Την 1 η του Απρίλη 1955 άρχισε ο αγώνας για την Ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα. Ο Διγενής σημειώνει : «Ήρχισεν ο άγων με την αδάμαστον Κυττριακήν Νεολαίαν. Με αυτήν διεξήχθη ούτος υπό αφαντάστως δυσχερείς συνθήκας. Χωρίς αυτήν δεν θα εττιτελείτο εν Κύττρω έργον τόσον μέγα και δυσχερές». Ο ρόλος των μαθητών...
στην πραγμάτωση του ηρωικού αγώνα του 55 υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός. Στους μαθητές ανατέθηκε ένας ρόλος σημαντικός σ ' όλα τα χρόνια του αγώνα. Θα μπορούσε να υποστηρίξει ακόμα κανείς πως ο αγώνας της ΕΟΚΑ του 55 στηρίχθηκε πρωτίστως από τους νέους και ιδιαίτερα τους μαθητές. Γι'αυτό και όλοι οι νέοι και οι μαθητές της Κύπρου πλήρωσαν βαρύ το τίμημα. Οι νέοι της Κύπρου κλείστηκαν στα κρατητήρια και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, έλιωσαν στα βασανιστήρια, έπεσαν μαχόμενοι ηρωικά σε ενέδρες, δέχτηκαν στο στήθος τα πυρά των Άγγλων, ανέβηκαν στις αγχόνες ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Οι μαθητές ύψωναν πεισματικά την ελληνική σημαία στα σχολεία, διένεμαν τα φυλλάδια, μετέφεραν κρυφά τις οδηγίες της ΕΟΚΑ. Περιφρούρησαν την παθητική αντίσταση. Η μαθητιώσα νεολαία η νεολαία στο σύνολο της ανταποκρίθηκε στο χρέος της και πραγματοποίησε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους στόχους που έθεσε γι ' αυτήν ο Διγενής, ο οποίος γράφει χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματα του ( σελ . 37):
«Η συμμετοχή της νεολαίας είναι απαραίτητος, διότι :
( α ) Εξασφαλίζει τη διάρκεια και ενίσχυσιν της μαχητικής προσπάθειας μας, δια της λήψεως εκ ταύτης όλων των δυνάμεων της πρώτης γραμμής και των εφεδρικών τοιούτων, και
( β ) ηλεκτρίζει και παρασύρει εις εθνικές εξάρσεις και αποτελεί την πρώτην γραμμήν εις τας μαχητικός εκδηλώσεις.
Η καθημερινή ζωή των μαθητών μα και όλων των νέων εκείνα τα χρόνια είχε περιεχόμενο ' και δραστηριότητα τις διαδηλώσεις, τη διανομή των φυλλαδίων , τη με κάθε τρόπο αντίσταση στη βία των Άγγλων αποικιοκρατών. Οδοφράγματα, συλλήψεις , κατ ' οίκον περιορισμοί , ανακρίσεις, κρατητήρια. Τα σχολεία κλειστά κάθε φορά που υψωνόταν η ελληνική σημαία. Σ ' αυτό το κλίμα παραπέμπει και ο ποιητής Ανδρέας Παστελλάς με το ποίημα του «Άδεια Θρανία».
«Διάβασα τον κατάλογο κι εσείς λείπατε
γράφατε την ορθογραφία σας στους τοίχους
Διάβασα τον κατάλογο
κι εσείς βρισκόσαστε στα οδοφράγματα.
Διάβασα τον κατάλογο κι εσείς γράφατε στις φυλακές
την Ιστορία του Ανθρώπου.
Κι έγραψα στον κατάλογο : όλοι παρόντες
και πλάι το βαθμό του καθενός σας : άριστα».
Δια της διαταγής της 8 ης Μαΐου 1955 καθορίζονταν για τη νεολαία τα ακόλουθα, όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά στα Απομνημονεύματα ( σ .40):
( α ) Εντατική εργασία , ώστε να κερδίσωμεν με το μέρος μας την νεολαίαν. Η εγγραφή μελών εις την Νεολαίαν της ΕΟΚΑ πρέπει να είναι καθολική, άνευ εξαιρέσεως.
( β ) Η οργάνωσις της Νεολαίας δεν πρέπει να περιορισθεί μόνον εις τας πόλεις, αλλά να εξαπλωθεί και εις την ύπαιθρον.
( γ ) Αποστολή της Νεολαίας καθορίζεται προς το παρόν : Διανομή προκηρύξεων και φυλλαδίων, ομαδικοί πατριωτικοί εξορμήσεις, διαδηλώσεις κ.λ .π . Πληροφορίαι και παρακολούθησις ατόμων, αντιδρώντων εις τον αγώνα. Οι ζωηρότεροι και μάλλον εχέμυθοι, κατόπιν δοκιμασίας, δύνανται να μετατίθενται εις τας ομάδας κρούσεως». Η διαταγή κατέληγε με τη φράση: «Θεωρώ την οργάνωσιν της νεολαίας και την συμβολήν της ως ένα των κυριοτέρων συντελεστών της ευοδώσεως του αγώνος».
Για τον ενθουσιασμό που διέκρινε τη νεολαία της γενιάς του 55 αναφέρει ο Στρατηγός Γρίβας Διγενής στα Απομνημονεύματα του (σ.49): «Η Κυπριακή Νεολαία πάλλεται από ενθουσιασμόν και εθνικόν παραλήρημα και δεν την πτοούν ούτε τα γκλόμπς των αστυνομικών, ούτε αϊ δακρυγόνοι βόμβαι». Την 8 ην Απριλίου 1955, σοβαραί μαθητικαί διαδηλώσεις λαμβάνουν χωράν εις Λευκωσίαν, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας δια τους συλλαμβανομένους άνευ διακρίσεως και κρατουμένους εις τας φύλακας μαθητάς.
Παρόμοιες διαδηλώσεις της μαθητιώσας νεολαίας οι οποίες χρωματίζουν το τοπίο πραγματοποιήθηκαν στις 7 και λίγες μέρες αργότερα στις 24 Μαΐου 1955.
Η δράση της νεολαίας οδηγεί το Γεώργιο Γρίβα Διγενή να διαπιστώσει ότι «η ορμή της Νεολαίας δια μαχητικός διαδηλώσεις ήτο τοιαύτη ώστε ουδείς ήτο πλέον εις θέσιν να την συγκράτηση».
Στις 16 Νοεμβρίου 1955 σοβαρή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε από τη Νεολαία Κτήματος Πάφου στην οποία πρωτοστάτησε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Επακολούθησε βίαιη συμπλοκή μεταξύ μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου Πάφου και δυνάμεων ασφαλείας, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους τελευταίους δακρυγόνα, ρόπαλα και πυροβολισμοί στον αέρα . Οι μαθητές εισήλθαν στο Κυβερνητικό Νοσοκομείο και κατέβασαν την αγγλική σημαία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.