Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Αλαλούμ στην εργασιακή αγορά με τη νέα εγκύκλιο καταγγέλουν οι έμποροι

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ,μετά την κοινοποίηση της ερμηνευτικής εγκυκλίου,πειβεβαιώνει το αλαλούμ που έχει προκληθεί στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα...

«Οι οδηγίες για αλλαγές στα εργασιακά με τον τρόπο που περιγράφονται στην ερμηνευτική εγκύκλιο επιβεβαιώνουν το αλαλούμ που δημιουργεί στην αγορά εργασίας η εφαρμογή του εφαρμοστικού νόμου 4046/2012.

Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να αποτελούν γρίφο, αφού δεν γνωρίζουμε ξεκάθαρα εάν η διετής κλαδική σύμβαση του εμπορίου που έληξε στις 31-3-11 και δεν έχει παρέλθει το εξάμηνο της μετενέργειας σύμφωνα με την εγκύκλιο ισχύει μέχρι τις 14-5-12 ή μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου και ισχύει μέχρι τις 14-2-13.

Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε για όσες κλαδικές συμβάσεις έληξαν ή καταγγέλθηκαν και πέρασε το εξάμηνο παράτασής τους μετά την μετατροπή τους σε ατομικές συμβάσεις εάν το ύψος των μειωμένων μισθών θα καθορίζεται με βάση την προηγούμενη ΣΣΕ ή τη νέα μειωμένη ΕΓΣΣΕ.

Η σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι τις 14-5-12 ίσως συμμαζέψει την κατάσταση, διασώσει τα προσχήματα και ίσως περιορίσει τις παρερμηνείες του νόμου, μεταξύ 770.000 μικρομεσαίων εργοδοτών και 2.150.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Η ΕΣΕΕ δεν θα καταγγείλει την κλαδική του εμπορίου και θα ζητήσει από εργοδότες και εργαζόμενους να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου.
Θα επαναλάβω ότι στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα οι «κόκκινες γραμμές» έγιναν «κόκκινες κορδέλες» και κατέληξαν «κόκκινοι κόμποι» που πρέπει να λύσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.