Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Μας «καίει» και το φυσικό αέριο


Παρότι αρκετά φτηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο βάζει κι αυτό φωτιά... στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς φέτος. Κι αυτό, γιατί η τιμή του αυξήθηκε από 32,7% ώς 36% τους δύο πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες, ενώ νέες αυξήσεις αναμένονται από τον ερχόμενο Μάιο και μετά. Ωστόσο, η χρήση φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι...σημαντικά φτηνότερη σε σχέση με άλλους τρόπους θέρμανσης (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, υγραέριο κ.λπ.), ενώ η «ψαλίδα» αναμένεται να ανοίξει κατά πολύ σε σύγκριση με το πετρέλαιο, όταν εξισωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του πετρελαίου κίνησης.

Πρέπει να σημειωθεί, ακόμη, ότι παρά τις σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, τουλάχιστον στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Νίκο Τσεμπερλίδη, έγιναν φέτος λίγα παράπονα και καταγγελίες. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει να «καλπάζει» στη Θεσσαλονίκη ο ρυθμός αύξησης των νέων χρηστών φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του διευθυντή Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και της ΕΠΑ Θεσσαλίας, Λεωνίδα Μπακούρα, το φετινό Ιανουάριο κόστιζε 0,83% ευρώ ανά κυβικό μέτρο στον καταναλωτή η χρήση φυσικού αερίου, ενώ το Φεβρουάριο η τιμή του ήταν στα 0,81 ευρώ/κ.μ. Σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο, σημείωσε αύξηση στην τιμή του κατά 36%, αφού τότε κόστιζε 0,61 ευρώ/κ.μ., ενώ σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2011 η τιμή του αυξήθηκε κατά 32,7% (0,61 ευρώ/κ.μ. κόστιζε τότε η χρήση φυσικού αερίου). Εξάλλου, μέσα στο 2012 η τιμή κατανάλωσης του φυσικού αερίου ήταν υψηλότερη και σε σχέση με όλους τους ψυχρούς μήνες της προηγούμενης χρονιάς (η τιμή που πλήρωνε ο καταναλωτής ανά κυβικό μέτρο έφτανε στα 0,60 ευρώ το Μάρτιο του 2011, στα 0,58 ευρώ τον Απρίλιο του 2011, στα 0,67 ευρώ τον περσινό Οκτώβριο, στα 0,70 ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο και στα 0,77 ευρώ το Δεκέμβριο του 2011).

«Το φετινό Ιανουάριο και σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα στην τιμή του φυσικού αερίου προστέθηκαν επτά λεπτά του ευρώ ανά κυβικό μέτρο ως ειδικός φόρος για το αέριο, ο οποίος επιβλήθηκε από την Πολιτεία τον περασμένο Ιούνιο. Η περαιτέρω αύξηση της τιμής του οφείλεται στην άνοδο των τιμών των πετρελαιοειδών σε διεθνές επίπεδο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου επηρεάζεται από τη διεθνή τιμή των πετρελαιοειδών και σχετίζεται με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν αυτή πριν από τρεις μήνες. Αρα, οι τωρινές υψηλές διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών θα επηρεάσουν την αξία του φυσικού αερίου στην Ελλάδα από τον ερχόμενο Μάιο, δηλαδή όταν δε θα χρειάζονται τα νοικοκυριά χρήματα για τη θέρμανση», τόνισε στον «ΑτΚ» ο κ. Μπακούρας.

Πιο φτηνό από το πετρέλαιο

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα δέκα χρόνια που υπάρχει δίκτυο παροχής φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη κατά μέσο όρο οι καταναλωτές του έκαναν οικονομία κατά 23% σε σχέση με το πετρέλαιο, κατά 60% σε σύγκριση με το ηλεκτρικό ρεύμα και κατά 55% σε σχέση με το υγραέριο. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ολόκληρη την περσινή χρονιά η εξοικονόμηση χρημάτων των χρηστών φυσικού αερίου έφτασε το 31%, ενώ, όπως είπε ο κ. Μπακούρας, η διαφορά αυτή θα παραμείνει ίδια ή και θα αυξηθεί ακόμη και κατά περισσότερο από μισό ευρώ ανά κυβικό μέτρο, μόλις εξισωθούν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του πετρελαίου κίνησης.

«Από τον Οκτώβριο του 2012 θα υπάρχει εξίσωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του πετρελαίου κίνησης. Τότε, όμως, από αυτό δε θα αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου, αφού η εξίσωση δεν έχει να κάνει με τις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα φόρο στο πετρέλαιο που θα επιβληθεί μόνο στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μπακούρας.

Αυξάνονται οι καταναλωτές ΦΑ

Κατά 19.000 αυξήθηκαν οι νέοι χρήστες φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη την περσινή χρονιά, ενώ το 2010 τα νέα συμβόλαια έφτασαν τις 10.000. Οπως είπε ο κ. Μπακούρας, στο τέλος του 2011 φυσικό αέριο χρησιμοποιούσε το 42% του πληθυσμού του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και των δήμων γύρω από αυτό (από το δήμο Θερμαϊκού μέχρι το δήμο Δέλτα), αφού τα συμβόλαια ανά ακίνητο ανέρχονταν σε περίπου 148.200. Το 2010 ο συνολικός αριθμός των συμβολαίων έφτανε περίπου τις 130.000, με αποτέλεσμα φυσικό αέριο να χρησιμοποιεί το 39% του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης.

Λίγα τα παράπονα

Δεν υπήρχαν ιδιαίτερες καταγγελίες για το φυσικό αέριο το φετινό χειμώνα στο ΚΕΠΚΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κέντρου, Νίκο Τσεμπερλίδη. «Τα περισσότερα από τα παράπονα σχετίζονταν με τις τιμές των μετρητών, οι οποίες μπήκαν εικονικά, επειδή τα σπίτια ήταν κλειστά και δεν μπορούσαν να γίνουν οι έλεγχοι. Βέβαια, γι' αυτό ευθύνονται και οι καταναλωτές, που έπρεπε να είναι παρόντες για να γίνουν οι μετρήσεις. Το θέμα μπορεί να λυθεί εύκολα, αν οι καταναλωτές προσκομίσουν στην εταιρία την κανονική τιμή», είπε ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.