγραμματισμού ανακοίνωσε την πρόβλεψη ότι το έλλειμμα της Ολλανδίας το 2013 θα φθάσει στο 4,6% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο του 3% του ΑΕΠ, καθώς η οικονομία της χώρας είχε διολισθήσει στην ύφεση.
Η προθεσμία των τριών εβδομάδων, την οποία είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, πέρασε χωρίς αποτέλεσμα την περασμένη Δευτέρα. Η κυβέρνηση είναι διχασμένη ως προς το αν πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά στέγης, την αγορά εργασίας και το σύστημα υγείας. Στην υπάρχουσα αβεβαιότητα προστέθηκε και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία μίας έδρας που είχε στη Βουλή, όταν ένας βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας (PVV) το εγκατέλειψε. Δεν υπήρξαν διαρροές από τις διαπραγματεύσεις, αλλά Ολλανδοί παρατηρητές σημειώνουν ότι οι συζητήσεις εμποδίζονται από τις διαφωνίες μεταξύ του Ρούτε και του επικεφαλής του κόμματος της Ελευθερίας Γκερτ Βίλντερς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.