Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Υποσχέσεις 7 δισ. (έως τώρα) από ΝΔ

Κοντά στο «λεφτά υπάρχουν» ο Σαμαράς

Μια στρατηγική που παραπέμπει ωστόσο σε άλλες εποχές, δείχνει να ακολουθεί με εμμονή η ΝΔ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει. Παροχές, «θα», υποσχέσεις για καλύτερες μέρες συγκροτούν μέχρι στιγμής τον προεκλογικό λόγο πολλών στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια περίοδο που η ανάγκη για πολιτική αξιοπιστία και ειλικρίνεια είναι αδήριτη....



Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς φαίνεται να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της τακτικής, η οποία είναι βέβαιο ότι θα του δημιουργήσει πολλά και ποικίλα προβλήματα την επόμενη ημέρα της αναμέτρησης, όταν θα έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα.

Υποσχέσεις για φορολογική ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων με αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ από 5.000 που είναι σήμερα δίνει η ΝΔ. Η εξαγγελία ήρθε από τα πλέον αρμόδια χείλη των τομεαρχών του κόμματος, χωρίς όμως να περιγράψουν τα ισοδύναμα μέτρα που θα αναπληρώσουν τις απώλειες για το Δημόσιο. Ταυτόχρονα κάνουν λόγο και για μείωση στο 40% του ανώτατου συντελεστή φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα.

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120331/low/assets_LARGE_t_420_54047745.JPG

Υποσχέσεις 7 δισ. (έως τώρα) από ΝΔ

Τα 7,1 δισ. ευρώ φτάνει το κόστος των εξαγγελιών και των υποσχέσεων στις οποίες έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστημα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, στην προσπάθειά τους να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του κόμματός τους και να πείσουν ότι την επομένη των εκλογών η κατάσταση της οικονομίας της χώρας θα είναι σαφώς καλύτερη.

Στην άκρατη παροχολογία, που θυμίζει έντονα το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», εμπλέκεται και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος όχι μόνον δεν περιορίζει την τακτική αυτή, αλλά «κλείνει το μάτι» σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι αστυνομικοί, οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, οι κτηνοτρόφοι κ.ά., ελπίζοντας προφανώς στην εκλογική υποστήριξή τους.

Επίσης, αποφεύγει να παρουσιάσει τα λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα που θα επέτρεπαν στη χώρα να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και να είναι συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών μας.

Είναι σαφές ότι η επιλογή αυτή της ηγεσίας της ΝΔ υπαγορεύεται από τα χαμηλά δημοσκοπικά ευρήματα που εμφανίζει το κόμμα αλλά και από τη δυναμική των Ανεξάρτητων Ελλήνων του κ. Καμμένου και από τη σταθερή παρουσία του ΛΑΟΣ. Οπως σχολίαζε στο «Εθνος της Κυριακής» μετριοπαθής βουλευτής της ΝΔ, όσο αυτή η εικόνα παγιώνεται, τόσο θα μεγαλώνει το άγχος της ηγετικής ομάδας της ΝΔ και θα εντείνεται η παροχολογία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον τελευταίο μήνα, ο πρόεδρος και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν εξαγγείλει για πρώτη φορά ή επαναλάβει επτά βασικές εξαγγελίες-παροχές που το συνολικό τους κόστος ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι δεσμεύσεις και το κόστος της καθεμίας από αυτές είναι:

1 Κατάργηση του τέλους ακινήτων που εισπράττεται από τη ΔΕΗ, μέτρο το οποίο «κοστίζει» στον εθνικό προϋπολογισμό 1,7 δισ. ευρώ. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη σχετική δέσμευση, λέγοντας ότι θα επιβάλει ένα πιο δίκαιο μέτρο, χωρίς όμως να μιλήσει συγκεκριμένα.

2 Κατάργηση του ΦΠΑ, που θα αφαιρέσει από τα κρατικά ταμεία 600 εκατομμύρια ευρώ.

3 Μείωση κατά 4 μονάδες του βασικού συντελεστή ΦΠΑ (από το 23% στο 19%), κάτι που θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου κατά 3,2 δισ. ευρώ.

4 Μείωση του φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών ακινήτων, κληρονομιών και πάγωμα για 5 χρόνια των αντικειμενικών άξιων. Το «πακέτο» αυτό θα «κοστίσει» στον προϋπολογισμό 200-300 εκατ. ευρώ.

5 Αναπλήρωση των απωλειών που υπέστησαν -λόγω του PSI- oι μικροομολογιούχοι. Το κόστος αυτού του μέτρου θα φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ.

6 Επιστροφή των επιδομάτων που ελάμβαναν οι πολύτεκνοι. Πρόκειται για υπόσχεση που έχει δώσει προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ.

7 Επιστροφή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτές τις παροχές θα πρέπει να προστεθούν οι δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά στους αστυνομικούς για ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων, όπως επίσης και οι ανάλογες υποσχέσεις που έχουν δοθεί -χωρίς συγκεκριμένα μέτρα- στους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.

Και... κούρεμα δανείων

Εξαγγελίες ακόμα και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είχε στην προεκλογική της... φαρέτρα η ΝΔ. Στελέχη της «αποκάλυψαν» ότι η Νέα Δημοκρατία επεξεργάζεται σχέδιο κουρέματος των ιδιωτικών δανείων, διευκρινίζοντας πως στο σχέδιο αυτό δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι οφειλέτες που δεν είναι συνεπείς, αλλά και εκείνοι που είναι... Μάλιστα, τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι το σχέδιο θα το ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να αποκαλύψουν το πότε, ούτε εάν θα έχει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης.

Πιστεύει ότι θα τα βρει στην ανάπτυξη

Σημαντικά οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό από την αύξηση του τζίρου στην αγορά προσδοκούν όσοι υπερασπίζονται την πολιτική των εξαγγελιών για φοροελαφρύνσεις.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι εφόσον μειωθούν οι φόροι (βλ. ΦΠΑ), θα αυξηθεί η κατανάλωση και ως εκ τούτου τα κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο. Θεωρούν, δε, ότι η πολιτική που εξαγγέλλουν δεν έχει τόσο υψηλό κόστος, διότι σταδιακά η οικονομία θα περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης και κατά συνέπεια η όποια ζημιά για τον προϋπολογισμό και δη για τα έσοδα θα είναι σαφώς μικρότερη από ό,τι υπολογίζεται σήμερα, που η ύφεση έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Ειδικά για τα θέματα των ακινήτων, οι επιτελείς της Λ. Συγγρού τονίζουν ότι οι αλλεπάλληλοι φόροι έχουν «σκοτώσει την οικοδομή», με αποτέλεσμα δεκάδες επαγγέλματα που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο κλάδο να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Το πάγωμα των αντικειμενικών άξιων και η μείωση των σχετικών φόρων θα δώσει -συμπληρώνουν- το «οξυγόνο» που λείπει, με αποτέλεσμα το κράτος να έχει και πάλι οφέλη από τις αγοραπωλησίες ακινήτων που θα ξεκινήσουν πάλι και από τις ανεγέρσεις νέων οικοδομών.

Στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ θύμιζε παλαιότερη ρήση του Ξ. Ζολώτα ότι «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους» και προσέθετε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ακριβώς αυτό θέλει να αποφύγει.

Θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό να υπερψηφίσει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μεν λιγότερους φόρους προκειμένου να τονωθεί η αγορά σε όλα τα επίπεδα, αλλά θα είναι πολύ πιο αυστηρό απέναντι σε εκείνους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους.

«Γαλάζιες» γκρίνιες για την παροχολογία

Σαφείς ενστάσεις ως προς την τακτική της παροχολογίας εκφράζουν πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία ?λόγω του προεκλογικού κλίματος? επιλέγουν να μην τις δημοσιοποιούν.

Ωστόσο, μόνον τυχαίο δεν είναι ότι στελέχη «πρώτης γραμμής», όπως είναι οι κ. Παπαθανασίου, Κυρ. Μητσοτάκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Μ. Βαρβιτσιώτης αποφεύγουν σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις τους να μιλήσουν για τις εξαγγελίες της ηγετικής ομάδας του κόμματός τους.

Περιορίζονται σε γενικόλογες τοποθετήσεις για την ανάγκη αυτοδυναμίας της ΝΔ και για την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος μετά τις εκλογές. Τα στελέχη αυτά πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν ορισμένες διαρθρωτικές κινήσεις, αλλά δεν πρέπει αυτές να θέσουν επ' ουδενί σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας έναντι της Ευρώπης.

Τέλος, δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι η πολιτική της παροχολογίας θα θέσει (και πάλι) σε δοκιμασία τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΕΛΚ και της ΕΕ συνολικά, μετά τη δύσκολη περίοδο, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα της «επαναδιαπραγμάτευσης».

Καμπανάκι
Στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά, δε, υπάρχουν φωνές που επισημαίνουν τους κινδύνους που «κρύβει» η στρατηγική των υποσχέσεων. «Οσο περισσότερα υποσχόμαστε σήμερα τόσο δυσκολότερα θα κυβερνήσουμε αύριο», έλεγε στο «Εθνος της Κυριακής» μέλος της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, που απέχει από το «γαϊτανάκι» των υποσχέσεων.

Το ίδιο πρόσωπο σημείωνε μάλιστα ότι η επιλογή αυτή μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο ελληνικός λαός είναι -μετά το «λεφτά υπάρχουν»- εξαιρετικά δύσπιστος απέναντι στις υποσχέσεις των πολιτικών, εδικά δε κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, ο οποίος γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ενιαίος πολιτικός λόγος γύρω από αυτήν τη στρατηγική που έχει επιλέξει, χειρίζεται το θέμα μόνο με έναν μικρό αριθμό στελεχών του κόμματος που θεωρεί απολύτως έμπιστα.

Πρόκειται, φυσικά, για τον στενό του συνεργάτη κ. Χρ. Λαζαρίδη, τον εκπρόσωπο του κ. Γ. Μιχελάκη και τους δύο αναπληρωτές τομεάρχες οικονομικών κ. Μηταράκη και Βρούτση. Ο δεύτερος, δε, έχει αναλαβει και την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

ρεπορτάζ: Γ. Σαραντάκος - Κ. Αντωνάκος/ στο ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.